7 tips om voedselverspilling tegen te gaan
© Unsplash

7 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Leestijd: 2 min

In België wordt jaarlijks zo'n 346 duizend ton eten verspild. In de horeca en in voedingswinkels, maar ook bij ons thuis. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen Voedselverspilling geven we samen met HelloFresh 7 tips om deze verkwisting tegen te gaan. 

/

1. Onnodig eten weggooien dat “over datum is”

Het is niet omdat de houdbaarheidsdatum van een product verstreken is, dat je het niet meer kunt eten. De ‘Te Gebruiken Tot’-datum geeft de voedselveiligheid aan en is belangrijk om aan te houden. Maar de ‘Ten minste Houdbaar Tot’-datum dient meer als richtlijn dan een veiligheidsregel. Na deze datum kan de kwaliteit of smaak van de producten achteruit gaan, maar niet de voedselveiligheid. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of het voedsel nog te gebruiken is.

2. Discrimineren op groenten en fruit

Wist je dat een derde van al het fruit en groente de supermarkt niet haalt vanwege hun kleur, grootte of vorm? De hoge standaarden van supermarkten zorgen ervoor dat er vaak wordt gedacht dat anders uitziende groente of fruit niet veilig zijn om te eten. Maar gekneusd fruit heeft nog steeds voedingswaarde en kan nog prima gegeten worden. Kies eens wat vaker voor onvolmaakte groente of fruit. Van een aardappel met een vreemde vorm merk je niks in een soep of puree.

Unsplash

/

3. Niet weten wat je kunt eten

Veel mensen zijn voorzichtig met wat ze wel en niet eten en gooien vaak (delen van) groenten en fruit weg uit angst dat ze niet eetbaar zijn. Om voedsel optimaal te gebruiken is het belangrijk om per ingrediënt te kijken wat je wel of niet kunt gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je het blad van tomaten gewoon kunt eten? Heerlijk als tapenade of pesto. Ook de stam van een broccoli is bruikbaar: geschild kun je die in kleine stukjes gewoon mee roerbakken.

4. Overrijpe groenten en fruit hoef je niet (altijd) weg te gooien

Fruit en groenten die overrijp zijn, kun je vaak nog gebruiken. Met wat basilicumblaadjes, knoflook, olijfolie, pijnboompitten en parmezaan maak je in geen tijd een heerlijke pesto of dip van tal van groenten bijvoorbeeld. Soep en stoofpotjes zijn ook makkelijk te maken met overrijpe groenten. Fruit kun je dan weer gebruiken voor smoothies of andere shakes.

Unsplash

/

5. Doe aan correct “koelkastbeheer”

Deel je koelkast goed in, en je eten blijft veel langer vers. Voorzie twee aparte lades voor groenten en fruit. Groenten die gevoelig zijn voor vochtverlies en het lekkerst knapperig zijn (zoals broccoli en wortel) leg je in dezelfde lade. Ingrediënten die veel ethyleengas afgeven (zoals o.a. bananen, appels, kiwi) en zo groenten en fruit eromheen sneller doen rijpen, leg je best apart. Zet ook datgene wat eerst moet worden geconsumeerd vooraan. Je zult spontaan sneller daar deze producten grijpen.

6. Plan goed in

Uit het onderzoek van HelloFresh bij 1.100 respondenten in Europa en Noord-Amerika blijkt dat van al het eten dat huishoudens overhouden, een extra maaltijd per week kan worden gemaakt. Veel recepten vragen immers om een deel van een pak of een maar een deel van de groente, zoals bijvoorbeeld twee eetlepels creme fraiche of een halve paprika. Plan daarom de dag erop een ander gerecht in waar je althans een deel van deze ingrediënten ook voor nodig hebt. Zo belandt minder afval in de vuilnisbak.

Unsplash

/

7. Vermijd restjes bewaren

Het lijkt net goed om voedselverspilling tegen te gaan: meer eten koken zodat je de restjes kan bewaren voor later. Uit het onderzoek van HelloFresh blijkt echter dat dit juist leidt tot meer voedselverspilling. Veel mensen vergeten namelijk deze restjes, waardoor ze uiteindelijk alsnog weggegooid moeten worden. Dus let op de grootte van de porties die je kookt en kook voor het aantal personen dat mee eet. Als je toch graag vooruit wil koken, zet dan een reminder in je agenda of vries het in.

Lees meer Marie Claire op: Deze Belgische groenterestaurants horen bij de beste van de wereld. 3 makkelijke en vegetarische pastarecepten waar je maar één pot voor nodig hebt. 

 

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Eten, HelloFresh, Voedselverspilling.