33% van de ouderschapsverloven wordt opgenomen door mannen
© Getty Images

33% van de ouderschapsverloven wordt opgenomen door mannen

Leestijd: 1 min

De Krokusvakantie is deze week van start gegaan, en hoewel dat voor kinderen en scholieren altijd erg fijn is, is opvang regelen voor de ouders niet altijd even gemakkelijk. Naar die aanleiding nam Partena Professional het ouderschapsverlof onder de loep. Uit deze studie blijkt dat 33% van de Belgische werknemers die ouderschapsverlof opnamen, mannen zijn. 

Volgens Partena Professional zijn slechts 12,69% van de werknemers tussen 20 en 29 jaar die ouderschapsverlof opnamen mannen, tegenover 24.57% bij de 30 tot 39-jarigen. Vanaf 49 jaar stijgt het aantal van mannelijke werknemers die ouderschapsverlof opnemen, naar 46,38%. In de categorie 50 tot 59 jaar, vertegenwoordigen mannen 70,05% van het staal. “Ook het verschil in vertegenwoordiging van mannen tussen arbeiders (39,54%) en bedienden (29,74%) bij de ouders die ouderschapsverlof opnamen is opvallend,” zo constateert Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.

Lees ook: Herfst/winter 22-23 shows: Giorgio Armani tussen helderheid en stilte

Parallel daarmee loopt het studieniveau. Bij de werknemers die ouderschapsverlof opnamen en met als hoogste diploma dat van lager onderwijs, bedraagt het aandeel mannen 40,38%. Voor werknemers met secundair onderwijs als hoogste diploma daalt het percentage naar 36,01%. Bij de houders van een niet-universitair hoger onderwijsdiploma daalt de verhouding verder naar 31,55%. Onder de houders van een universitair diploma tot slot vertegenwoordigen mannen 28,18% van de werknemers die ouderschapsverlof opnamen.

“Het aandeel van door mannen opgenomen ouderschapsverlof is de voorbije jaren slechts licht gestegen. Nochtans is er een reële evolutie op het niveau van de wetgeving, maar ook in onze maatschappelijke gewoontes. Toch is het een interessante vaststelling dat het opleidingsniveau een belangrijke rol speelt in het al dan niet opnemen van ouderschapsverlof door mannen”, stelt Wim.

/

Verschillende mogelijkheden

Om voor zijn kind te zorgen heeft de werknemer de keuze om op één van de volgende manieren zijn ouderschapsverlof op te nemen. Deze worden vergoed door de RVA en zijn combineerbaar.

“Het ouderschapsverlof biedt de werknemer de mogelijkheid om zijn arbeidsprestaties volledig op te schorten (gedurende 4 maanden) of te verminderen met 1/2 (gedurende 8 maanden), 1/5 (gedurende 20 maanden) of 1/10 (gedurende 40 maanden). Dit verlof moet aanvangen voordat het kind de leeftijd van 12 jaar bereikt. De leeftijdsgrens is vastgelegd op 21 jaar wanneer het om een kind met een beperking gaat,” legt Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional, uit.

Maar de werknemer kan ook voor een tijdskrediet kiezen met als reden “zorgen voor een kind van minder dan 8 jaar” of “zorgen voor een kind met een beperking van minder dan 21 jaar” voor een duur van 51 maanden en dit ongeacht de vorm (volledige opschorting van de prestaties, vermindering met 1/2 of 1/5).

Lees ook: 5 verrassende Thaise recepten van sterrenchef Dokkoon Kapueak

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.