Zes vegetarische recepten met bonen
© Unsplash

Zes vegetarische recepten met bonen

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Bonen hebben niet het meest aantrekkelijke imago, terwijl ze veelzijdig en bijzonder voedzaam zijn. Om je hiervan te overtuigen zetten we zes recepten met bonen op een rij.

/

Kidneybonen salade

Shutterstock

Ingrediënten:

  • 425 gr. kidneybonen
  • 200 gr. selder, gehakt
  • 1 kleine rode ajuin, gesneden
  • 65 gr. walnoten, gehakt en getoast
  • 4 kleine augurken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • Zout en peper

Bereiding:

Doe de bonen, selder, rode ajuin, noten en augurken in een grote pot. In een andere kleine pot meng de olie, wijnazijn, peper en zout. Giet het mengsel over de bonenmassa. Roer goed door voordat je serveert.

/

Exotisch gebakken bonen

Shutterstock

Ingrediënten:

  • 230 gr. ananas in blik, uitgelekt
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel ajuinpoeder
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 blikken gebakken bonen in tomatensaus
  • zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°.

Hak de ananas in stukken. Doe samen met de bruine suiker, ajuinpoeder, sojasaus en mosterd in een ovenschaal. Meng de bonen door het ananasmengsel. Werk af met peper en zout. Zet de ovenschaal vervolgens in de voorverwarmde oven. Haal het gerecht na 1,5 uur uit de oven. Laat 5 tot 10 min afkoelen, roer nog eens goed door en serveer.

/

Boterbonen met tomaat

Shutterstock

Ingrediënten:

  • 450 gr. boterbonen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ajuin, gehakt
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 50 gr. selder, gesneden
  • 75 gr. rode of groene paprika, gesneden
  • 80 gr. tomaten in blik
  • zout en peper

Bereiding:

Bereid de bonen zoals aangegeven op het pak. Laat ze goed uitlekken voor verder gebruik.

Gebruik een grote pan om de ajuin, knoflook en paprika aan te stoven in de olijfolie. Wanneer gaar, meng de groenten met de bonen, tomaten, zout en peper. Breng het bonenmengsel aan de kook. Wanneer het bubbelt, zet het vuur lager en kook nog 5 minuten door.

/

Patties van cannellini bonen

Unsplash

Ingrediënten:

  • 425 gr. cannellini bonen
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 120 gr. broodkruimels
  • kleine hoeveelheid bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:

Plet de bonen samen met de look, peper en zout in een kom. Voeg de broodkruimels toe en kneed. Doe wat bloem op je handen en vorm 4 patties. Indien het deeg te nat is, voeg nog wat broodkruimels toe.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Doe de patties erin en bak ze totdat ze aan beide kanten bruin zien. Voeg meer olie toe indien nodig.

/

Bonenhummus

Unsplash

Ingrediënten:

  • 350 gr. witte bonen
  • ½ citroen, sap & zeste
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 3 eetlepels tahini, sesampasta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel peterselie, gehakt
  • zout en peper

Bereiding:

Spoel de bonen af in stromend water en laat uitlekken. Meng vervolgens alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een gladde hummus.

Schep de hummus in een kom. Werk of met olijfolie en bestrooi met peterselie.

/

Kikkererwten, ‘garbanzo beans’, met curry

Shutterstock

Ingrediënten:

  • 425 gr. kikkererwten
  • 1 blik tomatenblokken
  • 2 theelepels currypoeder
  • 1 theelepel ajuinpoeder
  • 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
  • zout en peper

Bereiding:

Spoel de kikkererwten af in stromend water en laat uitlekken. Meng vervolgens met de tomaten, currypoeder en ajuinpoeder in een microgolfbestendige pot. Zet het kikkererwtenmengsel op de hoogste stand voor 5 min in de microgolfoven. Werk af met de pijnboompitten.

Lees ook: Verwarmde wintersoepen om zelf te maken

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bonen, Driekoningen, Recepten.