1. Kies tussen koude of warme sake
De beste sakes worden meestal on the rocks gedronken (tussen een temperatuur van 8 en 12 graden). Alle andere sakes drink je best warm, waarbij de temperatuur rond de 37 graden ligt. Let wel op wanneer je de sake zelf opwarmt: doe dit niet in de microgolfoven, aangezien de microgolven ervoor zorgen dat de sake veel van zijn smaak verliest. Warm het dus op met je fornuis. Hierbij mag de sake het kookpunt niet bereiken.
2. Combineer sake niet met sushi
Hoewel sushi ook Japans is en het een goede combinatie lijkt, drink je er best geen Japanse sake bij. Gewoon om de simpele reden dat sake én sushi allebei gemaakt zijn van rijst en die combinatie nogal eenzijdig is. Kies bij sushi liever voor een biertje of een groene thee.
Sinds enkele jaren appreciëren ook westerse chefs sake door het op hun kaart te zetten. Dat deed ook Rob van Rob The Gourmets’ Market om zo zijn gerechten naar een hoger niveau te tillen. Japanse sake heeft namelijk een grote hoeveelheid aan aminozuren die in combinatie met ons eten onze smaakpapillen een boost geven. Wist je trouwens ook dat sake goed samengaat met chocolade? Nu moeten we de volgende keer wel een dessert bestellen, toch?!
3. Sake drinken staat voor gezondheid
In Japan geloven ze dat sake drinken goed is voor de gezondheid. Schol! Het zou zo het risico op kanker en de ziekte van Alzheimer verminderen, osteoporose voorkomen en de hoge bloeddruk verlagen. Het gaat zelfs zo ver dat Japanners baden in warme sake omdat ze denken dat het de huid hydrateert.
Ook handig om te weten is dat sake in Japan letterlijk ‘alcoholhoudende drank’ betekent. Het is dus met andere woorden een verzamelnaam. Weet dus dat ze je in Japan raar zullen aankijken als je om sake vraagt. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard, toch?