Onze gids om de solden duurzaam te doorstaan
© MCB

Onze gids om de solden duurzaam te doorstaan

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

De solden zijn er weer! Winkelstraten lopen vol en kledingkasten worden volgepropt met heel wat nieuws. Maar jammer genoeg uiten solden zich ook vaak in miskopen en onnodige uitgaven. Deze gids begeleidt je om soldenperiodes zo duurzaam mogelijk te doorstaan.

/

Volledig ‘nee’ zeggen tegen de aantrekkelijke kortingen lijkt misschien onmogelijk, maar het is zeker haalbaar om toch iets bewuster om te gaan met die aanlokkelijke discounts. De laatste paar jaren gaan we steeds meer weloverwogen om met onze garderobe. We kiezen voor lokale, ethisch verantwoorde kleding om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Dus laten dat met deze tips ook zo houden tijdens de solden!

Lees ook: Dakota Johnson, het nieuwe gezicht van de Jackie 1961-tas van Gucci

Stel jezelf de vraag: heb ik dit nodig?

De verleiding is groot wanneer we iets moois zien hangen en het meteen in ons winkelmandje willen gooien. Door enthousiasme vergeet je vaak op het moment zelf jezelf de vraag te stellen of je dat stuk wel écht nodig hebt. Het kan daarom geen kwaad om op voorhand een wishlist te maken. Een verlanglijstje opstellen met items die je nodig hebt of graag wilt toevoegen aan je garderobe. Op die manier weet je wat je wilt en is er geen verleiding voor onnodige aankopen.

Beperk het kopen van trend-stuks

Slow fashion is key! Sla trendgevoelige items over, vaak belanden die stuks na een paar weken of maanden helemaal vanachter in je kledingkast. Je kan jezelf ook afvragen of jij jezelf dat stuk volgend jaar nog ziet dragen. Zo nee, laat deze trend dan voorbij gaan en kies voor basics of iets wat je meerdere seizoenen zult dragen.

/

Ga voor wat je direct kunt dragen of gebruiken

Je bespaart natuurlijk geld door een winterjas te kopen tijdens de zomersolden in juni. Maar de kans is groot dat je het item maanden later niet meer zo leuk vindt als toen je het kocht. Koop ook in de juiste maat die jou het beste past. Een broek kopen die te klein is met de gedachte dat je er binnenkort in geraakt, is niet realistisch en kan alleen maar demotiverend zijn. Koop wat op dit moment comfortabel is voor jouw lichaam en wat je meteen wilt dragen.

Stel jezelf de vraag: zou ik dit item kopen moest het niet afgeprijsd zijn?

Goedkoop is niet altijd beter. Maar als je antwoord nee is op de vraag, kan je jezelf afvragen waarom je het niet zou kopen. Vaak genoeg zul je dan zien dat je het toch niet waard vind om de aankoop te doen. En dan laat je het kledingstuk best hangen!

Bij twijfel: niet doen!

Solden zijn natuurlijk ideaal voor items die al lang op je verlanglijstje staan, dus gebruik de kortingsperiode dan ook alleen daarvoor. Probeer je niet te laten verleiden tot andere impulsieve aankopen. En wanneer je twijfelt, doe je er vaak beter aan door het niet te kopen. Je zult zien: een week later denk je er niet meer aan!

Lees ook: Christian Wijnants aan de slag bij het Belgische Maison Ullens

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische mode, Duurzame mode, Solden.