11 ingenieuze uitvindingen bedacht door vrouwen
© Getty Images

11 ingenieuze uitvindingen bedacht door vrouwen

Door Florianne Thys
Leestijd: 6 min

Ondanks de onderdanige positie waarin vrouwen decennialang leefden, hield dit sommigen niet tegen om hun creativiteit de vrije loop te laten. Het is Internationale Vrouwendag, de dag om deze creatieve geesten met hun uitvindingen in de verf te zetten. 

Vrouwen zijn minder goed in wiskundige zaken. Wat een onzin. Vrouwen zoals Grace Hopper of Tabitha Babbitt bewijzen hier het tegendeel van. Voor hen was programmeren helemaal niet zo moeilijk als wordt beweerd. En wist je dat Monopoly, het gezelschapsspel waar je huizen koopt en verkoopt, door een vrouw bedacht werd?

1. Mary Anderson: ruitenwissers

Het moet nog maar een drupje regenen als we in de auto zitten, en daar zijn ze al direct: de ruitenwissers. Ondanks we ze vaak gebruiken, heb je hoogstwaarschijnlijk geen idee wie ze ooit bedacht heeft. Dat was Mary Anderson. Het begon allemaal in 1902 toen ze een trip deed naar New York en ze op de bus zat terwijl het enorm aan het sneeuwen was. Haar idee om wat door het raam te kijken, werd al snel verstoord aangezien de sneeuw volledig het raam bedekte. En ook de trambestuurders sukkelden met alle overtollige sneeuw op hun vooruit.

Zodra ze thuis was, begon ze te brainstormen en dit leverde een vrij eenvoudig paar ruitenwissers op waarbij de bestuurder van binnenuit handmatig de ruitenwisser kon bewegen. Hoewel de ruitenwisser van vandaag een technische make-over heeft gehad, is het principe na 119 jaar nog steeds hetzelfde.

/

2. Margaret Knight: papieren zak

Het begin van de papieren zak begon met het handmatig aan elkaar lijmen van papier. Margaret Knight, werkte in een papierfabriek, en bedacht hiervoor in 1867 een veel gemakkelijkere manier. Zij vond een nieuwe machine uit die de papieren automatisch in zakken vouwde. Drie jaar later ontwierp Margaret de eerste boodschappentas waardoor ze startte met haar eigen bedrijfje onder de naam Eastern Paper Bag Company. Het bedrijf bestaat ondertussen niet meer, maar de papieren zakken zijn nog steeds heel populair. En papier komt van een organische en duurzame bron wat het idee alleen maar beter maakt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Girls Like Me, Inc. (@girlslikemeinc)

/

3. Elizabeth Magie – Monopoly

Hoewel er lange tijd werd gezegd dat Monopoly een idee was van Charles Darrow, blijkt dit toch niet het geval te zijn. Elizabeth Magie was een artiest, schrijfster en feministe en ontwierp bordspellen, waaronder Monopoly. In 1904 kwam zij hiermee op de proppen omdat bordspellen in die tijd enorm populair waren. Bordspellen zijn niet enkel een goede manier van ontspanning, ze zijn ook nog eens een manier van communiceren. Zo ontwierp ze het spel Landlord’s Games, dat later de naam Monopoly kreeg.

/

4.  Grace Hopper: computerprogrammeertaal

De Amerikaanse Grace Hopper droeg in 1949 haar steentje bij in de computertechnologie. Zo was zij degene die erin geloofde dat een computer veel meer mensen kon bereiken dan enkel de wiskundigen. Als de programma’s en applicaties iets meer gebruiksvriendelijker waren zou dit veel toegankelijker zijn voor de gewone burger aangezien mensen de computertaal meer zouden begrijpen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Leahy Center (@leahycenter)

Daarom ontwikkelde ze een techniek die wiskundige symbolen ging vertalen naar binaire codes. En dat werd het eerste compilatieprogramma (A-O). Iets later ontwikkelde ze B-O wat de basis vormt van de moderne programmeertalen. En last but not least: door haar kennen we onder andere de term ‘bug’ als we het hebben over een fout in het systeem.

/

5. Nancy Johnson: de ijsmachine of ook wel ‘sorbetière’

Nancy Johnson is de vrouw die ons al vele zomeravonden heeft laten genieten van een ijsje. Zij ontwierp in 1846 de eerste ijsmachine ooit wat tot op de dag van vandaag nog steeds een succes is. Sinds die dag laat ze een groot publiek ijs liefhebben. De machine was in het begin handmatig en bestond uit een soort van draaislinger in combinatie met grof zout. Ondertussen zijn er vele elektrische varianten maar het basisprincipe is nog steeds hetzelfde.

