4 redenen om te boksen
© Nike

4 redenen om te boksen

Door Laura de Coninck
Leestijd: 2 min

Van de ring naar de fitnesszaal, steeds meer mensen doen aan boksen. Wij gaan dieper in op deze work-outtrend. 

/

Sinds internationale sterren op sociale media pronken met hun door het boksen verkregen perfect afgetrainde lichamen, waait de trend over naar hier. Boksen zit in de lift, en in de meeste sportscholen vind je ondertussen talloze bokswork-outs om te volgen. Maar wat is er nu zo fijn en doeltreffend aan de sport?

Lees ook: Getest: de ultrapopulaire massage gun.

Daniella Somers, acht keer wereldkampioene, baat in Antwerpen boksschool The Bulldogs uit. Ze zet de voordelen op een rij. Waarom zou een mens gaan boksen? Daniella Somers: “Boksen is een volledige fysieke maar ook een mentale work-out. Je maakt je hoofd helemaal leeg en daar hebben mensen in deze stressvolle tijden echt behoefte aan. Het is een intensieve sport waar veel bij komt kijken. Je gebruikt alle spieren van je lichaam maar ook een hoge concentratie coördinatie en beheersing is vereist. Verder is het een heel sociaal gebeuren want je helpt elkaar, je kan tenslotte niet tegen jezelf boksen. Bij het boksen moet je alles geven wat je in je hebt. Het is grensverleggend. Je wilt steeds sneller, harder en beter en dat werkt verslavend.”

Moet je bij het boksen ook bereid zijn om klappen te incasseren?

“Neen, het gaat hier over de trainingen zelf, daar komen normaal gezien geen slagen of verwondingen aan te pas (lacht). Maar als je af en toe wat koeken wilt krijgen of uitdelen, dan kan je dat in competitie doen.”

Boksen is heel technisch. Moet je lang oefenen voor je er mee weg bent?

“Om de basis onder de knie te krijgen, is het belangrijk om een paar keer per week intensief te komen trainen. Eén tegen één’ ga je uiteraard sneller vooruit dan in een groepsles.”

Waar moet je op letten als je een goede bokstraining zoekt?

“Elk fitnesscentrum pakt tegenwoordig uit met cursussen boksen maar het is een vak op zich. Best ga je altijd even na of de trainer voldoende ervaring heeft. Bij een echte boksclub, ben je verzekerd dat je bij opgeleide mensen terechtkomt natuurlijk.”

Wat is het verschil tussen boksen, kickboksen en thaiboksen?

“Bij het gewone boksen gebruik je enkel de vuisten. Het kickboksen combineert boksen met invloeden van karate en taekwondo, daar mag je ook je voeten gebruiken. En bij thaiboksen mag je je hele lichaam in de strijd gooien: vuisten, benen, knieën en ellebogen.”

4 redenen om te boksen:

  1. Je verbrandt veel calorieën: met een bokssessie doe je zowel aan cardio- als aan een spiertraining. Je verbrandt wel 600 à 800 calorieën in 45 minuten.
  2. Je wordt slanker, strakker en krijgt afgetrainde spieren: niet alleen de armen werken maar ook je schouders, rug, benen, buikspieren en billen worden intensief gebruikt. Op deze plaatsen zie je al snel dat vet plaatsmaakt voor spieren.
  3. Het maakt komaf met stress en maakt je blij: door de intensiviteit maakt je lichaam veel endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Bovendien ervaren velen na een training bijna dezelfde mentale rust als na een yogasessie, omdat je hoofd even helemaal leeg is.
  4. Het versterkt je zelfvertrouwen: het slaan maakt je zelfverzekerder. Je moet een beroep doen op je eigen kracht en terwijl je beter wordt, meer je doel bereikt en je lichaam leert te overmeesteren, verandert ook je houding en groeit je zelfvertrouwen.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Boksen, Sport.