Ontwerper Paco Rabanne overleden op 88-jarige leeftijd
© Getty Images

Ontwerper Paco Rabanne overleden op 88-jarige leeftijd

Leestijd: 1 min

De Spaans-Franse zakenman en modeontwerper Paco Rabanne is overleden op 88-jarige leeftijd. Dat meldt het modemerk dat zijn naam draagt. De wereldberoemde couturier beïnvloedde een hele generatie modeontwerpers met in de eerste plaats zijn gedurfde materiaalkeuzes.

/

Volgens de Franse regionale krant Le Télégramme stierf Rabanne in het Franse Portsall, waar hij woonde. Rabanne werd geboren in 1934 in het Spaanse Baskenland, maar in 1939 vluchtte zijn gezin tijdens het regime van Franco voor de burgeroorlog naar Frankrijk.

Ze staken te voet de Pyreneeën over en kwamen in Frankrijk aan, waar ze hun toevlucht zochten in Bretagne. Rabanne groeide op onder invloed van het pragmatisme van zijn moeder, die een overtuigde socialist was, en het sjamanisme van zijn grootmoeder, die streng katholiek was.

Lees ook: Natan viert 40ste verjaardag met couturecollectie in Parijs

Dat hij uiteindelijk in de mode terecht zou komen, was echter niet zo’n verrassing aangezien zijn moeder voor de Spaanse modeontwerper Cristóbal Balenciaga werkte.

Paco Rabanne

Metaal, plastic, glasvezel, beton, aluminium en zelfs papier: Paco Rabanne is heel zijn leven lang blijven experimenteren met materialen. “Ik maak eenvoudige kleding in vreemde materialen, terwijl anderen extravagante vormen ontwerpen in klassiek textiel”, liet hij daar zelf ooit over optekenen. Met die spraakmakende materiaalkeuzes drukte hij zijn stempel op de mode van de 20ste eeuw.

In de jaren zestig droegen de grootste sterren zijn creaties. Audrey Hepburn schitterde in Two for the Road uit 1967 bijvoorbeeld in een iconische jurk van glimmende metalen plaatjes van Paco Rabanne.

De ontwerper bouwde in de loop der jaren een mode-imperium uit en investeerde ook in parfums. In 1969 lanceerde hij zijn eerste geurtje voor vrouwen: Calandre. In 1973 begon hij ook mannenparfums te maken met het Catalaanse modehuis Puig.

In 1987 neemt Puig, bekend van merken als Nina Ricci en Jean Paul Gaultier, het merk Paco Rabanne uiteindelijk over. De groep lanceert nog verschillende succesvolle Paco Rabanne parfums. Op het einde van de jaren negentig trok de ontwerper zich geleidelijk terug uit de modewereld.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Paco Rabanne.