Maak je eigen speculaaskruiden
Sinterklaas zou sinterklaas niet zijn zonder speculaas en de kruidige aroma’s ervan. Daarom beginnen we met het maken van onze eigen mix.
- 8 theelepels kaneel
- 2 theelepels nootmuskaat
- 2 theelepels gemalen kruidnagelpoeder
- 1 theelepel kardemompoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen witte peper
Tip: Ook voor andere zoete baksels kun je speculaaskruiden gebruiken. Zie hieronder de zelfgemaakte vegan pepernoten of in perencake, havermout etc.
Vegan pepernoten
Ingrediënten
- 160 gram speltmeel
- 80 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 100 gram verse ontpitte dadels
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels vanille-extract
- 75 gram margarine
- 2 eetlepels plantaardige drink
Dit bericht op Instagram bekijken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd ondertussen de dadels in stukjes en doe ze samen met de vanille, margarine en plantaardige drink in een keukenmachine. Mix het tot een romige massa. Voeg vervolgens de speculaaskruiden, kaneel, amandelmeel, speltmeel en bakpoeder toe en mix door tot er een stevige bal gevormd wordt. Als het deeg nog te plakkerig is, voeg dan wat extra meel toe. Als het deel nog te droog is, voeg dan wat extra plantaardige drink toe.
Bestrooi de tafel met meel en verdeel de bal in 3 tot 4 stukken. Rol uit met een deegroller in lange repen. Snijd deze in stukjes en draai ze tot kleine balletjes. Leg alle balletjes op een bakplaat met bakpapier en druk ze nog iets platter vooraleer ze de oven ingaan. Bak ze ca. 15 minuten in de oven. Laat even afkoelen en serveren maar.
Havermout à la Sinterklaas
Ingrediënten
- 4 eetlepels havermout
- 250 ml plantaardige drink
- 1 eetlepel rozijnen
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 1/8 theelepel amandelextract
- Optionele toppings: fruit, kruidnoten etc.
Bereiding
Breng de melk aan de kook in een pannetje samen met de havermout, rozijnen, kruiden en kaneel. Zodra het mengsel kookt, zet het vuur lager en voeg het amandelextract toe. Laat voldoende doorkoken, ca. 7 minuten. Blijf ondertussen goed doorroeren om aanbakken te voorkomen. Serveer het Sinterklaas ontbijt in een kommetje en werk af met toppings.
Brownies met speculaas
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 150 gram pure chocolade
- 150 gram suiker
- 80 gram margarine
- 2 eetlepels vanille-extract
- 100 ml plantaardige drink
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepels speculaaskruiden
- snuifje zout
- speculaaskoekjes
Dit bericht op Instagram bekijken
Bereiding
Warm de over voor op 170 graden. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie in een steelpan. Voeg vervolgens de suiker, zout, vanille en plantaardige drink toe. Roer goed door. Zeef de bloem en voeg samen met het bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden toe aan het chocolademengsel. Breek de speculaas in stukken en roer eveneens door het deeg. Doe alles in een bakvorm en bak af voor 30-35 minuten. Haal de brownie uit de oven en laat even afkoelen voordat je aanvalt.
Lees ook: Oranje wijn: maak kennis met de hipste wijnsoort van het moment