Woman to watch: Valentina Sampaio
©

Woman to watch: Valentina Sampaio

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan het taboe doorbrekend model Valentina Sampaio.

/

Valentina Sampaio

  • 23 jaar
  • Afkomstig uit een klein vissersdorpje in het Noorden van Brazilië
  • Start carrière: Ontdekt door een visagiste tijdens haar modeopleiding. Haar carrière nam een vliegende start dankzij een internationale campagne ter ere van internationale vrouwendag voor L’Oreal.
  • 2016: Catwalk debut tijdens Sao Paolo Fashion Week
  • Februari 2017: Eerste transvrouw op de cover van Vogue Paris
  • 2019: Eerste transvrouw die getekend heeft bij Victoria’s Secret
  • Mannequin en model voor internationale merken zoals H&M, Marc Jacobs en Dior.
  • Gezicht van de Amerikaanse LGBTQ-rechtenorganisatie Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD).
/

Why a power woman

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Valentina Sampaio (@valentts) op

Waarom kozen we voor Valentina Sampaio? Heel eenvoudig … Jarenlang leefde het model als vrouw in een mannenlichaam, dat in een land met het hoogst aantal gewelddaden en moorden tegen Transeksuele mensen. Dankzij haar activistische ambities is Sampaio een waar boegbeeld voor de LGBTQ+ gemeenschap. Niet alleen in Brazilië of de Verenigde Naties, maar over de hele wereld.

De start van haar carrière verliep niet altijd even vlot. Als een van de weinige modellen die sinds het begin openlijk uitkomt als trans stootte ze op vele afwijzingen. Zo werd ze op haar eerste opdracht ontslagen nog voordat ze mocht starten. Volgens de opdrachtgever was het ongepast om een transvrouw te fotograferen voor een catologus die uiteindelijk bij gezinnen zou belanden.

/

Sports Illustrated Rookie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Valentina Sampaio (@valentts) op

Het Braziliaanse model Valentina Sampaio verscheen onlangs als eerste transvrouw ooit in de badpakkeneditie van Sports Illustrated. Het magazine zijn jaarlijkse swimsuit issue is één van de grootste en meest bekende uitgaven van het blad. Zo stapt zij in de voetsporen van topmodellen zoals Kate Upton, Christine Teigen en Elle Macpherson.

In haar persoonlijke essay voor Sports Illustrated schrijft Valentina: “What unites us as humans is that we all share the common desire to be accepted and loved for who we are“. Het model is zonder twijfel zeer verheugd met dit nieuwe mijlpaal in haar carrière, maar grijpt de kans om de obstakels die zij en haar lotgenoten ondergaan in het daglicht te zetten.

Een ding is duidelijk, iedere vrouw is prachtig op haar unieke manier. Valentina Sampaio bewijst dit nog maar eens.

Lees meer Marie Claire op: Woman to watch: Downsyndrome Queen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: LGBTQ+, Valentina Sampaio, Woman to watch.