Nadat Sarah Fuller het vrouwelijke voetbalteam van de Vanderbilt universiteit voor het eerst sinds 1994 naar een overwinning hielp, was haar initiële plan om Thanksgiving te gaan vieren bij haar ouders in Texas. Dat was buiten de coach van het mannelijke football team gerekend. Hij had namelijk dringend een ‘placekicker’ nodig nadat zijn mannelijke spelers een voor een in quarantaine moesten.
Met slechts een week om te trainen voor haar nieuwe rol in het mannelijke football team deed Fuller exact wat er van haar verwacht werd. Toen haar teamgenoten in de rust achterstonden, stelde ze zichzelf op als aanmoediger. Dit allemaal terwijl ze bezig was met geschiedenis te schrijven. Nooit eerder deed er namelijk een vrouw mee aan een ‘power 5’-spel. De ‘power 5’ wordt gezien als een van de belangrijkste wedstrijden.
Wat is een placekicker?
Een placekicker in Amerikaanse football is iemand die enkel ingezet wordt in specifieke speelmomenten, in Sarah’s geval onmiddellijk na de rust. Dit type speler is gespecialiseerd in het trappen van de bal en wordt ingezet voor het maken van extra punten.
Herbekijk het historische moment hieronder:
Making history. #PlayLikeAGirl | #AnchorDown pic.twitter.com/57ffStmje9
— Vanderbilt Football (@VandyFootball) November 28, 2020
Sarah Fuller’s boodschap
Dit bericht bekijken op Instagram
Wat is een vrouw die geschiedenis schrijft zonder een duidelijke boodschap? Ook Fuller ging het veld op met “Play like a girl” op haar helm geschreven. De zin verwijst naar een Amerikaanse organisatie, I play like a girl, die meisjes aanmoedigt om te sporten en voor STEM-studies en jobs te kiezen.
In interviews na het spel liet ze journalisten weten dat ze hoopt een voorbeeld te zijn voor andere meisjes die graag football of eender welke sport willen beoefenen, maar denken dit niet te kunnen omdat ze geen jongens zijn. “Ik wil aan alle meisjes die kijken, vertellen dat je alles kan doen waar je je gedachten naar zet. Echt waar. En als je die mentaliteit helemaal omarmt, kan je grootse dingen doen,” aldus Sarah.
Lees meer Marie Claire op: Alles wat je moet weten over de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, Heeft Nederland binnenkort zijn eerste vrouwelijke premier? en Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem.