Zo voorkom en verminder je rimpels volgens een huidexpert
© EV

Zo voorkom en verminder je rimpels volgens een huidexpert

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Kraaienpootjes, rimpels, plooien, lijntjes, vouwen, fronsen, kreuken of groeven: hoe je ze ook noemt, niemand ontsnapt er aan. De ene persoon krijgt er al wat meer of ze verschijnen wat vroeger dan bij anderen. Maar huidveroudering is onvermijdelijk.

Onze huid wordt om verschillende redenen ouder. Rimpels ontstaan door een natuurlijk verouderingsproces in combinatie met de manier waarop je van buitenaf je huid en lichaam verzorgt. Maar waarom verschijnen ze?

Rimpels zijn natuurlijk

“Rimpels zijn het resultaat van een natuurlijk proces van biologische huidveroudering”, dat zegt schoonheidsspecialiste Mieke Minsaer. “Naarmate we ouder worden, nemen de stoffen die onze huid glad houden af. Onze celdeling vertraagt waardoor de aanmaak van collageen en elastine vermindert. Collageen zorgt voor de stevigheid en elastine voor de veerkracht. Bovendien worden nieuwe huidcellen minder snel aangemaakt, dode cellen minder snel afgestoten.”

Externe factoren als oorzaak

Ook omgevingsfactoren spelen een rol in het versnellen van het proces. “Externe factoren zoals blootstelling aan zon en UV-stralen, verkeerde voeding, vervuiling, chronische stress en het gebruik van de foute verzorgingsproducten zorgen voor meer rimpels”, volgens Mieke.

Levensstijl heeft effect op rimpels

Rimpels verwijderen zal nooit helemaal lukken op natuurlijke wijze, maar ze voorkomen en verminderen is wél een haalbare taak. Want de uitwendige oorzaken van huidveroudering kunnen we gelukkig vaak beheersen.

“Rimpels voorkomen doe je vooral door je levensstijl af te stemmen op de risicofactoren. Zo is het cruciaal om op jonge en rijpere leeftijd goed voor je huid te zorgen, met de juiste producten. Onze huid begint rond de leeftijd van 25 jaar te verouderen. Begin op tijd met het tegengaan van lijntjes: ik raad aan om vanaf 20 jaar preventief te smeren en collageen en elastine te stimuleren. Een rijpere huid heeft meer moisturizer nodig, bij voorkeur eentje met actieve bestanddelen als matrixyl, resveratrol, hyalonzuur, alfahydroxyzuren, retinol en vitamine C.”

/

Tip: gebruik zonnecrème

“Hoe vroeger dat je daar een gewoonte van maakt hoe beter. En stop met roken. Het roken van sigaretten bevordert de afbraak van collageen en elastine in de huid, vermindert de bloedtoevoer naar de huid en vernauwt de bloedvaten.”

Vermijd foute make-up

Het gebruik van foute make-up kan het huidverouderingsproces versnellen. Mieke vertelt als volgt: “Het is belangrijk om te werken met zuivere en gezonde ingrediënten van de hoogste kwaliteit. De basis van een goede make-up bevat mineralen, vitamines, antioxidanten en botanische extracten die de huid verzorgen, beschermen en kalmeren. Jane Iredale is hier een mooi voorbeeld van.”

/

Rimpels zijn onvermijdelijk, middeltjes helpen

Wondermiddeltjes bestaan niet maar probeer gezichtsmassages, kristalrollers, anti-aging peelings en maskers in je dagelijkse beautyroutine te integreren. Ze laten de boel er nét wat wat strakker uitzien, al is het maar voor even. Er is een breed scala aan behandelingen die de huid verjongen. Dit gaat van milde en oppervlakkige peelings tot diepe en intense laserbehandelingen.

“Rimpels wegtoveren kunnen we spijtig genoeg niet, wel kunnen we mooie resultaten halen met de juiste producten en verzorgingen. Ik sta zelf keer op keer versteld van het effect van de Superboost behandeling, een verzorging met vitamines en mineralen. Ook peelings op basis van glycolzuur (wij werken met producten van Nimue) of kruidenpeelings (van Schrammek) geven bevredigende resultaten. De behandelingen en producten hebben als focus de huid te herstructureren en de huidconditie te optimaliseren.”

Lees meer Marie Claire op: Waarom je bij dit zacht weer ook een zonnecrème moet gebruiken; Getest: zijn gezichtsrollers hét geheim van een gezonde en egale huid?; De beauty- en badkamergeheimen van Sabine Peeters

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Anti-age, Huidveroudering, Rimpels.