Onrustwekkend: 1 op 5 studenten grijpt naar medicatie tijdens het studeren
© Pexels

Onrustwekkend: 1 op 5 studenten grijpt naar medicatie tijdens het studeren

Door Shani Maes
Leestijd: 1 min

Examen brengen vaak (veel) stress met zich mee. Het gaat soms zo ver dat 1 op de 5 studenten naar medicatie grijpt tijdens het studeren. Een alarmerend cijfer. De oorzaken en nog andere weetjes, lees je hier:

Alcohol

Uit de Nationale Stress-Enquête van Omnivit die werd uitgevoerd bij 500 Belgische studenten, blijkt dat studenten vooral naar medicatie grijpen omdat ze kampen met concentratieproblemen, vermoeidheid, huilbuien en moeilijk in slaap geraken. Ze zoeken volgens het onderzoek soms ook troost bij alcohol of concentratiemiddelen om die stress tegen te gaan.

Pexels

De bravere studenten behelpen zich met mildere middelen zoals thee. Ook dat blijkt een prima redmiddel tijdens de examens, net als sporten.

Nachtje door

Studenten slapen de nacht voor hun examen gemiddeld 6,7 uur. Opnieuw een gevolg van te veel stress tijdens de blok. Zo ligt het gemiddelde stressniveau normaal op 5,4 op 10, tijdens het blokken stijgt dit gemiddeld naar 7,3. Hierdoor slaapt 38% de nacht voor hun examen minder dan 6 uur. Het is dus duidelijk dat er niet alleen overdag maar ook ’s nachts wordt geblokt. Zo doet zelfs 26% nachtje door voor een examen.

Pexels

Examens overslaan

Hogeschoolstudenten slaan het vaakst examens over. Ze ervaren vaak zoveel stress, dat ze er niet in slaan om hun examen af te leggen. Dit gebeurt drie keer vaker dan bij universiteitsstudenten.

Ouders

Daarnaast blijkt dat in 13% van de gezinnen een van de ouders vakantie neemt tijdens de examenperiode. Hiermee zijn de meeste studenten blij, aangezien hun ouders hen op die manier in de watten kunnen leggen. Zo vindt 73% van de Belgische studenten hun ouders een grote bron van steun.

Hou je dus zo rustig mogelijk tijdens de blok en steun elkaar, want al die stress is vaak voor niets nodig.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: ‘studietips om zoon/dochter door een succesvolle blok te loodsen‘. 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Blokken, Examens, Stress, Studenten, Studeren, Verrassende weetjes.