5 topactrices doen boekje open over filmwereld in Women In Motion-podcastreeks
© Shutterstock

5 topactrices doen boekje open over filmwereld in Women In Motion-podcastreeks

Door Florian Saerens
Leestijd: 1 min

Women In Motion viert feest. Al vijf jaar lang streven de organisatoren (Luxebedrijf Kering en het filmfestival van Cannes) naar meer gelijkheid en zichtbaarheid voor vrouwen binnen de filmwereld. Met panelgesprekken en events laten ze straffe vrouwen aan het woord die hun steentje hebben bijgedragen aan de industrie.

Dat Women In Motion vijf kaarsjes uitblaast, wordt nu gevierd door een gloednieuwe podcast te lanceren met tal van kanjers aan het woord.

Van Jodie Foster tot Emilia Clarke

De vijf dames die ze wisten te strikken zijn niet de minsten. Aïssa Maïga (The Boy Who Harnessed The Wind), Jodie Foster (Silence Of The Lambs), Salma Hayek-Pinault (Frida) en zelfs Emilia Clarke doen hun zegje over hun ervaringen binnen de branche. Onze geliefde Khaleesi mag in de laatste aflevering van Game Of Thrones dan doordraaien, maar hier spreekt ze klare taal over topics als Me Too. Ook Agnes Varda blijft na haar dood inspireren met een aflevering in de reeks. Ze wist met haar vrijzinnige stijl en opvallende onderwerpen haar plekje te veroveren in Nouvelle Vague, een filmstroming die bij opstart vooral door mannen gedomineerd werd. Het tij keert langzaamaan wel, al is er nog een lange weg richting echte gelijkheid af te leggen.

Om met de mooie woorden van Tilda Swinton af te sluiten: ‘Het werk van vrouwelijk talent is er, maar we moeten het willen zien. Koop kaartjes voor hun films, werk met hen samen. Enkel dan komen we verder.’

De podcast kan je hier beluisteren.

Meer filmnieuws?
De must see films en series in de maand mei. 
Van boek tot doek: 10 verfilmde boeken die je nu op Netflix kan bekijken

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Cannes, Film, Podcast.