8 x veggie vriendelijk genieten in Belgische sterrenrestaurants
© Graanmarkt 13

8 x veggie vriendelijk genieten in Belgische sterrenrestaurants

Door Hannah Gellens  & Romane Henkinbrant
Leestijd: 3 min

Minder vlees en meer groenten eten is een tendens die al langer in opmars is. Uit onderzoek van iVOX in januari 2022 bleek dat 1 op 3 Belgen minstens wekelijks vegetarisch eet. En ook de restaurants die bewust bezig zijn met wat er in hun potten belandt, worden almaar talrijker. Hier zijn alvast 8 sterrenrestaurants waar je kunt genieten van groenten op hun best. 

/

Ook groenten kunnen de show stelen! Groenten komen steeds meer in het centrum van de belangstelling te staan en verliezen geleidelijk aan hun etiket van een ‘eenvoudig bijgerecht’. Zelfs de beste restaurants van ons land gaan daar in mee. Groenten – van teelt tot bereiding – geven chefs een nieuw speelterrein om te ontdekken en experimenteren.

Sommige van deze restaurants zijn zelfs opgenomen in de ranking van We’re Smart, die 1 tot 5 radijsjes toekent aan de 100 beste veggie vriendelijke restaurants ter wereld. België heeft 19 restaurants op de lijst staan. Wij hebben er alvast 8 uitgekozen die je ten minste een keer in je leven bezocht moet hebben.

/

1. Vrijmoed

Dit tweesterrenrestaurant heeft het podium gehaald in de ranking van We’re Smart. Op de derde plaats schittert het restaurant met zijn menu Puur Groenten dat volledig vegetarisch is: aubergine, curry, kersen, artisjok, look, limoen, sjalot, zonnebloempitten… allerlei groenten krijgen hun eigen ereplaats op de kaart.

Chef Michaël Vrijmoed heeft oneindig veel respect voor natuurlijke producten en bouwt zijn gerechten op met tal van technieken die hij tijdens zijn reizen heeft ontdekt. Een daarvan is traditionele fermentatie.

Vrijmoed, Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent.

/

2. Humus x Hortense

Het is bijna onmogelijk om over de meest groene restaurants in België te praten zonder Humus x Hortense te vermelden.

Het restaurant, dat in 2022 door Gault & Millau werd bekroond met de prijs voor het Beste Duurzame Restaurant en een Groene Ster in de Michelingids, is het resultaat van uitstekend teamwerk. Chef Nicolas Decloedt (Mugaritz, Wulf, Bon Bon), mede-oprichter en sommelier Caroline Baerten, botanicus en tuinman Dries Delanote en wetenschappelijk onderzoeker Maxime Willems tasten samen de grenzen af van de plantaardige keuken: zowel op je bord als in je glas.

Hummus x Hortense, De Vergniesstraat 2, 1050 Bruxelles.

/

3. L’Air du Temps

Chefkok Sang-Hoon Degeimbre heeft de perfecte locatie gevonden met zijn hedendaagse kasteelboerderij die een adembenemend uitzicht geeft op de velden eromheen.

Hij wordt niet alleen geïnspireerd door zijn moestuin van 5 hectare – de ‘ruggengraat van zijn keuken’ –, maar ook zijn Koreaanse roots geven zijn groentebereidingen hun pit en karakter. Zijn keuken werd bekroond met twee sterren en een groene Michelinster.

L’Air du Temps, Rue de la Croix Monet 2, 5310 Liernu.

/

4. Arabelle Meirlaen

Arabelle Meirlaen staat bekend om haar natuurlijke en instinctieve keuken, waarin fruit, groenten en specerijen volledig centraal staan. 75% ervan wordt dagelijks geplukt in haar prachtige tuin en Arabelle slaagt erin hen de show te laten stelen in haar vijf-, zes-, of zevengangen menu.

Arabelle Meirlaen, Chem. de Bertrandfontaine 7, 4570 Marchin.

/

5. Hof van Cleve

Gelegen in het hart van de Vlaamse Ardennen combineert het driesterrenrestaurant van Peter Goossens een klassieke keuken met vernieuwende technieken, zonder daarbij de puurheid van de smaken uit het oog te verliezen.

In zijn volledig vegetarische menu Champ, jardin et bois gebruikt hij zijn verfijnde kennis en ervaring om groenten, granen en kruiden tot een hoger niveau te tillen. Kortom, een unieke ervaring.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hof van Cleve (@hofvancleve)

Hof van Cleve, Riemegemstraat 1, 9770 Kruisem.

/

6. Graanmarkt 13

Graanmarkt 13 behaalde in het verleden al een groene Michelinster en is nu in handen van de voormalige sous-chefs van Seppe Nobels: Xavier van Hecken en Jan Keuppens.

Het restaurants is net als zijn concept store: urban, eigentijds en origineel. De borden worden belegd met producten van lokale boeren en groenten en kruiden uit de daktuin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Graanmarkt 13 (@graanmarkt13)

Graanmarkt 13, Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen.

/

7. De Pastorale

Gelegen in een majestueus, artistiek gebouw, maakt Bart de Pooter zijn eigen kunst in de plantaardige keuken. Zijn menu eert de zuiverheid van de producten (voornamelijk uit zijn) door technieken toe te passen om hun smaak te verbeteren zonder ze te vervormen. De keuken van Pastoraal is voor zij die houden van evenwicht, eenvoud en kracht.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pastorale** restaurant (@depastorale)

De Pastorale, Laarstraat 22, 2840 Rumst.

/

8. Zilte

Bovenaan in het MAS doet chef Viki Geunes zijn uiterste best om een ervaring te bieden die even uitzonderlijk is als het uitzicht over Antwerpen. In zijn puur vegetarisch menu ontwikkelt hij complexe gerechten met een intense smaak: een topervaring!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zilte (@zilte.restaurant)

Zilte, Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen.

Lees ook: Edelgistvlokken: wat is het en hoe gebruik je het in de keuken?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Groenten, Restaurants, Sterrenrestaurant.