Beschouw je vrouw-zijn als een voordeel of nadeel in jouw professionele omgeving?
“Ik speel van kindsbeen af piano en viool en ging als tiener naar de muziekschool om dirigeerlessen te volgen. Toen ik zestien was, verving ik mijn leraar bij het dirigeren van een concert, hij verzekerde me dat het zou lukken en dat ik het kon. Ik ben zijn bemoedigende woorden nooit vergeten, het werd mijn lijfspreuk, een krachtig credo dat bergen kanverzetten, machowereld of niet. Toen ik aan het Conservatorium van Warschau studeerde, waarschuwde mijn oom, een bekende Poolse dirigent, me voor de genderbarrières waarmee ik te maken zou krijgen. Ook hij moedigde me steeds aan. Het beslissen over je levenskeuzes zou niet voorbehouden mogen zijn aan mannen.”
Lijkt seksisme af te zwakken of is het tegendeel waar?
“De gekende dirigent Herbert von Karajan zei dat de plaats van de vrouw in de keuken is, niet in een orkest. Een uitspraak die me buitengewoon kwaad maakt. Seksisme is tijdloos. En helaas is zusterschap niet zo vanzelfsprekend als men zou denken.”
Kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je benadeeld geweest bent als vrouw?
“Mijn parcours heeft veel opofferingen geëist. Vrouw zijn, ervoor kiezen om tot bloei te komen, zich te laten gelden en je eigen weg te durven gaan, is een dagelijkse strijd. Zelfs als gelijkheid positief tot stand komt, is het soms zeer kunstmatig. Zo kunnen bepaalde quota illusies wekken. We mogen ons niet voor de gek laten houden en moeten steeds waakzaam blijven.”