7 skincare ingrediënten om je huid te verbeteren
© Launchmetrics Spotlight

7 skincare ingrediënten om je huid te verbeteren

Door Kim De Craene
Leestijd: 4 min

Het doorspitten van het beauty-assortiment kan verwarrend zijn als je niet zeker weet wat je zoekt. Welke ingrediënten je aan je huidverzorgingsroutine toevoegt, hangt af van de behoeften van je huid. Deze zeven populaire ingrediënten kan je dagelijks smeren, op voorwaarde dat je ze op de juiste manier gebruikt.

/

Bakuchiol

Wat is het?

Bakuchiol is een veganistisch ingrediënt dat wordt gewonnen uit de bladeren en zaden van de plant psoralea corylifolia. De plantaardige krachtpatser heeft alle helende eigenschappen van wondermiddel retinol, maar zonder de irritatie.

Wat doet het?

Bakuchiol staat gekend om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het wordt erkend als een effectieve, natuurlijke vervanging voor retinol in slow-aging producten, omdat het de elasticiteit van de huid ondersteunt en de celvernieuwing stimuleert. De verzachtende en kalmerende eigenschappen maken het niet alleen geschikt tegen huidveroudering, maar ook voor wie last heeft van een acne-gevoelige huid.

Waarop moet je letten? 

Doordat bakuchiol milder is dan retinol, is het geschikt voor elk huidtype, zelfs voor mensen met een gevoelige huid of rosacea. In tegenstelling tot retinol is het veilig te gebruiken tijdens een zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

/

Vitamine E

Wat is het?

Vitamine E, ook wel tocopherol genoemd, krijgen we binnen via voeding. Het zit onder andere in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. Het is voor het hele lichaam een belangrijke vitamine, en voor de huid zelfs essentieel.

Wat doet het?

Vitamine E beschermt de lipidenbarrière en houdt de huid vochtig, het zorgt voor 16 uur hydratatie. Het belangrijkste voordeel is dat het de huid geneest van zonnebrand en elke vorm van irritatie en verwonding.

Waarop moet je letten?

Vitamine E wordt beschouwd als comedogeen, wat betekent dat het de poriën kan verstoppen en uiteindelijk kan leiden tot puistjes. Mensen die gevoelig zijn voor acne en puistjes kunnen het gebruik van vitamine E beter vermijden.

/

Vitamine C

Wat is het?

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Het is van nature aanwezig in sommige voedingsmiddelen, en je kan het extra innemen naast je dieet of toevoegen aan je skincareroutine.

Wat doet het?

Vitamine C beschermt de huid tegen milieuvervuiling, omdat het een krachtige antioxidant is. Het verbetert ook een oneffen teint, vermindert de eerste fijne lijntjes en activeert de productie van collageen, wat resulteert in een volle, stevige huid.

Waarop moet je letten?

Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties. Om erachter te komen of er voldoende in een product aanwezig is, kan je naar de ingrediëntenlijst kijken: de stof moet bovenaan vermeld staan. Wie een droge of gevoelige huid heeft, smeert best lagere concentraties vitamine C van ongeveer 5 %. Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten. Zo vormen vitamine C en vitamine E een gouden duo.

/

Vitamine B3

Wat is het? ​ ​

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, pakt een aantal huidproblemen tegelijk aan. Het zorgt dat de barrièrefunctie van de huid versterkt wordt en dat heeft als voordeel dat hij het vochtvasthoudend vermogen van de huid bevordert. De veelzijdige superheld is geschikt voor alle huidtypes. Het kalmeert huidirritaties, geeft de huid een hydratatieboost, reguleert overmatige talgproductie en laat een doffe teint weer stralen.

Wat doet het?

Onderzoek heeft aangetoond dat niacinamide de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf en de huid ondersteunt in de productie van collageen en hyaluronzuur. Het verbetert de hydratatie, vermindert tekenen van veroudering en verkleuring en verkleint grove poriën.

Waarop moet je letten? 

Het wordt aanbevolen om lage concentraties, 1 à 2 %, vitamine B3 in een formule te gebruiken. Smeer niet te veel, anders kan  kan je last krijgen van roodheden.

Lees ook: Uitgetest: zijn deze beautyhypes op TikTok hun geld waard?

/

Hyaluronzuur

Wat is het?

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende polysaccharide dat in zowel de huid als het bindweefsel in ons hele lichaam aanwezig is. Eén enkele hyaluronzuur-molecule kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden, dat geleidelijk in de huid vrijkomt. Het speelt een cruciale rol in het goed gehydrateerd houden van de huid.

Wat doet het?

Hyaluronzuur is een wondermiddel dat het lichaam ook van nature produceert om de huid zacht en soepel te houden. Het is een verjongingskuur voor de huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder kans maken. Het houdt vocht vast als een pro en geeft de huid een plumpy, volumineuze uitstraling.

Waarop moet je letten?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof, die goed getolereerd wordt door de meeste huidtypes. Toch bestaan er altijd uitzonderingen. Als je huid niet goed reageert op een product of ingrediënt dan is het belangrijk om het gebruik hiervan stop te zetten en je dermatoloog te raadplegen.

Lees ook: Bakuchiol de nieuwe retinol? Dit wil je erover weten

/

Peptiden

Wat is het?

Peptiden zijn korte ketens van aminozuren die werken als bouwstenen en bestaan uit eiwitten zoals collageen, elastine en keratine. Deze proteïnen vormen de basis van je huid en zorgen voor de textuur, stevigheid, stevigheid en elasticiteit.

Wat doet het?

Wanneer peptiden plaatselijk op de huid worden aangebracht, werken ze als kleine boodschappers die de huidcellen aanzetten tot de aanmaak van collageen en elastine. Hierdoor ziet de huid er frisser en jonger uit. Het ingrediënt helpt collageen te stimuleren, de huidbarrière te herstellen en te versterken, terwijl het de huid verstevigt en lift zodat deze er vol en gehydrateerd uitziet.

Waarop moet je letten?

Als alleenstaand ingrediënt is peptide niet genoeg. Als je een langdurig gladde, zachte, gehydrateerde, stralende, steviger uitziende en jonger ogende huid wilt, dan zal je naast peptiden ook andere ingrediënten moeten gebruiken.

Lees ook: Deze 5 behandelingen voor huid, haar en geest wil je snel uitproberen

/

Retinol

Wat is het?

Retinol is een retinoïde, een vorm van Vitamine A. In crèmes en serums gebruikt men vitamine A-zuur of tretinoïne.

Wat doet het?

Retinol staat erom bekend de huidstructuur te verbeteren. Vandaar dat het wordt gezien als hét ingrediënt om huidveroudering te bestrijden. De huidvernieuwing wordt van binnenuit gestimuleerd, waardoor fijne lijntjes, vlekjes en littekens snel vervagen. Ook kan het je helpen bij de uiterlijke tekenen van acné.

Waarop moet je letten?

Bij verkeerd gebruik kan retinol bijwerkingen geven zoals droogheid en irritatie. Het is belangrijk om het gebruik rustig op te bouwen en bij irritatie een stap terug te nemen.

/

Shop onze favorieten

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Bakuchiol, Retinol, Skincare, Vitamine C.