Tijdens een lange werkdag biedt een lunchpauze een welgekomen relaxmoment. Toch bleek uit een enquête van Protime dat die pauze niet altijd ter harte wordt genomen. Volgens Gille Sibrechts, CEO van Protime, is het cruciaal om je lunchpauze ook echt te benutten: “Een lunchpauze zorgt ervoor dat je na de middag productiever en alerter bent. Bovendien versterkt samen lunchen de relatie met je collega’s, wat voor meer connectie op de werkvloer zorgt.”
Opvallende resultaten
Uit het onderzoek bleken nog een paar noemenswaardige resultaten. Zo geeft meer dan de helft van de respondenten toe dat ze af en toe hun lunch aan hun bureau eten om tijdens de middag verder te werken. Maar liefst 64% van hen bleek tot de leeftijdscategorie millennials te behoren. Uit het onderzoek kwam ook naar voor dat Gen Z’ers dan weer het meest belang hechten aan een lunchpauze en dan vooral aan het sociale aspect ervan.
Daarnaast onthulde de studie dat er naast werken of praten nog veel andere manieren zijn waarop Vlamingen hun pauze invullen. Zo waren bij thuiswerkers huishoudelijke taken, wandelen en sporten populair. Zij die op kantoor werken vullen hun pauze ook graag in door te wandelen en sporten en voegen daar nog graag een portie (online) winkelen aan toe.
De voordelen van een lunchpauze
Hoewel stress en werkdruk ervoor kunnen zorgen dat je de lunchpauze eens overslaat, is dit geen goed idee. Een lunchpauze heeft naast eten nog veel meer nut. Zo is het de ideale manier om een band te krijgen met je collega’s. Het is dan wel de bedoeling dat er ook niet over het werk gepraat wordt zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven: “Probeer waar mogelijk te lunchen met collega’s waarmee het makkelijk is om niet over het werk te praten. Eet ook zeker niet aan je bureau, maar zoek een andere omgeving op. Door je te verplaatsen, bijvoorbeeld naar een nabijgelegen park of een lunchzaak, kan je niet alleen mentaal, maar ook fysiek deconnecteren.” Daarnaast raad hij ook nog aan om eens een gezelschapsspel te spelen als het lastig is om niet over het werk te praten.
Tot slot heeft pauze ook een goede invloed op je humeur. Wie denkt meer werk gedaan te krijgen door het overslaan van de lunchpauze kan er wel eens aan zijn voor de moeite. Pauze nemen heeft namelijk net een positieve invloed op het werk dat je daarna aanvat. Zo maak het je productiever, energierijker en creatiever, geen enkele reden dus om je lunchpauze niet ten volle te benutten.
Lees ook: Zo weet je of je sollicitatiegesprek goed verlopen is