/

6. Tabitha Babbitt: de cirkelzaag

Een zoveelste anti-vrouwelijk vooroordeel dat we vandaag de wereld uitsturen, is dat vrouwen niet geschikt zijn in de bouwsector. Hoe komt het dan dat een vrouwelijk brein de cirkelzaag heeft bedacht? Haar naam is Tabitha Babbitt. Er bestond in de 18e eeuw al een manuele cirkelzaag, maar de echte ‘grote’ cirkelzaag die gebruikt wordt in houtbedrijven is die van Babbitt uit 1813. De Amerikaanse uitvindster was oorspronkelijk een weefster en leefde in de Shakers-sekte. Kort samengevat geloofden ze dat Jezus nog een tweede keer tevoorschijn zou komen. Ondanks haar job als weefster, had ze grootsere plannen en dat leidde tot deze uitvinding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Küchen Partner (@kuechen_partner)

/

7. Josephine Cochrane: de vaatwasser

Hoewel de vaatwasser al lange tijd geen nieuwigheid meer is, blijft het een luxeproduct. Voor vele gezinnen is een keuken zonder vaatwasser niet meer weg te denken en bovendien blijkt ook dat je met een vaatwisser minder water verbruikt dan met een gewone handafwas.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Küchen Partner (@kuechen_partner)

Josephine Cochrane vond het geweldig om voor haar vrienden te koken maar wat ze iets minder leuk vond was de afwas. Josephine was een vrouw uit een hogere klasse en had nogal een rijkelijk servies. Op het moment dat één van haar helpers een deel van haar dure servies liet vallen, kwam ze op een idee. Ze ontwierp in 1886 een mechanische vaatwasser. Samen met George Butters zette ze haar idee om in een praktische machine die vandaag in vele huizen terug te vinden is.

/

8. Alice Parker: de centrale verwarming in je huis

De Amerikaanse Alice Parker is het genie dat ons iedere winter opnieuw warmte biedt. Zij kreeg namelijk in 1919 een patent op haar idee van een centrale verwarming. Zij vond het hoogtijd om over te schakelen op aardgas zodat mensen niet iedere keer hout dienden te sprokkelen in een bos. Een haardvuur is wel gezellig maar gemakkelijk is iets anders.

Haar echte inspiratie kwam er in haar appartement in New Jersey waar ze enorm struggelde met haar open haard. Voor haar was dit niet langer houdbaar gedurende de koude winters dus bedacht ze dit ingenieuze idee.

/

9. Marion Donovan: de wegwerpluier

De luier van je kind verversen is niet de leukste bezigheid. Al was dat vroeger nog een veel grotere opdracht dan nu. We zijn begonnen met bladeren en dierenhuiden. We zijn later overgestapt naar doeken, en nog iets later ontstonden de eerste katoenen luiers. Met als nadeel dat deze iedere keer een handwasje nodig hadden. Marion Donovan is voor vele moeders een echte heldin geworden. Ze ontwierp in 1946 een waterdichte luier die ze in elkaar flanste met plastiek dat gebruikt wordt in gordijnen. De eerste wegwerpluier was een feit.

Eén nadeel: wegwerpluiers waarin plastiek verwerkt zit, zijn vervuilend. Gelukkig zijn er ondertussen wel al ecologische alternatieven zodat we het milieu toch een beetje kunnen sparen.

/

10. Marie Curie: radioactiviteit

De naam Marie Curie klinkt je hoogstwaarschijnlijk het bekendst in de oren. Dat is normaal, zij is één van de bekendste vrouwelijke uitvinders doorheen heel de geschiedenis. Haar oorspronkelijke naam is Maria Sklodowska, maar van zodra ze het huwelijksbootje instapte met Pierre Curie, ging ze als Marie Curie door het leven. De half-Franse, half-Poolse was gepassioneerd door alles wat te maken had met magnetisme en staal. Toen ze Henri Becquerel ontmoette, een Franse natuurkundige, ontdekten ze samen dat uraniumstralen een element zijn van de atoomkern. En zo kende radioactiviteit zijn ontstaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door EMDB Events (@emdbevents)

Radioactiviteit wordt vaak gelinkt met iets negatief, omdat het in grote hoeveelheden gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid. Maar het kan ook nuttig zijn. Zo wordt radioactiviteit bijvoorbeeld ingezet bij onderzoek van weefsels en vaten in ons lichaam of is radioactiviteit belangrijk bij de bestraling van kankercellen.

/

11. Caresse Crosby: de beha

Toen de beha nog niet bestond, droegen vrouwen het legendarische korset. Dat is een bovenstuk dat de vrouw haar taille en boezem benadrukt. Het klinkt misschien goed in de oren, maar door vele vrouwen werd het helemaal niet als aangenaam ervaren. Mary Phelps Jacob, beter gekend als Caresse Crosby, bedacht daarom in 1907 een alternatief: de beha. Ze ontwierp dit samen met haar dienstmeisje wat leidde tot een creatie van zakdoeken en linten. Iets later bedacht Rosalind Klein de beha cups. Ondertussen heb je beha’s in alle vormen, stoffen en kleuren en dragen vrouwen hun beha met fierheid. Al zal je iedere vrouw weleens horen klagen over haar beha en zijn er ook veel vrouwen die graag een dagje zonder op stap gaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mowgouaille Clabaut (@lassmatbadass)

Een goed alternatief is bijvoorbeeld de bralette. Dat zijn beha’s in een zeer dun stofje met weinig ondersteuning, maar ze geven je vooral het idee dat je iets aanhebt.

Lees meer Marie Claire op: Vieren of protesteren? Elk land heeft zijn eigen traditie op Internationale Vrouwendag; Zes uitzonderlijke vrouwen van bij ons vertellen hun emancipatieverhaal; 9 x Belgische restaurants waar vrouwen aan het roer staan

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Internationale Vrouwendag, Marie Curie, Uitvindingen, Vrouwelijke uitvinders.