Trend: cruisemaatschappijen verwelkomen singles
© Shutterstock

Trend: cruisemaatschappijen verwelkomen singles

Leestijd: 1 min

Voorheen betaalden singles zelfs een toelage voor hun hut alleen op de boot, nu zijn ze eindelijk meer dan welkom aan boord.

“Cruises zijn voor koppels”, klonk het steevast bij cruisemaatschappijen. Maar in de wetenschap dat er 1,7 miljoen alleenwonenden zijn in België, ongeveer 30% van de bevolking, moesten ze toch hun strategie lichtjes herzien. De tijden zijn veranderd en het aantal singles neemt gestaag toe.

/

Koppels waren voordeliger

Dat cruises aanvankelijk vooral voor stellen bestemd waren had te maken met het economisch model van de cruisemaatschappijen. Grote, beursgenoteerde rederijen genereerden 30% van hun winst aan boord. Dat betekent dat een groot deel van de winst moest komen van wat aan boord werd gespendeerd, in winkels, restaurants, bars, etc. Daarom was het belangrijk dat in elke hut twee passagiers zaten. Een schip dat half vol zit, rendeert niet. Vandaar dat singles gevraagd werden een toeslag te betalen, soms zelfs tot 100 % extra.

Inmiddels heeft de cruisewereld zich aangepast aan de huidige maatschappelijke realiteit, en gelden voor singles geen exuberante vergoedingen of andere restricties meer.

Goed nieuws, want cruises zijn een fantastische manier om op een ongedwongen, vlotte manier nieuwe vrienden te maken, en wie weet, de partner van je leven te vinden.

Deze maatschappijen zijn de pioniers in single travel cruises:  

/

Cruises voor alleenreizenden

  • Een voorloper in het ‘anders denken’ was wellicht het Britse Fred. Olsen Cruises, dat altijd een aantal single hutten had op hun relatief kleine schepen.
  • De echte pionier is Norwegian Cruise Line, dat rond de eeuwwisseling het idee lanceerde om grote schepen te bouwen met daarin een speciale zone voor alleenreizenden. De tamelijk kleine hutten hadden een sexy design. Ze werden ‘studio’s’ genoemd. Het bed was een twijfelaar, want je weet maar nooit wat er op vakantie gebeurt. De bewoners van dit gedeelte van het schip hadden een gemeenschappelijke lounge, waar alleen maar zij binnen konden. Als je daar iemand tegenkwam, wist je meteen dat hij of zij alleen was. Dat vergemakkelijkte het contact.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Norwegian Cruise Line (@norwegiancruiseline) le

  • De laatste vijf jaar zien we heel wat rederijen die initiatieven nemen om singles aan het cruisen te krijgen. Toen Royal Caribbean International de Quantum of The Seas lanceerde (in 2014) was dit hun eerste schip met accommodatie voor alleenreizenden. Vanaf toen had elk van hun nieuwe schepen singlehutten. Ook de renovatieprogramma’s voorzien eenpersoonshutten op de oudere schepen.
  • Holland America Line is een ander voorbeeld. Wat aanvankelijk een traditionele rederij was – met het tweepersoonsverdienmodel – is nu een moderne cruise-aanbieder met hutten voor singles.

All aboard?! 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Liefde, Lifestyle, Reizen, Trends.