Yoga in Brussel: vind de stijl die bij jou past
© Librestock

Yoga in Brussel: vind de stijl die bij jou past

Door Benoîte Iradukunda & Emma Verbeke
Leestijd: 4 min

Yoga is de voorbije jaren populairder dan ooit. In Brussel alleen al opent bijna dagelijks een nieuw yogacenter de deuren. Maar keuze brengt ook stress met zich mee en kiezen welke vorm van yoga het best bij jou past klinkt veel gemakkelijker dan het daadwerkelijk is. Daarom deze kleine gids om je alvast een eindje op weg te helpen.

Hata Yoga

Hata yoga is zonder twijfel de meest bekende vorm van yoga. De school is vijf eeuwen voor Christus ontstaan in India en is daarom de oudste en meest traditionele vorm van yoga waarop alle andere vormen gebaseerd zijn.

Op het programma: houdingen (of asana’s) , ademhalingsoefeningen, relaxatie en meditatie.

De bedoeling is om een bepaalde houding voldoende lang aan te houden, terwijl je je concentreert op je ademhaling. De routines zijn traag en aangepast aan jouw niveau. Deze vorm is heel toegankelijk voor beginners en helpt je om vooruitgang te boeken op je eigen tempo, terwijl je luistert naar je lichaam. Hata Yoga is een aanrader voor iedereen die leniger wil worden en zich wil leren ontspannen.

Onze aanraders

·         Brussels Yoga Pilates, Wolvengracht 38, 1000 Brussel.

·         Hata Yoga, Amélie Castan,  Maison de la création, Emile Bockstaelplein 246A, 1020 Laken.

/

Ashtanga Yoga

Ben je een sportief type, heb je een goede conditie en ben je op zoek naar een iets dynamischere vorm van yoga? Dan is Ashtanga iets voor jou.

Op het programma: Snelle work-outs, gebaseerd op zes reeksen met houdingen, en de coördinatie met je ademhaling.

Dit type yoga is intenser en perfect om meer uithoudingsvermogen te ontwikkelen en je spieren te versterken.

Onze aanraders

·         Maitri Yoga Bruxelles, Armand Huysmanslaan, 1050 Elsene.

·         Ashtanga Yoga Institute, Alsembergsesteenweg 610, 1180 Brussel.

/

Acroyoga

Favoriet bij Hollywoodsterren zoals Lena Dunham en Gisele Bündchen. Acroyoga werd meteen een geliefde sport bij velen sinds zijn ontstaan in 2006 in San Francisco. Acroyoga heeft dezelfde voordelen als traditionele yoga, maar is iets toegankelijker en leuker.

Op het programma: acrobatiek, dans en… Thaïse massages!

In tegenstelling tot andere vormen van yoga wordt acroyoga uitgevoerd in een groep van drie : de basis (de persoon in contact met de grond), de flyer (de persoon die wordt gedragen) en de spotter (die controleert en assisteert). Samen voeren ze een reeks houdingen uit die, net zoals bij traditionele yoga, spierkracht, concentratie en evenwicht vereisen.

Dynamic Foot Juggling with @duo_die_acrobatics . It’s a Friday-Day Long experience at Divine Play 2017 that you are invited to. ⠀ ⠀ Develop your skills with these masters of their craft. And 100 other deeply skilled teachers from all over the world that are converging for this epic event. 3 pre-fest intensives, 12 day-longs, and 72 weekend classes (2 hours each!). The greatest global gathering of AcroYogis is just weeks away. Learn with your friends, and the friendships you will make at the original AcroYoga Fest. Portland Oregon Oct 2-8. Deepen your embodiment of the practice, grow your AcroYoga global community.⠀ ⠀ repost @duo_die_acrobatics ⠀ ⠀ ⠀ #move #connect #play #moveconnectplay #ayi #aylifestyle #acroyogainternational #whereiacro #weareinternational #acro #yoga #partneryoga #divineplay2017

Een bericht gedeeld door AcroYoga (@acroyoga) op

Onze aanrader

·         MIMPI MANIS Asbl, Ijskelderstraat 18, 1060 Sint-Gilles.

/

Iyengar yoga

Deze stijl werd ontwikkeld door de bekende Indische meester Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar, of kortweg BKS Iyengar. Iyengar yoga concentreert zich meer op de uitlijning van de verschillende lichaamsdelen en de volgorde van de yoga-houdingen.

Op het programma: houdingen aangenomen met riemen, stoelen, dekens en koorden.

Deze stijl van yoga onderscheidt zich van andere stijlen, omdat het gebruik van accessoires erg belangrijk is. De voorwerpen worden gebruikt om de bewegingen te vereenvoudigen. Het grote voordeel van Iyengar yoga is dat het helpt bij de ontwikkeling van een betere lichamelijke balans, rugpijn verlicht en de kracht in je benen vergroot. Iyengar yoga is best intens, maar toch is deze vorm even geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Dwi Pada Viparita dandasana with chair in my school #asana #iyengaryoga #yoga #archi

Een bericht gedeeld door Centro Yogadan Brescia (@centroyogadan) op


Onze aanrader

·       Centre de yoga BKS Iyengar, Kuipstraat 26, 1050 Elsene.

/

Bikram yoga

Opgelet! Bikram yoga is voor mensen met een uitmuntende conditie die vaak aan cardio doen.

Op het programma: razendsnelle oefensessies en veel zweten.

In Bikram yoga doe je een reeks van 26 verschillende houdingen in een snel tempo na elkaar en dat allemaal in een vochtige ruimte die tot 40 graden verwarmd is. Deze vorm van yoga wordt afgeraden voor mensen met hartproblemen. Het zorgt voor een betere bloeddoorstroming en doodt giftige stoffen.

Onze aanraders

·         Yoga Room, DeFacqzstraat 78, 1060 Sint Gilles.

·         Bikram Yoga Louise, Louizalaan 20, 1050 Brussel.

/

Prenatale yoga

Ook toekomstige mama’s kunnen yoga beoefenen in zen mode. Prenatale yogalessen zijn er voor alle vrouwen die minstens 12 weken zwanger zijn en dienen om het lichaam en de geest voor te bereiden op de bevalling.

Op het programma: een reeks rustige yogahoudingen waarbij de nadruk vooral ligt op de ademhaling.

Prenatale yoga omvat een reeks relaxatie- en ademhalingstechnieken, evenals aangepaste houdingen om de bloeddoorstroming te stimuleren en zwangerschapspijn (hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid…) te verlichten.

Ommmm👌 Have a peaceful Monday, ❤️Kisserra #pregnantyoga #mammacare #kisserraboxes #organicbaby

Een bericht gedeeld door Kisserra (@kisserraboxes) op


Onze aanraders

·     Naissentiel asbl, Edouard Lacomblélaan 10, 1040 Brussel.

·     Yoga Graciosa, Capouilletstraat 35, 1060 Brussel.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ontspannen, Sport, Yoga, Yoga Brussel, Yogastijlen.