Woman to watch: Amélie Nothomb
© Amélie Nothomb

Woman to watch: Amélie Nothomb

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan schrijfster Amélie Nothomb.

/

Amélie Nothomb

  • Etterbeek, 9 juli 1966;
  • Dochter van Adel (Patrick Nothomb);
  • Franstalig Belgische romanschrijfster;
  • Woont en werkt afwisselend in Brussel en Parijs;
  • Opleiding: Romaanse filologie aan de Université Libre de Bruxelles;
  • Tokio: opleiding vertaler tolk / Japans – tijdens haar stage onaangename en bizarre ervaringen opgedaan waardoor ze haar opleiding stopzette en later het van zich af schreef in een roman ‘ Stupeur et tremblements’ ontving hiervoor de ‘Grand Prix du roman de l’Académie française’ die haar internationale bekendheid opleverde;
  • 1992: debuutroman –  ‘Hygiène de l’assassin’, een Franstalige roman dat volledig uit dialogen is samengesteld;
  • La maladie de l’écriture‘: (schrijfziekte) elk jaar schrijft ze drie romans waarvan ze er slechts één laat publiceren;
  • Literaire prijzen/ erkenning: Prix René Fallet voor Hygiène de l’assassin, Prix Alain-Fournier voor Hygiène de l’assassin, Prix Littéraire de la Vocation voor Le Sabotage amoureux, Prix Jacques Chardonne voor Le Sabotage amoureux, Grand Prix du roman de l’Académie française voor Stupeur et tremblements, Grand Prix Jean Giono voor haar gehele oeuvre en haar inzet voor de Franstalige roman én voorstel tot verlening van de persoonlijke adellijke titel van barones (in plaats van jonkvrouw, wat ze door geboorte al was);
  • Enkele romans: ‘Riket met de kuif‘, ‘Nostalgie van het geluk‘, ‘Zwavelzuur‘, ‘De hongerheldin‘, ‘Vuurwerk en ventilators‘, ‘Antichrista‘, ‘Met angst en beven‘, ‘Gods ingewanden‘, ‘De winterreis‘, ‘Een vorm van leven‘, … én ‘Wie liefheeft wint‘ (2019).

<<Lees ook – Woman to watch: Amaya Coppens>>

/

Why a power woman

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#amelienothomb #writer #belgian #literature #book #soif #blackandwhite #portrait #files

Een bericht gedeeld door Joel Saget (@joelsaget) op


Waarom kozen we deze week voor Amélie Nothomb ? Heel eenvoudig … Excentriek, controversieel met een tikkeltje humor/cynisme én zeer toegankelijk. Toepasselijk voor deze barre tijden. Wil je tijdens de lockdown meer tijd spenderen in romans? Als je van hedendaagse literatuur houdt, kun je Amélie Nothomb alleen maar bekoren. 

Met een cynische en lichte stijl van sarcasme, heeft Amélie Nothomb het vermogen om haar lezers te confronteren met hun primaire angsten terwijl ze hen sust met de lichtheid van haar woorden. Door haar vader, Patrick Nothomb  -Belgisch diplomaat die veel moest reizen voor zijn werk – brengt Nothomb haar jeugd door in Japan, China, de Verenigde staten, Laos, Birma en Bangladesh, waar ze vaak geconfronteerd werd met de gruwel van oorlog en armoede. De constante veranderingen in haar omgeving tijdens haar kinderjaren drukten een stempel op haar oeuvre. 

In haar romans doorklinkt telkens een soort van vervreemding … Het liefste wil ze haar lezers schokkeren én verbazen door fantasie en werkelijkheid te verwisselen met elkaar én te spotten met ‘algemene regels’. Met een lichte spot vernoemt ze zich vaak als ‘een erfgename van het Belgisch surrealisme‘.

Romans die lezen als een sprookje en smaken als een dessert – Paris Match

Niet weten wat doen? Ontdek de bijzondere stijl van deze ongeëvenaarde romanschrijfster en droom even weg! 

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Woman to watch: Griet Op de Beeck

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Amélie Nothomb, Romanschrijver.