Dit wil je weten over Nora Al Matrooshi, de eerste vrouwelijke Arabische astronaut
© Twitter/@MBRSpaceCentre

Dit wil je weten over Nora Al Matrooshi, de eerste vrouwelijke Arabische astronaut

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Haar naam klinkt nog niet bekend in de oren, maar daar komt snel verandering in. Nora Al Matrooshi (27) werd eerder deze maand als eerst Arabische vrouw ooit uitgeroepen tot astronaut van de Verenigde Arabische Emiraten.

/

Nooit eerder werd er een vrouwelijke Arabische astronaut de ruimte in gestuurd. Een realiteit waar Nora Al Matrooshi verandering in hoopt te brengen. Eerder deze maand kondigde Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, minister-president en vicepresident van de VAE alsook huidige machthebber van Dubai, twee nieuwe Emirate astronauten aan: Al Matrooshi and Mohammed Al Mulla. Beiden zullen dit jaar langs de NASA Astronaut Group 23 trainen tot de functie van internationale specialist in de Verenigde Staten.

Slechts 65 vrouwen gingen reeds de ruimte in, Nora Al Matrooshi is goed op weg om de 66e te zijn. Wij lijsten alles op dat jij moet weten over de eerste vrouwelijke Arabische astronaut:

  1. Al Matrooshi werd geselecteerd uit meer dan 4 000 kandidaten om getraind te worden voor toekomstige missies in de ruimte. De Verenigde Arabische Emiraten startte in 2017 met een Nationaal Ruimte Programma om meer lokale experten op te leiden. Want hoewel het land bestaat uit bijna evenveel inwoners als België, zijn de meeste hiervan expats die niet de nodige wetenschappelijke en industriële basis bevatten om deel te nemen aan zulke missies.
  2. Nora is geboren in 1993 in Sharjah, een van de zeven Emiraten. Sharjah is na Dubai en Abu Dhabi de meest dichtbevolkte stad van de Emiraten.
  3. Ze is in 2015 afgestudeerd met een bachelor in werktuigkunde aan de Universiteit van de Verenigde Arabische Emiraten.
  4. Nora Al Matrooshi werkt momenteel als ingenieur voor het NPCC (National Petroleum Construction Company).
  5. Om nog maar eens aan te tonen waarom Al Matrooshi een uitstekende kandidaat voor de job is: ze plaatste zichzelf op de eerste plaats voor de Internationale Wiskunde Olympiade in de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees meer Marie Claire op: Woman to watch: Muriel Bernard, Wie is Sarah Fuller en waarom moet je haar kennen? en 30 jaar na haar doorbraak staat Kate Moss nog steeds aan de top.

Tags: Astronaut, Ingenieur, NASA.