Syrniki bestaan al jarenlang als geliefde delicatesse in Slavische landen. Wat ze bijzonder maakt, is de unieke samenstelling en structuur. Dikker en luchtiger dan de klassieke pannenkoeken, doen ze een beetje denken aan American pancakes. Toch verschillen syrniki op een belangrijk punt: ze worden bereid met cottage cheese, wat zorgt voor een speciale textuur en smaak.
Proteïnerijke pannenkoeken
Cottage cheese is al langer een populair ingrediënt in de fitnesswereld door de grote hoeveelheid aan eiwitten die je erin terugvindt. Zo bevat 100 gram cottage cheese zo’n 11 gram eiwitten. Ben je dus vaak te vinden in de fitness en ben je op zoek naar manieren om meer eiwitten binnen te krijgen? Dan zijn syrniki het ideale recept.
Toch bieden eiwitten naast spieropbouw nog veel meer voordelen. Zo spelen ze een cruciale rol bij de celopbouw. Het idee dat alleen bodybuilders een grote hoeveelheid eiwitten in hun eetpatroon moeten integreren is inmiddels achterhaald. Iedereen kan namelijk
profiteren van de gezondheidsvoordelen van een extra portie proteïnen.
Recept: zo maak je syrniki
Benodigdheden
- 1 ei
- 300 gr cottage cheese
- 40 gr bloem
- 20 gr suiker
- Een scheutje vanille-extract
- Een snufje zout
- Een eetlepel olijfolie
Bereiding
- Meng de cottage cheese, bloem, suiker en het ei in een beslagkom.
- Voeg hier het zout en vanille-extract aan toe en meng het beslag tot een homogeen geheel.
- Strooi een beetje losse bloem op een snijplank en rol van het deeg een cilindervormige worst met een diameter van ongeveer 7 centimeter.
- Snij de worst in schijven van een aantal centimeters dik.
- Verhit de olijfolie in de pan en bak er de schijven goudbruin in langs beide kanten.
- Serveer de pannenkoeken met toppings naar keuze.