Met deze tips helpen we je alvast op weg om een duurzame babyuitzet samen te stellen.
Laat je niet verleiden door verkooptrucs
De babyspullenindustrie doet jonge ouders maar al te graag geloven dat ze van alles en nog wat écht nodig hebben. Maar in feite heeft een baby helemaal niet zo veel nodig als je zou denken. Zo kan je in plaats van een luieremmer een gewone vuilbak gebruiken, flesjes steriliseren doe je in een kookpot met water en een ladekast, tafel of aanrecht kan dienen als verzorgingstafel.
Koop niet te veel spullen op voorhand. Je weet immers niet wat je ook effectief nodig zal hebben en elke baby is anders. Zo zit ondergetekende met twee ongebruikte slaapzakjes (één voor de tussenseizoenen en één voor de winter) want dochterlief slaapt liever onder een dekentje.
Niet te veel op voorhand kopen, geldt zeker ook voor kleding. Je weet niet hoe groot je baby’tje precies zal zijn bij de geboorte en wat voor weer het wordt die eerste weken. Bovendien krijg je waarschijnlijk tientallen pyjama’s en body’s cadeau waarmee je die eerste periode wel toekomt.
Dus, koop op voorhand enkel het hoogstnoodzakelijke en voor het overige ondervind je gaandeweg wel wat echt van pas komt.
Koop tweedehands
Dit bericht bekijken op Instagram
Het is heel verleidelijk om alles nieuw te kopen voor je kleine schat, we know. Maar als je nadenkt over hoe lang je bepaalde spullen maar gebruikt, is het echt zonde om er al je zuurverdiende centen aan te spenderen. In een wiegje zal je baby bijvoorbeeld maar een zestal maanden slapen voor hij of zij eruit is gegroeid en promoveert naar een ledikant.
Met wat geduld en vastberadenheid kan je op websites als tweedehands.be en ebay.be babyspullen in goede staat en aan een goed prijsje op de kop tikken. Maar er zijn ook winkels en websites die zich specialiseren in tweedehands babyspullen. Dat bespaart je meteen een hele hoop zoekwerk. In Antwerpen vind je bijvoorbeeld de tweedehands kinderboetiek Happily Ever After en via micmacminuscule.be kan je een volledige tweedehands geboortelijst laten samenstellen.
Investeer in meegroeimeubelen
Waar je dan wel weer wat meer geld aan kan uitgeven, zijn meubelen die meegroeien met je kleintje. Zo zijn er bedjes en stoelen op de markt die meegroeien met je kindje van de geboorte tot in de tienerjaren. Veel voordeliger dus dan om de zoveel maanden een nieuw bed of een nieuwe stoel te moeten aanschaffen. De Scandinaviërs blinken uit in zulke duurzame designs. Meegroeimeubelen vind je onder andere bij Het Noorse Stokke en bij het Deense Oliver Furniture.
Waag je aan wasbare luiers
Dit bericht bekijken op Instagram
Wasbare luiers klinken misschien niet zo vanzelfsprekend, maar als je weet dat je met wasbare luiers per kind tot 1500 kilo afval en tot 3900 euro bespaart dan zijn ze zeker het overwegen waard. Bovendien zouden kinderen die wasbare luiers dragen minder last hebben van luieruitslag én sneller zindelijk worden. Niets dan voordelen, dus!
De tijd dat luiers bestonden uit een katoenen doek en een toespeld ligt ver achter ons. Vandaag bestaat er een voorgevormde variant die heel gemakkelijk in gebruik is. Wasbare luiers vragen net iets meer oefening dan wegwerp luiers, maar eens je het onder de knie hebt, geeft het zo veel voldoening.
Er bestaan verschillende soorten wasbare luiers (eendelige en tweedelige, en in katoen, bamboe of kunststof) dus je kan je best eerst even inlezen voor je tot de aankoop overgaat. Op websites als blabloom.be, kleinspook.be en doekjesenbroekjes.be vind je heel wat informatie.
Wist je dat je als lid van de CM een pakket wasbare luiers ter waarde van 195 euro als geboortegeschenk kan kiezen? Verder geven verschillende steden en gemeenten een premie voor wasbare luiers. Zeker nakijken als je van plan bent ervoor te gaan!
Ga voor genderneutraal
Als je in verwachting bent van een meisje heb je jezelf er misschien al op betrapt dat je nogal makkelijk naar roze grijpt (ook al heb je altijd gezworen dat je dat niet zou doen). Probeer je af en toe in te houden en ga voor genderneutrale stuks voor – misschien ooit? – een broertje.
Dat geldt eigenlijk voor alle textiel (denk aan tetradoeken, handdoeken en beddengoed), speelgoed en andere babybenodigdheden. Babykleding en -spullen hergebruiken voor meerdere baby’s is ecologisch verantwoord én voordelig!
Enkele leuke merkjes met uniseks kinderkleding zijn Organic Zoo, Cos I Said So, Trixie en Gray Label.