Woman to Watch: Magali Elali
© KEEN

Woman to Watch: Magali Elali

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Met onze rubriek Woman to Watch zetten we regelmatig een vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze keer is het de beurt aan Magali Elali.

/
  • 41 jaar
  • Woont en werkt in Antwerpen

Mensen van kleur zijn nog ondervertegenwoordigd in de Belgische kunstwereld. Daar wil Magali Elali iets aan veranderen. Ze is artistiek leider en curator van The Constant Now, een non-profit galerie in Antwerpen die wil focussen op diversiteit en op kunstenaars met een multiculturele achtergrond of POC (people of colour).

Lees ook: Loubna Khalkhali, journalist voor VRT NWS: “Ik werd een rebel genoemd omdat ik wilde studeren”

Nieuw is haar coachingconcept voor jong artistiek talent van kleur dat als doel heeft om hen te empoweren en toe te leiden naar het reguliere kunstcircuit. Ze co-runt ook nog het productiebedrijf Keen, dat zich specialiseert in video, fotografie en grafische vormgeving.

  • Opleiding: Ze behaalde een masterdiploma in de Kunstwetenschappen aan de Universiteit van Gent en volgde een master-na-masteropleiding in Kunst- en Cultuurmanagement aan de Universiteit van Antwerpen.
  • Carrière: De smaak voor het maken van tentoonstellingen, kreeg Elali te pakken in Amsterdam. Daar liep ze stage bij W139 en De Brakke Grond. In Oostende ging ze aan de slag als assistent-curator bij Mu.ZEE. Daarna werkte ze een tijd voor de dienst cultuur van de stad Antwerpen en op het department Architectuurwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Simultaan begon ze te freelancen voor verschillende magazines als mode- en interieurjournaliste, zo leerde haar man en fotograaf Bart Kiggen kennen. Samen runden ze tien jaar lang Coffeeklatch, een online interview magazine waarbij het duo op de koffie ging bij creatievelingen thuis. Maar het was ook een productiebedrijf dat uiteindelijk is geëvolueerd naar KEEN, dat zich specialiseert in video, fotografie en grafische vormgeving. Sinds mei 2021 is Elali artistiek leider en curator van The Constant Now: een non-profit art space in Antwerpen die de focus legt op diversiteit.
  • Motto: “Practice what you preach. Het is niet genoeg om erover te spreken, je moet het ook echt doen. Zo heb ik een bloedhekel aan praatjesmakers, enkel doeners schat ik hoog in.”
  • Haar sterkte: “Door te rationaliseren en mijn emoties snel een plaats te geven, kan ik tegenslagen verwerken en vooruitkijken. Ik sta nooit te lang stil bij dingen die niet vlot lopen, of mensen die me tegenhouden in mijn dromen en verdere ontwikkeling.”

Why a power woman?

“The Constant Now wil aan de hand van tentoonstellingen, events en projecten meer diversiteit binnen de beeldende kunst in België zichtbaar maken. POC POC Who’s There? is de naam van een coachingstraject waarbij we jonge of nieuwe kunstenaars van kleur koppelen aan toonaangevende kunstprofessionals. Het is de bedoeling om divers talent vlotter te laten doorstromen naar de reguliere kunstsector, daar waar kleur vaak ontbreekt.

In het najaar resulteert dit project in drie nieuwe tentoonstellingen in Antwerpen. En in mei, tijdens Antwerp Art Weekend, opent een nieuwe groepstentoonstelling met kunstenaars van kleur. Ondertussen schrijf ik samen met Bart Kiggen een derde boek, in samenwerking met Uitgeverij Luster, dat rond de kerstperiode in de winkel zal liggen. Over het boek kan ik helaas nog niets lossen. We schreven eerder al twee boeken: Wild at Heart en Greenterior. De combinatie van werken met twee kleine kinderen is moeilijk. Daar probeer ik dagelijks een evenwicht in te vinden. Gelukkig vind ik veel steun bij mijn partner, die veel huishoudelijke taken op zich neemt. Ons familieleven komt altijd op de eerste plaats.”

Meer info op de website van The Constant Now.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.