5 x uniek shoppen in Parijs
© Deyrolle

5 x uniek shoppen in Parijs

Door Marguerite Durant, bewerking Emma Verbeke
Leestijd: 4 min

Niets is leuker dan wandelen langs de Seine en slenteren door de vele charmante, kleine steegjes die de Franse hoofdstad rijk is. Maar Parijs, dat is ook shoppen in winkels die je bij ons niet vindt. Winkels groot en klein waar je met plezier de hele dag in snuistert. Plan je binnenkort een citytrip naar de lichtstad, stap dan zeker even binnen bij deze vijf atypische en charmante shopadressen.

1. Astier de Villatte

Dit atypische merk ontstond nadat Ivan Pericoli en Benoît Astier de Villatte, twee jonge artiesten die net afgestudeerd waren aan de Ecole des Beaux-Arts de Paris, in de leerschool gingen bij beeldhouwer Georges Jeanclos. In 1996 besloten ze om samen het huis Astier de Villatte op te richten nadat een van hun werken in de pers verscheen.

Astier de Vilatte heeft de reputatie de meest chique en sobere keramiekfabrikant van Parijs te zijn. Ze mengen oude stempeltechnieken met moderne invloeden waarvoor ze hun inspiratie halen uit alle hoeken van de wereld. Alle stukken zijn handgemaakt en het logo van is, net zoals de initialen van de kunstenaar, in het aardewerk gegraveerd.

Een team van 20 keramisten (waarschijnlijk het grootste van Parijs) bewerkt de zwarte klei in hun atelier in Bastille. Elke creatie wordt vervolgens afgewerkt met een melkachtige lak die het unieke karakter van de klei versterkt en imperfecties benadrukt. Dat maakt dat geen twee stukken van Astier de Vilatte ooit exact hetzelfde zijn en elk stuk daardoor een unicum wordt.

In de Parijse boetiek van het merk ontdek je al hun keramieken creaties, maar ook papierwaren, glaswerk en geurkaarsen.

Astier de Vilatte, 173 rue Saint Honoré, 1e arrondissement, www.astierdevillatte.com

/

2. L’officine Universelle Buly 1803

L’officine Universelle Buly 1803 opende bijna twee jaar geleden de deuren in het zesde arrondissement van Parijs. De naam verwijst naar Jean-Vincent Bully – al had zijn naam wel een dubbele medeklinker – die bekend was om zijn parfums en vinaigres de toilette.

In de 19e eeuw leidde de populariteit en het gebruik van parfum, via de Codex van Bonaparte in 1806, tot nieuwe eisen wat betreft de inhoud. De bereiding werd kwalitatiever en creatiever, wat tot nieuwe mogelijkheden leidde voor de parfumeurs.

Bully besloot dan ook zijn eigen productengamma te creëren van parfums en verzorgingsproducten. Zijn gepatenteerde, aromatische lotion Vinaigre de Bully, werd beschouwd als de Chanel No.5 van zijn tijd. Bully was ook de inspiratie voor het personage van César Birotteau in La Comédie Humaine van Balzac.

Vandaag zijn de aangeboden producten (balsems, crèmes, kaarsen en parfum) nog steeds erg verfijnd, een wapenfeit dat ze te danken hebben aan zowel de geur, als de verpakking en de presentatie.

Buly inspireert zich op de klassiekers van Mr Bully, maar biedt ook nieuwe huidverzorgingsproducten aan gebaseerd op vergeten innovatieve technieken en boordevol natuurlijke ingrediënten. Alle producten zijn vrij van parabenen, fenoxyethanol en siliconen.


L’officine Universelle Buly 1803, 6 Rue Bonaparte, 6e arrondissement, www.buly1803.com.

/

3. La Chambre Aux Confitures

La Chambre Aux Confitures is een kleine winkel opgericht in 2011 die van boven tot onder volgepropt is met confituur, gelei, marmelades en chutneys. Je vindt er elke smaak die je je maar kan inbeelden, van vlierbessen, mispel, geranium en roos tot combinaties zoals rabarber-gember of mango-kokos met witte chocolade.

Te veel suiker is niet goed voor je lichaam en daarom biedt het merk ook ‘fruitpreparaten’ aan, die beter zijn voor de lijn. De producten worden gemaakt door fruitproducenten en kleine ambachtslieden geselecteerd uit verschillende Franse regio’s.

Bij La Chambre Aux Confitures kan je ook diverse producten proeven. Twijfel je, dan staat oprichtster Lise Bienaimé altijd klaar om je te adviseren. Zij vindt het enorm belangrijk om te werken met seizoensgebonden, rijp fruit dat afkomstig is van biologische of duurzame landbouwers die niet werken met kleurstoffen, bewaarmiddelen of smaakversterkers.

La Chambre Aux Confitures vind je inmiddels op drie adressen in Parijs: 60 rue vieille du Temps, 3e arrondissement – 20 rue de Buci, 6e arrondissement – 9 rue des Martyrs, 9e arrondissement, www.lachambreauxconfitures.com.

/

4. Merci conceptstore

Merci-concept-store-paris-thatsmee-1

Merci is het idee van Marie-France Cohen, die 60 jaar geleden (in plaats van op pensioen te gaan) besloot om samen met haar man een 1.500 vierkante meter grote conceptstore te openen in het hart van de stad. Zij en haar man zijn ook de oprichters van het mooie kindermerk Bonpoint, dat enorm populair is in Franstalig België.

De conceptstore biedt niet alleen een divers aanbod aan hebbedingetjes groot en klein, de winkel is ook duurzaam en solidair. Zo gaat de volledige winst via een stichting naar vrouwen en kinderen in Madagascar, een van de armste landen ter wereld.

Plan je een bezoek aan Merci, voorzie dan zeker genoeg tijd, want je kan hier gerust een dag (of twee) rondlopen. Niet alleen vind je hier mode en deco-items die je zo allemaal mee naar huis zou willen nemen, je kan hier ook eten, een kop koffie drinken, bloemen kopen en een pop-up tentoonstelling meepikken. De prijzen zijn zeker niet laag, maar de ervaring maakt veel goed.

Kevin-Yen

Kevin Yen

mercimercI2

Parijs

Ton van der Veer

Merci conceptstore, 111 Boulevard Beaumarchais, 3e arrondissement, www.merci-merci.com.

/
5. La Maison Deyrolle


Niet genoeg geld om op safari naar Afrika te gaan? In het centrum van Parijs vind je La Maison Deyrolle. Je maakt er een wonderbaarlijke reis door de wereld van de taxidermie en kan er van heel dichtbij allerlei exotische dieren bewonderen en zelfs aanraken – denk neushoorns, vogelbekdieren, tijgers, flamingo’s en gigantische insecten.

La Maison Deyrolle, opgericht in 1831, was oorspronkelijk een distributeur van pedagogisch materiaal voor scholen, hogescholen en wetenschappelijke centra. Vandaag is het hun missie om hun kennis door te geven en te bewaren. Je vind er boeken, posters en realistisch nagemaakte locaties met opgezette dieren. Heb je heel veel geld, dan kan je er zelfs een kopen.

Belangrijk om te weten, is dat deze dieren allemaal een natuurlijke dood gestorven zijn in een dierentuin of wildpark. La Maison Deyrolles werkte ook samen met Petit Bateau voor een heuse prêt-à-portercollectie. De leuke T-shirts, truien, topjes, bodies en onderbroeken zijn verkrijgbaar via petitbateau.be.

La Maison Deyrolle, 46 rue du Bac, 7e arrondissement, www.deyrolle.com.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Citytrip, Deco, Shoppen.