6 kleurrijke salades voor bij de barbecue deze zomer
© Michelle Hunt (Instagram @peachypalate)

6 kleurrijke salades voor bij de barbecue deze zomer

Door Hannah Gellens  & Margaux Glamocic
Leestijd: 3 min

Het barbecueseizoen is weer begonnen: iets waar we allemaal naar uitgekeken hebben. Maar heb je nood aan wat meer dan sla, tomaat en komkommer aan de zijkant van je bord? Hier zijn zes saladerecepten die niet moeten onderdoen voor al wat van de grill komt.

/

1. Salade van quinoa

Er gaat niets boven een frisse salade met van alles wat. Dit recept op basis van quinoa combineert zoet met hartig en staat in een mum van tijd op tafel. Het enige wat je moet doen is de quinoa afkoken, om het daarna te mengen met de rest van de ingrediënten.

Ingrediënten

  • Quinoa,
  • tonijn,
  • cherry tomaten,
  • feta,
  • radijs,
  • avocado,
  • granaatappelpitten,
  • maïs,
  • ananas,
  • balsamicoazijn,
  • honing.

Bereiding

  1. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  2. Snijd de cherry tomaten, feta, radijs, avocado en ananas in kleine stukken. Voeg alles, met de maïs, tonijn en granaatappelpitten in een kom.
  3. Meng de balsamicoazijn met de honing voor de dressing.
  4. Meng de dressing met groentemix en quinoa. Smakelijk!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🦋Isabelle🦋 (@isa_motiv_)

/

Salade van linzen en wortels

Ingrediënten

  • 200 gram roggebessen,
  • 1/2 theelepel zout,
  • 3 wortels, geschild en in plakjes gesneden,
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt,
  • 1/4 rode ui, in blokjes gesneden,
  • 1/2 theelepel karwijzaad,
  • zout en peper naar smaak.

Saus

  • 60 ml extra vierge olijfolie,
  • 4 eetlepels rode wijnazijn.

Lees ook: Tchin-tchin! Deze drie cocktail recepten zijn altijd een schot in de roos

Bereiding

  1. Spoel de roggebessen af en doe ze in een pot met 3 1/2 kop water en zout. Breng het geheel aan de kook, dek het af en laat het ongeveer een uur koken totdat de korrels niet meer hard, maar knapperig zijn. Giet af en spoel in koud water. Laat goed uitlekken en doe ze dan in een grote kom.
  2. Doe intussen de wortels in een pan en voeg zoveel water toe zodat ze net bedekt zijn. Breng het aan de kook en laat enkele minuten koken, tot de wortelen gaar zijn. Giet af en spoel in koud water. Laat goed uitlekken en doe samen in een kom met de rogge, selderij, ui en karwijzaad.
  3. Klop de dressing op en proef om de verhouding olie/azijn aan te passen. Voeg toe aan de salade. Meng goed en breng op smaak met zout en peper.
  4. Koel tot gebruik. De salade is goed afgedekt een week houdbaar in de koelkast.

/

Koude pastasalade

Zin in een koolhydraatrijke maaltijd die toch ook verfrissend is? Deze koude pastasalade is de perfecte match voor jouw zomerbarbecue.

Ingrediënten

  • 500 gram fusilli pasta,
  • 1 middelgrote courgette, in dunne plakjes gesneden,
  • handjevol rode en gele kerstomaatjes, gehalveerd,
  • handjevol gedroogde tomaten,
  • 5 theelepels pesto,
  • 1 eetlepel olie van de gedroogde tomaten,
  • parmezaanse kaas,
  • rucola,
  • pijnboompitten,
  • olijfolie,
  • zout.

Bereiding

  1. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Spoel vervolgens af met koud water en zet het even opzij.
  2. Bak de courgette in een koekenpan met een beetje olijfolie. Voeg daarna de kerstomaatjes toe en laat nog 2 à 3 minuten op hoog vuur bakken. Voeg zout toe en laat afkoelen.
  3. Giet de koude pasta in een kom. Voeg de pesto en de zongedroogde tomatenolie toe en meng. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg ze toe aan de kom met de geroosterde groenten, pijnboompitten, parmezaan en rucola.
  4. Zet minstens 30 minuten in de koelkast alvorens op te dienen.

/

Mexicaanse salade

Als je van kleurrijk en voedzaam houdt, dan is deze salade echt iets voor jou.

Ingrediënten

  • Olijfolie,
  • zoete maïs, uit blik,
  • bonen,
  • edamame bonen,
  • koriander,
  • basilicum,
  • groene of rode uien,
  • jalapeñopeper,
  • cherry tomaten,
  • zout.

Vinaigrette voor de groenten

  • Peper,
  • citroensap,
  • mayonaise,
  • room.

Lees ook: ApeRhône: de leukste afterworks in Brussel

Bereiding

  1. Bak de maïs en bonen met een beetje olijfolie, zout en peper. Hak alle andere ingrediënten fijn.
  2. Klop in een kleine kom de mayonaise, room, citroensap en kruiden door elkaar.
  3. Zet de salade 30 minuten in de koelkast. Meng daarna met de dressing en geniet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Indu Sharma (@_induskitchen)

/

Zomerse groentesalade voor fijnproevers

De zomer is de ideale gelegenheid om je vol te proppen met groenten. Het is warm en het liefst van al wil je licht eten, dus waarom geen gegrilde groentesalade?

Ingrediënten

  • 1 aubergine,
  • 1 rode paprika,
  • 2 courgettes,
  • quinoa,
  • feta,
  • lente-ui,
  • handjevol zwarte olijven,
  • basilicum.

Bereiding

  • Snijd de courgettes en aubergines in blokjes. Voeg zout en peper toe en een scheutje olijfolie.
  • Snijd de peper doormidden. Leg alle groenten samen op een bakplaat en bak ongeveer 30 minuten op 180° graden.
  • Zodra de groenten gaar zijn, laat ze afkoelen.
  • Kook ondertussen de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snijd de feta in blokjes en de lente-ui in stukjes.
  • Doe alles samen in een kom. Voeg de zwarte olijven en basilicum toe. smakelijk!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E N O L A 🌿 (@yum.eeko)

/

Allerhande salade 

Fruit, groenten, kaas… Deze salade heeft alles in zich en is daarom het perfecte bijgerecht om een zomerbarbecue helemaal volledig te maken.

Ingrediënten

  • 200 à 300 gram verse, rijpe watermeloen, in blokjes gesneden,
  • ½ komkommer, in blokjes gesneden,
  • 60 à 80 gram feta, verkruimelde of in blokjes gesneden,
  • 30 gram walnoten, in stukken,
  • 20 gram geroosterde pompoenpitten,
  • handjevol verse munt, fijngehakt en hele blaadjes.

Vinaigrette

  • 2 eetlepels honing,
  • 2 eetlepels vers limoensap,
  • 1 eetlepel olijfolie,
  • ¼ theelepel zout of naar smaak.

Lees ook: Met deze basistips bak je in een mum van tijd je eigen brood

Bereiding

  1. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kleine kom.
  2. Doe de salade in een grote kom of leg hem op een bord.
  3. Besprenkel met dressing en serveer. Ja, zo simpel is het!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelle Hunt (@peachypalate)

Lees ook: Wijnproeven doe je met deze pro-tips

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Barbecue, Recepten, Salade, Zomer.