Cocoonen is uit, buurten is in. Zo wonen we in 2018
© Shutterstock

Cocoonen is uit, buurten is in. Zo wonen we in 2018

Leestijd: 1 min

In de VS en buurland Nederland is het al jaren een trend en stilletjes aan gaan nu ook de Belgen overstag. Wonen doen we steeds vaker in de stad en daardoor ook compacter. Maar we zitten nog altijd graag te midden van het groen, liefst in een aangename buurt en, als het even kan, aan de waterrand. Een overzicht van de belangrijkste woontrends voor het komende jaar (en vermoedelijk zelfs nog heel wat langer).

Naar aanleiding van Batibouw, de woonbeurs voor particulieren die nog tot 4 maart plaatsvindt in Brussels Expo, nam België’s grootste projectontwikkelaar Matexi de Belgische woongewoontes onder de loep. En wat blijkt? We wonen steeds kleiner. Bedroeg de gemiddelde bewoonbare oppervlakte van vergunde bouwaanvragen in 2012 nog 105 vierkante meter, is dat anno 2018 nog maar 90 vierkante meter. De vergrijzing speelt hier een rol in, net als het steeds groter wordende aantal eenoudergezinnen, maar dat zijn zeker niet de enige oorzaken.

Bright lights, big city

Dat we steeds kleiner wonen, heeft namelijk vooral te maken met het feit dat we tegenwoordig liever in de stad wonen dan een paar jaar geleden. Kozen in 2007 nog 7.200 stadbewoners voor een leven op de boerenbuiten, zien we dat aantal in 2016 zakken tot 2.100. We wonen dus met zijn allen steeds dichter bij elkaar en daardoor ook minder ruim dan pakweg 10 of 20 jaar geleden.

Maar klein wonen heeft zo zijn voordelen. Je hebt minder energiekosten en je vindt bijna alles wat je nodig hebt op wandelafstand waardoor je je auto (en moeder natuur) wat rust kan gunnen. Buitenkomen doe je in de stad te voet en vaak, zeker als er leuke bars, restaurantjes, parken en winkels in de buurt zijn.

“Het buurtgevoel wint aan belang, zoveel is duidelijk”, aldus Anne-Marie Buyle, communicatiemanager bij Matexi. “61% van de Belgen geeft aan dat sociaal contact het belangrijkste aspect is van de woonsituatie. Mensen willen het beste van twee werelden: de vrijheid van de bruisende stad, gecombineerd met de veiligheid en toegankelijkheid van een warme buurt. Maar het buurtgevoel bestaat natuurlijk uit meer dan enkel verkeersarme straten. Ruimtegevoel is ook een belangrijke factor.”

Down by the riverside

Dat ruimtegevoel is waarschijnlijk de reden waarom wonen aan het water steeds aanlokkelijker wordt. Grote steden als Antwerpen, Gent en Leuven, maar ook kleinere steden zoals Hasselt en Aalst, en zelfs gemeentes zoals Vilvoorde, transformeren steeds vaker hun vroegere industriële havenzones tot trendy woonwijken. En terecht, want wie wil er nu niet wonen in zo’n prachtig gerenoveerde loft met een zonnig balkon aan de rand van het water? Wij in ieder geval wel!

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Batibouw, Wonen, Woontrends.