Mouaire
Het moeder/dochtertrio achter dit merk steunt op oude breitechnieken en zet in op een handmade stempel met een eigen artistieke designfilosofie wars van trends en massaproductie. “Er bestaan zeer veel knitwear labels op de markt, het verschil en meteen onze sterkte is dat mijn moeder samen met mijn zus het ontwerp eerst schetst, zeer old school met kleurpotloden inkleurt en daarna aan het breipatroon begint”, aldus Merima Pepic. “Zo krijg je one-of-a-kind designs, dat je bij geen ander breigoedlabel vindt.
Meer info op de website.
RAFF Collective
Een jarenlange zoektocht naar de perfecte kasjmieren sweater, daar begon het verhaal van RAFF Collective mee. “Omdat ik amper goede modellen vond, droeg ik heel vaak de kasjmieren truien van mijn vriend. Tot ik met het idee speelde om ze gewoon zelf te gaan ontwerpen”, aldus oprichtster Nathalie van Doormaal. De kasjmier van het jonge Antwerpse label wordt in Mongolië gewonnen uit de sikjes van geiten, zowat het zachtste materiaal dat je kan vinden. De sweaters verschijnen telkens in een waaier van kleuren. Van felle tinten tot soft pastel, aangevuld met kobaltblauw en zonnebloemgeel deze zomer.
Meer info op de website.
Wehve
Gesine Holschuh speelt al sinds 2015 een voortrekkersrol in de uitbouw van een duurzame modewereld met haar merk Wehve. Traditioneel vakmanschap en een hedendaagse stijl zijn het handelsmerk van dit Belgische knitwearmerk. De handgeweven capes, poncho’s en sweaters van merinowol en Tencel zijn tijdloze stuks die je koopt voor jarenlang draagplezier. De circulaire aanpak van het label staat klanten toe om hun oude truien binnen te brengen, waarna deze gerecycleerd worden. Wij spraken de oprichtster een tijd geleden, dat interview kan je hier lezen.
Meer info op de website.
Janne Landuyt
Janne Landuyt is een jong breilabel ontworpen en gebreid in Limburg. Het label werd opgestart door Janne zelf in juni 2020 na het afronden van haar master textielontwerp te Gent. Elk breisel is een artistieke reflectie van haar eigenzinnige visie, daarom ontwerpt ze ook los van seizoenen, trends en geslachten. De laatste collectie ‘Binnen de Lijnen’ heeft – zoals de naam al zegt – een lijnenspel als rode draad. “Een lijn is op het eerste zicht heel erg simpel in vorm. Mooi in alle eenvoud. Maar doordat je er eindeloos mee kan spelen, schuilt er ook veel kracht in. Het kan een ontwerp beeldend heel sterk maken.”
Meer info op de website.
Gloria! Gloria!
Gloria! Gloria! is het resultaat van een samenwerking tussen Maison Tricot, de knitwearfamilie van Ilia Eckardt en Hilde Frunt die al breigoed maakten voor namen als Dries Van Noten en Raf Simons, en ondernemer Geert Hallemans. Samen maken ze boeiende maar draagbare – hoe kan het ook anders – knitwear, met de focus op kleur en lokaal vakmanschap. De collecties worden in de ateliers in Antwerpen ontwikkeld, leveranciers in Firenze maken de garens op maat. De uiteindelijke truien en accessoires zelf laten ze in een breigoedfabriek in Roemenië produceren.
Meer info op de website.
Lees ook: Belgisch platform COSH! roept Shein op het matje: “Ze zijn de oorzaak van de textiel afvalberg”, Onze gids om de solden duurzaam te doorstaan & Na hoeveel tijd is een beha aan vervanging toe?