Eigenlijk kan je je blender voor veel lekkere recepten gebruiken, terwijl hij vaak in een hoekje vergeten wordt. Net daar willen wij verandering in brengen. Wij zochten vijf verrassende maar ook lekkere recepten die je makkelijk met je blender kan bereiden. Kook je met ons mee?
1. Auberginekaviaar met yoghurt en gekonfijte citroen
- 2 aubergines
- 1 teentje knoflook
- 1 dubbele roomkwark
- 1/4 gekonfijte citroen
- 3 cl water
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 afgestreken theelepel komijnpoeder
- Zout en peper
Bereiding
Schil de aubergines en snijd ze in blokjes. Pel nadien de knoflook en snijd het stukje gekonfijte citroen in kleine stukjes. Vul de blender nu met het water en 3 eetlepels olijfolie. Voeg dan de aubergines en stukjes gekonfijte citroen toe. Zet je blender op het programma ‘Compote’ en begin te blenden.
Giet aan het einde van het programma de bereiding in een kom. Voeg nu de kwark, komijnpoeder en 2 eetlepels olijfolie toe. Voeg tot slot nog wat peper en zout toe en meng het geheel. Plaats nadien je bereiding even in de koelkast.
Serveertip: serveer de auberginekaviaar in kleine glaasjes. Vul hierbij de bodem van elk glaasje met een beetje kaviaar, wat kruimels feta en enkele blaadjes rucola. Giet er tot slot een beetje olijfolie overheen en genieten maar!
2. Paprikasaus met balsamicoazijn en fijngestampte zwarte olijven met basilicum
Voor je saus:
- 2 rode paprika’s
- ½ rode ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 theelepel poedersuiker
- 1 takje tijm
- Zout, peper
- 1 mespuntje espelettepeper
Voor de fijngestampte olijven:
- 2 verse uien
- 150 g zwarte olijven zonder pit
- 10 blaadjes basilicum
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding
Was de rode paprika’s, verwijder de pitjes en snijd ze nadien in kleine blokjes. Schil vervolgens de rode ui en snijd hem in stukjes. Vul dan je blender met de ui, paprika, olijfolie, azijn en suiker. Voeg tot slot wat zout, peper en de tijmblaadjes toe.
Zet je blender op het programma ‘saus’ en begin te blenden. Aan het einde van het programma voeg je het mespuntje espelettepeper toe en laat het geheel nog even blenden. Bewaar nadien je saus in een kom en maak de blender schoon.
Voor de fijngestampte olijven schil je de uien en was je de basilicum. Vul de blender met de olijven, basilicum en halve uien. Voeg hier olijfolie, citroensap, zout en peper aan toe en hak het mengsel enkele seconden fijn. Klaar is kees!
Serveer je saus met de fijngehakte olijven. Extra tip: de saus past ook heel goed bij gestoomde witte vis.
3. Hummus van tuinbonen met mosterdzaadjes
- 400 g diepvries gepelde tuinbonen
- 10 cl water
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels citroensap
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 1 mespuntje komijn
- Zout, peper
Bereiding
Pel de knoflook en snijd hem door de helft. Vul je blender met het water, de knoflook, tuinbonen en de helft van de olijfolie. Selecteer het programma ‘Compote’ en begin te blenden. Aan het einde van het programma voeg je citroensap, de rest van de olijfolie, komijn en mosterdzaadjes toe. Voeg ook wat zout en peper bij en begin opnieuw te blenden gedurende 20 seconden.
Schenk nu de hummus uit in een kom en bewaar het op een koele plaats. Tip: je kan de tuinbonen ook vervangen door witte bonen uit blik.
4. Courgettedip met koriander
- 2 courgettes
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 korianderboeket
- 4 cl water
- Zout, peper
Bereiding
Pel de knoflook en snijd hem door de helft. Was nadien de courgettes, verwijder de uiteinden en snijd de courgettes in kleine stukjes. Vul nu de blender met de stukjes courgette, de knoflook en het water. Selecteer hiervoor het programma ‘Compote’ en begin te blenden.
Voeg aan het einde van het programma de korianderblaadjes en de olijfolie toe. Meng hierna enkele seconden verder. Schenk tot slot de courgetteroom in een kom en plaats het minstens drie uur in de koelkast. Serveertip: dien de saus op met stukjes wortel, radijs en kerstomaatjes.
5. Indische currysaus
- 40 cl kokosmelk
- 1 limoen
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel rode currypasta
- 1 mespunt currypoeder
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 cm gemberwortel
- Zout, peper
Was, rasp en pers de limoen. Zorg ervoor dat je de limoenrasp bewaart. Pel vervolgens de knoflook en snijd deze door de helft. Schil nu de gemberwortel en snijd hem in kleine stukjes. Giet dan de kokosmelk, de olijfolie, een eetlepel limoensap en de sojasaus in de blender. Voeg er nog de teentjes knoflook, de gember, de limoenrasp, de rode currypasta, het currypoeder en de poedersuiker aan toe. Breng tot slot op smaak met wat peper en zout.
Selecteer nu het programma ‘warme saus’ en begin te blenden. Aan het einde van het programma hou je de saus warm. Tip: de saus past uitstekend bij kleine kipspiesjes, rijst en gegrilde vis.
Voor deze bereidingen kan je bijvoorbeeld de blender van Moulinex gebruiken.
Zin om meer recepten te leren kennen? Lees dan ook: ‘5 gezonde én lekkere hamburgerrecepten‘.