3 lekker gezonde én vooral familyproof recepten
© Mitchell Van Voorbergen

3 lekker gezonde én vooral familyproof recepten

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Hoe doe je dat beginnen met een gezondere levensstijl als gezin? Daar geeft Ellemieke Vermolen een antwoord op in haar gloednieuwe kookboek ‘Lekker gezond’. Van gezonde tussendoortjes en kidsproof hoofdgerechten tot vrolijke smoothies en feestelijke baksels. Het kookboek bevat 80 snelle en makkelijke recepten om van elk eetmoment een waar plezier te maken.

/

1. Courgetterolletjes met spinazie en ricotta

Mitchell van Voorbergen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 rode uit
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • 500 g spinazie (vers of uit de diepvries)
  • 250 g ricotta
  • Italiaanse kruiden, naar smaak
  • Beetje nootmuskaat, naar smaak (optioneel)
  • Zout en peper
  • 1 grote courgette
  • ½ fles passata (à 345 g, zonder toegevoegde suikers)
  • 1 grote bol mozzarella

Extra nodig

  • knoflookpers (optioneel)
  • koekenpan
  • mandoline of dunschiller
  • ovenschaal

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pel de ui en knoflook. Snipper de ui en hak of pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook 3-4 minuten.
  3. Voeg de spinazie toe en roerbak tot hij is geslonken. Doe dan de ricotta erbij en breng op smaak met de Italiaanse kruiden, eventueel nootmuskaat en wat zout en peper.
  4. Snijd de courgette met een mandoline of dunschiller in dunne, lange plakken.
  5. Leg een dunne plak courgette op een snijplank en leg op 4-5 cm van de onderkant een flinke lepel van het spinazie-ricottamengsel. Rol de plak voorzichtig op en herhaal met de rest van de courgetteplakken en de vulling.
  6. Verdeel de passata over de bodem van de ovenschaal en bestrooi met Italiaanse kruiden naar smaak. Leg de rolletjes strak naast in elkaar in de passata.
  7. Snijd de mozzarella in dunne plakjes en verdeel ze over de courgetterolletjes. Zet de ovenschaal in de oven en gaar de rolletjes 12-15 minuten.
/

2. Rijstwafelpizza

Mitchell van Voorbergen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 rijstwafels
  • 100 g mozzarella
  • 8 kerstomaten
  • 8 eetlepels pesto
  • zout en peper
  • blaadjes van 8 takjes basilicum

Extra nodig

  • bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de mozzarella en kerstomaten in plakjes.
  3. Besmeer de rijstwafels met de pesto en beleg ze met de mozzarella en tomaat.
  4. Leg de rijstwafels op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven, tot de mozzarella is gesmolten.
  5. Breng de rijstwafelpizza’s op smaak met zout en peper en garneer met basilicum.
/

3. Gezonde brownies

Mitchell Van Voorbergen

Ingrediënten voor 15 stuks

  • 60 ml gesmolten kokosolie, plus extra om in te vetten
  • 4 eieren
  • 200 ml Griekse yoghurt, op kamertemperatuur
  • 200 ml plantaardige melk, op kamertemperatuur
  • 200 g speltbloem
  • 80 g cacao
  • 150 g xylitol (of een andere suikervervanger)
  • snufje zout
  • 80 g pure chocolade

Extra nodig

  • bakvorm
  • spatel

Bereiding:

  1. Verwarm de over voor op 175 graden en vet een bakvorm in met kokosolie.
  2. Klop de eieren los en meng ze met de kokosolie, yoghurt en melk.
  3. Meng de bloem met de cacao, het xylitol en zout. Meng deze droge ingrediënten vervolgens door de natte ingrediënten in de kom — doe dit met een spatel zodat je het beslag luchtig houdt.
  4. Hak de chocolade in grove stukjes en spatel ze ook door het beslag.
  5. Doe het beslag in de ingevette bakvorm en bak de brownie 35-40 minuten in de oven. Snijd de brownie in vierkante blokjes.

Tip: met de vulling van de brownies kun je eindeloos variëren. Voeg bijvoorbeeld eens pecannoten of hazelnoten toe.

Deze recepten komen uit ‘Lekker gezond, Het makkelijke familiekookboek’ van Ellemieke Vermolen, uitgegeven door Kosmos en vanaf 9 november verkrijgbaar in de winkel  te verkrijgen (25,99 euro).

Dana van Leeuwen

Lees ook: Pompoenseizon: 5 heerlijke recepten met deze oranje groente, Brunchen in Brussel: 6 verrassende adressen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Eten, Food, Gezond.