Try Vegan, een initiatief van de Belgische organisatie BE Vegan, nodigt gedurende de maand november alle Belgen uit om te ontdekken hoe lekker, gezond en gevarieerd vegan eten is. Dit gebeurt via een gratis online coachingsprogramma dat loopt gedurende vier weken. Het programma bestaat onder andere uit drie mails per week met een weekmenu, recepten, achtergrondinformatie, tips en leuke acties. Je kan ook vragen stellen aan een ervaren diëtiste en in de Try Vegan-Facebookgroep je ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.
BE Vegan werkt ook samen met gekende topchefs Bart De Pooter en Laurence Haegeman om een heus degustatiemenu te ontwikkelen. Zo stellen beide chefs het voorbeeld aan de horeca: vegan gerechten kunnen anno 2023 niet meer ontbreken op de menukaart.
Vegan smaakbom
De samenwerking benadrukt de eenvoud en creativiteit van vegan koken. Met deze co-creatie inspireren en motiveren beide chefs hun collega’s om hun voorbeeld te volgen en ook meer vegan gerechten op de menukaart te presenteren. Hun degustatiemenu zal tijdens de maand november op het menu staan van de restaurants van De Pooter en Haegeman, The Sapphire House en De Vijf Seizoenen.
“Ik geloof sterk in de kracht van plantaardige voeding, zowel voor onze gezondheid als voor het klimaat. Vegan eten is heel gevarieerd en meer dan eenvoudigweg dierlijke producten vervangen. Je kan creatief zijn zonder ervan uit te gaan dat je iets moet vervangen”, zegt De Pooter.
Een variatie aan kleuren, groenten en fruit
Overweeg je om over te schakelen naar een vegan dieet? Hou de tips van Haegeman in je achterhoofd. “Begin je vegan eetpatroon met één dag of twee dagen in de week in te lassen. Dus stap voor stap. Volhouden lukt beter door te beginnen met kleine aanpassingen. Je lichaam moet zich geleidelijk aanpassen en dit werkt het best in stappen. Eet zo gevarieerd mogelijk en zoveel mogelijk verschillende kleuren van groenten en fruit. Dit bezorgt je een grote variatie aan vitaminen en mineralen. Vervang je vlees op een goede manier door meer peulvruchten, granen en noten te kiezen. Deze zijn niet alleen goedkoop maar ook gezond, want je hebt het vet – , suiker – en zoutgehalte zelf onder controle.”
Lees ook: 3 groentesnacks die je kan klaarmaken in de airfryer
Chocoladebom
Wil je toch liever zelf achter de kookpotten staan? Dan kan je inspiratie halen uit het vegan kookboek Plantbased van ecoblogger Elisabeth Van Lierop. De omschakeling naar een plantaardig eetpatroon is makkelijker dan we denken. “Vaak bestaat de misvatting dat vegan eten moeilijk, eenzijdig of smaakloos is”, zegt Van Lierop. “Ik ontwikkelde voor de online versmarkt Crisp enkele recepten en ze bewijzen het tegendeel: de noodlesoup staat binnen de 20 minuten op tafel, de tandoori is een echte smaakbom vol groenten en de lasagna is met zijn krokante kaas laagje toch echt het ultieme comfortfood. Ik vind het leuk om te laten zien dat plantaardig eten ook gewoon decadent lekker kan zijn. Mijn chocoladecake is zó goed dat hij gemakkelijk wint van traditionele recepten. Ik maakte deze taart al tien keer en iedereen was telkens enthousiast. Het is een echte chocoladebom. Vol van smaak en lekker zacht.”
Cold turkey
Van Lierop is al 20 jaar vegetarisch, 13 jaar geleden besliste ze naar vegan over te stappen. “De switch om volledig plantaardig te eten, was niet zo groot. Ik had toen nog geen gezin dus voor mij werkte het wel om cold turkey te gaan en naast vlees en vis ook melk, boter en eieren te schappen. Ik vond die duidelijkheid handig.”
Hoe zorg je er toch voor dat je genoeg vitaminen en voedingsstoffen binnen krijgt? “De grootste valkuil is zó veel schrappen dat je plots te weinig calorieën binnen krijgt. Dat houdt niemand vol. Groenten en fruit zitten vol vitaminen, maar natuurlijk heb je ook koolhydraten, vetstoffen en proteïnen nodig. Brood, pasta, noten, granen en peulvruchten zijn goede bronnen van energie. Eet je volledig vegan, dan is een B 12 supplement een goed idee.”
En wat als je toch eens zin hebt in vlees? “Smaak is een kwestie van gewoonte. Ik eet al zo lang geen vlees meer dat ik me het echt niet meer kan inbeelden dat ik ooit terug een dier zou willen eten. Voor mijn kinderen is dat nog duidelijker. Ze snappen niet goed waarom poesjes geknuffeld worden en lammetjes geslacht. Uiteindelijk hoeft het ook niet alles of niks te zijn. Elke keer dat je al voor plantaardig(er) kiest, heb je een positieve impact.”
Grip op kosten
Veganistisch eten hoeft niet perse duurder te zijn. “Met iets meer kennis en enkele trucjes is er nauwelijks verschil”, zegt Marie Vande Kerkhof van maaltijdboxleverancier HelloFresh. “Zo zijn groenten als winterpenen, kolen en knollen vaak goedkopere groenten en wegen ze ook wat. Worden deze groenten verwerkt in een maaltijd, dan belanden er al snel meer dan 200 gram groenten per persoon op het bord. Ook seizoensproducten eten kan, naast het verminderen van klimaatimpact, enkele euro’s besparing met zich meebrengen.”
Een goede maaltijdplanning helpt ook om de kosten onder controle te houden. “Wie aan maaltijdplanning doet, en dat kan al simpelweg door eigenhandig met een lijstje boodschappen op te maken, is het immers makkelijker om uitsluitend producten te kopen die nodig zijn, en kan men impulsaankopen vermijden.”
Meer info over de Try Vegan challenge vind je op de wesbite van Try Vegan. Wie graag de gerechten van De Pooter proeft, boekt een tafel bij WILDn, in Sapphire House. Wil je de gerechten van Haegeman proeven, reserveer dan een tafeltje in haar groenterestaurant De Vijf Seizoenen in Brakel.