Cashewkroketten
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gram cashewnoten, 1 nacht weken
- 100 ml water
- 4 eetlepels edelgistvlokken
- 3 eetlepels ciderazijn
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels witte miso
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel zout
- kikkererwtenmeel
- panko
- bakpapier
Bereiding
Laat de geweekte cashewnoten enkele minuten uitlekken. Mix ze vervolgens met 100 ml water in een blender. Voeg de edelgistvlokken, miso, citroensap, kokosolie, ciderazijn, ui en look toe. Mix tot een je een gladde massa verkrijgt. Werk af met snufje zout en laat het mengsel daarna opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Rol kleine balletjes van het cashewmengsel. Indien de puree nog te nat is, voeg dan wat kikkererwtenmeel toe. Rol de balletjes door de panko en leg ze op de bakplaat. Druk de bovenkant wat platter om meer een schijfvorm te krijgen. Bak de kroketjes 15-20 minuten totdat ze goudbruin zien.
Polentafrieten met plantaardige mayonaise
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de mayonaise:
- 8 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels plantaardige room
- 2 eetlepels mosterd
Voor de polentafrieten:
- polenta
- 130 gram kikkererwtenmeel
- 50 cl water
- 1 theelepel currypoeder
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie, extra voor in de oven
Bereiding
Voor de mayonaise:
Doe alle ingrediënten in en kom en mix met een staafmixer. Plaats de mayonaise 1 uur in de koelkast.
Voor de polentafrieten:
Doe het water, olijfolie, currypoeder, peper en zout samen in een pan en breng aan de kook. Voeg kikkerewtenmeel toe en meng de massa gedurende 1 minuut stevig door. Haal van het vuur en mix met een keukenmixer zodat er zeker geen brokken achterblijven.
Bekleed een vierkante schaal met bakpapier en giet het deeg erin. Laat afkoelen en plaats de schaal nadien voor 2 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het deeg uit de koelkast en snijd in langwerpige rechthoeken (frietvorm). Leg alles frietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Overgiet ze olijfolie en de Provençaalse kruiden. Bak de polentafrieten ongeveer 20 minuten in de oven. Draai ze daarna om en bak nog eens 10 minuten.
Veenbessencompote
Ingrediënten voor 6 personen
- 400 gram verse veenbessen
- 50 ml water
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 tl gemberpoeder
- 1 kruidnagel
- 1 grote sinaasappel, sap en zeste
- 75 ml rode port
- snuifje zout
Bereiding
Kook de veenbessen 5 minuten met 50 ml water. Doe alle ingrediënten, behalve de port, bij de veenbessen en laat 30 minuten koken. Doe ten slotte de port erbij en laat de veenbessencompote nog 5 minuten trekken.
Linzengebraad
Ingrediënten voor 1 gebraad
- 1 ajuin
- 220 gram kastanjes, gepeld en gekookt
- 120 gram walnoten
- 125 gram hazelnoten
- 220 gram aardappelen, geplet
- 2 eetlepels plantaardige boter
- 120 gram broodkruimels
- 140 ml groentebouillon
- 2 takjes tijm
- peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de ajuin en hak ze fijn. Doe plantaardige boter in de pan en bak de ajuin ongeveer 5 minuten tot ze glazig ziet. Plet de kastanjes tot puree. Rooster de hazelnoten en walnoten in een pan — met of zonder olie, kan allebei. Doe de noten vervolgens in een blender en hak ze fijn. Doe de noten, ajuin, kastanjes en broodkruimels samen in een kom en roer door.
Roer de bouillon door de geplette aardappelen. Voeg het notenmengsel toe en meng goed. Verwijder de tijmblaadjes van de takjes en voeg ze toe aan de rest. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een bakvorm in met plantaardige boter, doe het mengsel erin en bak circa 35 minuten in de oven.
Salade van tomaat en blauwe bes
- 5 tomaten
- 300 gram blauwe bessen
- ¼ bos verse munt
- ¼ bos verse koriander
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels appelazijn
- peper en zout
Suggestietopping gekarameliseerde amandelen:
- 5 eetlepels geprakte amandelen
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel water
Bereiding
Breng een pot water aan de kook. Verwijder de stelen enmaak een klein kruisje in de tomaten. Dompel ze 30 seconden onder in het koken water. Giet ze af en doe ze onmiddellijk in en kom met heel koud water. Laat ze vervolgens uitlekken. Verwijder de schil van de tomaten en snijd ze in kwartjes.
Rooster de amandelen in een pan tot ze goudbruin zien. Doe de suiker in een kleine pot samen met 1 eetlepel water. Breng zachtjes aan de kook. Wacht tot een gekarameliseerde stroop ontstaat en voeg dan de amandelen. Meng door elkaar, haal van het vuur en laat afkoelen.
Meng terwijl de appelazijn met de olijfolie, peper en zout in een kom voor de vinaigrette. Schik de kwartjes tomaat, de blauwe bessen en de kruiden op een bord. Besprenkel met de vinaigrette en werk af met de gekarameliseerde amandelen.
Lees ook: 3 x feestelijke hapjes waarvoor je niet heel de avond in de keuken moet staan