Yves Saint Laurent krijgt eigen museum in Parijs en Marrakesh
© DR, Yves Saint Laurent in zijn studio, 1986

Yves Saint Laurent krijgt eigen museum in Parijs en Marrakesh

Door Malvine Sevrin & Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

Tot voor kort bestond er nog geen enkel museum over de bekende modeontwerper Yves Saint Laurent. Nochtans is en blijft hij een van de grootste namen in de modewereld. Een euvel dat dringend rechtgezet moet, moeten ze in Frankrijk en Marokko gedacht hebben, want onlangs openden maar liefst twee musea over YSL hun deuren. Een in Parijs, waar het verhaal van het modehuis begon, en één in Marrakech, de stad waaraan de ontwerper zijn hart verloor.

Parijs

Het Parijse museum, gelegen op 5 Avenue Marceau in het oude ontwerpershuis en de huidige hoofdzetel van de Pierre Bergé-Yves Saint Laurent foundation, is het historisch hart van het huis YSL. In het museum ontdek je het werk van de ontwerper in retrospectieve volgorde en er zijn ook vaak tijdelijke thematische exposities. Je ontdekt niet alleen het leven van de ontwerper en de werking van het modehuis, maar ook hoe zijn werk de geschiedenis van kunst en mode heeft beïnvloed.

Bezoekers stappen het museum binnen via de historische ingang van het modehuis. Een ingang die voordien enkel toegankelijk was voor klanten en genodigden van het merk. Aan de hand van portretten en een introductievideo ontdek je het levensverhaal van de ontwerper. In de galerij zie je hoe zijn stijl zich ontwikkelde doorheen de jaren aan de hand van enkele van zijn meest iconische ontwerpen, zoals de trenchcoat, de smoking en de jumpsuit. In het museum zie je ook verschillende van zijn inspiratiebronnen zoals het schilderij met de Mondriaan jurk.

Museum Yves Saint Laurent Parijs, 5 Avenue Marceau, 75016 Parijs. Open van dinsdag tot zondag van 11 tot 18 uur. Op vrijdag geopend tot 21 uur. Bezoekerstarief: 10 euro.

Ik zou graag hebben dat men binnen 100 jaar mijn ontwerpen en creaties bestudeert – Yves Saint Laurent

Marrakesh

Toen Yves Saint Laurent in 1966 voor de eerste keer Marrakesh bezocht, was het liefde op het eerste gezicht. Hij kocht er een huis en keerde er regelmatig terug. Marrakesh was dus een logische locatie om vijftig jaar later een museum op te richten gewijd aan de beroemde ontwerper die zijn hart verloor aan de stad.

Yves Saint Laurent had een passie voor theater, dans en cinema. Tijdens zijn carrière ontwierp hij heel wat kostuums en die kan je aanschouwen in het museum.

Op de eerste verdieping van het museum vind je een bibliotheek met oneindig veel boeken over de geschiedenis, literatuur en tradities van Marokko. In het Pierre Bergé auditorium krijg je aan de hand van videoprojecties een exclusieve kijk in het universum van Yves Saint Laurent. Ten slotte is er ook nog een café waar je in een gezellige sfeer traditioneel Marokkaans en Frans kan eten. Het café kreeg de naam Le Studio, een verwijzing naar zijn Parijse studio in L’Avenue de Marceau.

Museum Yves Saint Laurent Marrakech, Rue Yves Saint Laurent, Marrakesh. Elke dag geopend van 10 tot 18 uur, behalve op woensdag. Bezoekerstarief: 100 DH.

 

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Marrakech, Museum, Parijs, YSL, Yves Saint Laurent.