Ras el Hanout is het kruidenmengsel dat alle gerechten beter maakt
© Getty Images

Ras el Hanout is het kruidenmengsel dat alle gerechten beter maakt

Door Hannah Gellens
Leestijd: 3 min

Ras el Hanout kennen we vooral als sterke smaakmaker in de Arabische keuken. Het betekent letterlijk ‘het hoofd van de winkel’ en staat voor het beste of belangrijkste dat de handelaar te bieden heeft. Maar wat is het nu precies?

/

Oorsprong

Ras el Hanout vindt zijn oorsprong in de Marokkaanse geschiedenis. Het land was lange tijd een belangrijke doorgangspoort voor de goederenstroom van Afrika naar Europa, waardoor het een bijzonder belangrijke speler werd in de specerijenhandel.

Zo vonden specerijen van over de hele wereld hun weg naar Marokko en kregen zij een plaats in de typische Marokkaanse eetcultuur. Heel deze rijke specerijgeschiedenis wordt eigenlijk vertegenwoordigd door één enkel kruid: Ras el Hanout.

/

Onbeperkt variëteit

Met Ras el Hanout valt er eigenlijk onbeperkt te variëren. Eén vast recept bestaat er niet voor het kruidenmengsel. Specerijen die vaak terugkomen zijn gember, koriander, kurkuma, nootmuskaat, paprika en komijn.

Ras el Hanout is uit zichzelf geen pikant of pittig kruidenmengsel. Al kiezen sommigen er wel voor om chilipoeder toe te voegen aan hun mix.

Ras el Hanout is een echte smaakmaker en geeft vele gerechten net dat tikkeltje meer. Je kan het gebruiken in typisch Marokkaanse gerechten, zoals tajine en couscous, maar evengoed fleurt het andere recepten op. Hier is alvast wat inspiratie:

/

Marokkaanse tajine met wortels en kikkererwten

Ingrediënten:

  • 1 grotje ajuin, in stukken gesneden
  • 3 tenen look, geperst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel fijngemalen peper
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 1/8 theelepel Ras el Hanout
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • 5 wortels, in stukken gesneden
  • 240 ml water
  • 3 theelepels agavesiroop
  • 300 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 1 kleine chilipeper
  • 80 gram rozijnen

Bereiding:

Gebruik een tajine of een grote pot met deksel. Fruit daarin de ajuin en knoflook in olijfolie tot ze glazig zien. Voeg kruiden (gember, kurkuma, kaneel, peper, cayennepeper, Ras el Hanout, peterselie), wortels en water toe. Breng aan de kook op een medium hoog vuur. Laat verder koken, met deksel, totdat de wortels mals zijn. Dit duurt ongeveer 25 minuten.

Voeg agavesiroop, kikkererwten, rozijnen en chilipeper toe. Laat nog even koken tot alles warm is en de saus aangedikt is.

Serveer met extra peterselie en brood of couscous.

Unsplash

/

Rode linzensoep

Ingrediënten:

  • 1 tas rode linzen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ½ grote venkel, in reepjes gesneden
  • ½ prei, in ringen gesneden
  • 3 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 ajuin, in stukken gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 cm verse gember, in stukken gesneden
  • 5 theelepels Ras el Hanout
  • 1 bouillonblokje
  • olijfolie om in te bakken
  • handjevol koriander en/of peterselie
  • optioneel: chilivlokken

Bereiding:

Verhit olie in een pot en bak de ui tot die glazig ziet. Voeg vervolgens de gember, knoflook en optionele chilivlokken toe. Bak dit 1 minuut en doe hierna de tomaten en de Ras el Hanout bij de kruiden. Laat dit ongeveer 3 minuten pruttelen. Doe de gesneden groenten en rode linzen, samen met 2 liter water en het bouillonblokje bij in de pot.

Laat de soep ongeveer 10 minuten koken op een zacht vuur. Proef of de linzen gaar zijn. Indien niet, laat dan nog even doorkoken.

Garneer met de verse koriander en/of peterselie.

Unsplash

/

Gekruide bloemkool met walnoten en halloumi

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 3 eetlepels Ras el Hanout
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 200 g halloumi
  • 100 g pompoenpitten
  • 100 g walnoten
  • olijfolie

Bereiding: :

Breng water aan de kook en warm de over voor op 180°C. Kook de bloemkoolroosjes ongeveer 5 minuten in water tot ze gaar zijn. Giet af en meng samen met een flinke scheut olijfolie. Kruid met Ras el Hanout en knoflookpoeder. Zorg ervoor dat alles bedekt is met het kruidenmengsel. Doe de bloemkool in een ovenschaal en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.

In een pan fruit de knoflook in olijfolie. Bak vervolgens de pompoenpitten en walnoten ongeveer 1 minuut mee. Doe er vervolgens ook de halloumi bij.

Doe alles tezamen op een bord en serveer.

/

Fritters van kikkererwten

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ajuin, in stukken gesneden
  • 1 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels Ras el Hanout
  • 400 gram kikkererwten, uitgelekt
  • 90 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eieren
  • zout

Bereiding:

Verwarm de over voor op 200° C. Verwarm de olie in en pan en bak de ajuin glazig met een beetje zout. Voeg de kruiden toe en laat nog 1 minuut bakken. Doe het ajuinenmengsel vervolgens in een grote kom samen met de kikkererwten en plet met en vork.

Bedek een ovenplaat met bakpapier. Voeg de bloem, bakpoeder en eieren toe aan het kikkererwtenmengsel en meng goed. Lepel het mengsel op de ovenplaat in kleine hoopjes. Plet ze een beetje met de achterkant van een lepel en bedek ze met een laagje olijfolie. Bak ze vervolgens ongeveer 15-18 minuten tot ze bruin zien.

Unsplash

 

Lees ook: 3 recepten met duurzame vis om van te watertanden, Valentijn: onze ultieme cadeautips voor haar,

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Koken, Ras el hanout, Recepten.