“Je bent niets waard”: tennisster Naomi Osaka in tranen na belediging tijdens wedstrijd
© Getty Images

“Je bent niets waard”: tennisster Naomi Osaka in tranen na belediging tijdens wedstrijd

Leestijd: 1 min

De Japanse tennisster kon haar tranen niet bedwingen tijdens de tweede ronde van Indian Wells tegen de Russische Veronika Kudermetova. Naomi Osaka gaf in het verleden al toe dat zij aan angst lijdt. 

/

De viervoudig grandslamkampioene uit Japan is zaterdag 12 maar 2022 na een wedstrijd vol emoties uitgeschakeld. Met 6-0 6-4 was de Japanse kansloos tegen de Russin Veronika Koedermetova, die onder de neutrale vlag meedoet.

In tranen

Na afloop verliet Osaka (24) de baan in tranen, nadat ze tijdens de wedstrijd ook al emotioneel was geworden. Vroeg in het duel had iemand vanaf de tribunes “Naomi, you suck” geroepen. Osaka vroeg de umpire actie te ondernemen, maar dat gebeurde niet.

Lees ook: Een portret van Naomi Osaka, de activistische tennisster met een eigen documentaire op Netflix.

“Om eerlijk te zijn, zijn er vaker dingen naar me geroepen en dat vond ik niet zo erg. Maar ik heb video’s gezien van toen Venus en Serena Williams hier in Indian Wells beledigd werden”, zei Osaka na afloop. “Heb je die video nooit gezien, dan raad ik je aan die eens te bekijken. Ik weet niet waarom, maar het zat me enorm dwars. Ik probeer niet te huilen.”

Boycot Indian Wells

Venus en Serena Williams boycotten Indian Wells jarenlang na een incident in 2001. Ze werden uitgejouwd door het Amerikaanse publiek en gaven aan dat als “traumatisch” te hebben ervaren.

Osaka, afgezakt naar plek 78 op de wereldranglijst, was in 2018 de sterkste op Indian Wells.

Angst

“Sinds de aandacht van de wereld op mij gericht is, heb ik steeds terug last van angstaanvallen. Dat is vooral zo in de aanloop naar grote toernooien”, schreef de 24-jarige tennisster afgelopen zomer in een bericht aan de Japanse zender NHK. Net daarvoor had Naomi Osaka een rel veroorzaakt door nog voor aanvang van Roland Garros te melden dat ze niet met de media zou praten. Ze trok zich uiteindelijk volledig terug uit het toernooi na alle ophef en meldde zich ook af voor Wimbledon. Ze voerde als reden aan dat ze sinds haar overwinning in de US Open in 2018 met depressies en angstaanvallen kampt. De interviews na afloop zouden naar eigen zeggen slecht zijn voor haar mentale gezondheid.

Op Instagram schreef ze eerder dat mensen geen rekening houden met de mentale gezondheid van atleten. “Vaak worden er tijdens persconferenties vragen gesteld die ons al meerdere keren gesteld zijn, of zorgen de vragen voor twijfels. En ik ga mezelf simpelweg niet onderwerpen aan mensen die aan mij twijfelen. Ik zag verschillende keren atletes in persruimtes in tranen uitbarsten na een verloren wedstrijd. Zo iemand trap je als die al op de grond ligt en ik snap de redenering erachter niet”, aldus Osaka.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Mentale gezondheid, Naomi osaka, Tennis.