/
Ontbijtcrumble met bessen
NODIG (4 personen):
- 1 1⁄2 kop (200 g) gemengde noten en pitten,
- 1 1⁄2 kop (150 g) kokosschilfers, ongezoet,
- 1 eetlepel extra vierge kokosolie (of ongezouten boter),
- 2 à 3 koffielepels kaneel,
- 2 koppen (300 g) rode vruchten, vers of diepvries,
- Optioneel: Koffielepel zeezout, (vegan) yoghurt natuur
BEREIDING:
Voor de confituur
- Verwarm de oven of airfryer voor op 175 °C.
- Hak de noten, pitten en kokos grof, eventueel met behulp van een hakmolentje. Smelt de kokosolie of boter en meng die door de notenmix met de kaneel en eventueel wat zeezout.
- Bak de crumble 5 minuten tot goudbruin.
- Serveer de crumble met verse rode vruchten zoals framboos en aardbei. Werk eventueel af met enkele lepels (vegan) yoghurt natuur.
Julie’s tips & tricks
- Maak tijdens de winter een warme variant met kort opgewarmde (diepvries)bessen, eventueel op smaak gebracht met wat ketozoetstof en vanille.
Quiche met lentegroenten
NODIG (4 personen):
- 1 kop (150 g) (diepvries)erwtjes,
- 1 courgette,
- 8 grote (of 10 kleine) eieren,
- 1⁄2 kop (120 ml) amandelmelk, ongezoet,
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie (of boter),
- 1⁄2 à 1 koffielepel zeezout,
- zwarte peper,
- peterselie,
- Optioneel: feta.
BEREIDING
- Verwarm de oven of airfryer voor op 175 °C.
- Spoel de diepvrieserwtjes onder heet water en snijd de courgette in halve maantjes.
- Klop de eieren los in een kom. Meng met de groenten, de amandelmelk, de olijfolie, zeezout naar smaak en een flinke draai zwarte peper.
- Giet het vloeibare deeg in 4 kleine taartvormpjes of 1 grote taartvorm en plaats 25 (klein) of 50 minuten (groot) in de oven. Gebruik een vork of prikker om te controleren of de quiche ook in het midden volledig gaar is.
- Werk de quiche af met wat gehakte peterselie, zwarte peper en eventueel verkruimelde feta (lactosevrij: zie tips).
Julie’s tips & tricks
- Als je dit recept wil klaarmaken als 1 grote quiche, gebruik dan een ovenschaal van ± 25 centimeter diameter.
/
Vis op zijn Thaïs
NODIG (2 personen):
- 1 broccoli,
- 2 courgettes,
- 400 g witte vis,
- 200 ml volle kokosmelk, ongezoet,
- 200 ml vis- of groentebouillon (of water),
- 2 stelen citroengras,
- zwarte peper en zeezout,
- Optioneel: (Thaïse) basilicum, limoen, chili, lente-ui.
BEREIDING
- Breng wat water aan de kook. Snijd de broccoli in roosjes, schil de stam en snijd die in blokjes. Kook de broccoli 5 minuten tot beetgaar.
- Snijd ondertussen de courgettes in blokjes en de vis in kleinere stukken.
- Verhit een grote braadpan op het vuur en doe er de stukjes courgette en vis in samen met de kokosmelk, de bouillon en het citroengras. Kruid met peper en zout. Laat alles een 10-tal minuten garen terwijl de bouillon deels uitkookt.
- Voeg de broccoli kort voor het serveren toe en laat nog even mee opwarmen.
- Werk af met (Thaise) basilicum, partjes limoen, fijngehakte lente-ui en gerookte-paprikapoeder of chili. Ook lekker met gehakte cashew, macadamia of pinda.
Julie’s tips & tricks
- Varieer met seizoensvis zoals wijting, mooie meiden, schelvis, kabeljauw.
/
Shakshuka
NODIG (2 personen):
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie,
- zwarte peper en zeezout,
- 4 eieren,
- 1 ui,
- 1 rode paprika,
- 400 g gepelde tomatenblokjes,
- komijn en (gerookte-)paprikapoeder peterselie,
- Optioneel: 1 teentje knoflook, 100 g feta.
BEREIDING:
- Versnipper de ui en snijd de paprika in dunne reepjes. Bak beide beetgaar in 2 lepels olijfolie.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog even meegaren. Breng op smaak met komijn, (gerookte-)paprikapoeder, peper, zout en eventueel een teentje geraspte knoflook.
- Maak tussen de groenten vier kuiltjes en breek er voorzichtig de eieren in. Laat de eieren 3 à 4 minuten zachtjes garen, tot het eiwit gestold is. Het eigeel mag vloeibaar blijven. Kruid bij met peper en zout.
- Werk af met peterselie en eventueel wat verkruimelde feta.
Julie’s tips & tricks
- Grote honger? Serveer de shakshuka met een halve avocado en een extra eitje.
/
Vegan chocoladetruffels
NODIG (24 truffels):
- 250 g donkere chocolade (minstens 85% cacao),
- 2 kleine rijpe avocado’s,
- 2 à 4 eetlepels ketozoetstof, naar smaak,
- snufje zeezout.
BEREIDING:
- Smelt de chocolade au bain-marie in een kom boven heet water.
- Ontpit de avocado’s en mix ze fijn met behulp van een blender of staafmixer.
- Giet de gesmolten chocolade bij de avocadomoes en breng extra op smaak met ketozoetstof en een flinke snuf zeezout. Mix kort tot een dik chocolademengsel.
- Plaats 5 minuten of langer in de diepvries tot het deeg stevig genoeg is om tot truffels te vormen.
- Schep 24 ronde truffels uit het deeg, eventueel met behulp van een mini-ijsschepper, meloenscheppertje of maatlepel.
- Werk de truffels af met fijngehakte (hazel)noot, kokosrasp… (Ik gebruikte ook fijngemalen gevriesdroogde framboos.)
- Plaats de truffels in de koelkast zodat ze verder kunnen opstijven.
Julie’s tips & tricks
- Proef je nog avocado? Voeg dan extra ketozoetstof en eventueel wat ongezoet cacaopoeder toe.
Alle recepten van Julie Van Den Kerchove zijn te vinden in haar kookboek ‘Low Carb Lekker & Snel’, Uitgeverij Lannoo, € 26,99
Lees ook: 3 margarita recepten om de eerste lentezon te vieren