Wereldmenstruatiedag wil taboes doorbreken
© Getty Images

Wereldmenstruatiedag wil taboes doorbreken

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Vandaag, zaterdag 28 mei, is het Wereldmenstruatiedag. Op deze dag wordt wereldwijd actie gevoerd om het taboe rond menstruatie en menstruatiearmoede te doorbreken. Want hoewel het op het eerste zich misschien een ‘ver-van-ons-bed’-verhaal lijkt, blijft menstruatie-armoede ook in Vlaanderen een probleem.

/

Het woord zegt het al, maar we spreken over menstruatie-armoede wanneer iemand onvoldoende geld heeft om producten zoals maandverband en tampons aan te kopen. Hierdoor beschikt deze persoon niet over de nodige middelen om het bloedverlies op te vangen.

Menstruatie-armoede in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen kennen we menstruatiearmoede. Uit onderzoek van Caritas Vlaanderen bij 2.600 meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar, blijkt dat één op de acht soms niet genoeg geld heeft voor intieme hygiëne. Bij meisjes en vrouwen die in armoede leven, loopt dat zelfs op tot 45%.

Lees ook: Spanje introduceert als eerste land in Europa menstruatieverlof

In 2018 werd de btw op menstruatieproducten in ons land verlaagd van 21 procent naar 6 procent. De zogenoemde ‘tampontaks’ lag toen al jaren onder vuur. Hoewel het uiteraard een positieve evolutie was, is dit niet voldoende. Zoals Studio Brussel-stem Flo Windey al schreef op haar sociale media: “Waarom moet ik nog betalen voor iets waar ik niet voor kies? Iets wat natuurlijk is?”

Saforelle & BruZelle

/

Tampontaks in Europa

In de meeste landen van de Europese Unie is het zo dat menstruatieproducten niet belastingvrij mogen zijn. Er  geldt een minimum tamponbelasting van 5%. De laatste jaren zijn er al verschillende landen in Europa – Cyprus (5%), Spanje (4%)…  – die hun tampontaks naar beneden hebben gehaald.

Lees ook: Is het recht op abortus in de VS in gevaar? Dit is er aan de hand

Er zijn ook nog 10 Europese lidstaten waar de taks 20% of hoger is. Daardoor worden menstruatieproducten eigenlijk een luxeproduct. In Hongarije bijvoorbeeld betalen vrouwen maandelijks 27 procent btw voor hun maandverband, tampons of inlegkruisjes.

Dé beste oplossing voor het probleem van menstruatie-armoede is natuurlijk om net zoals in Schotland menstruatieproducten gratis te maken voor iedereen. Hopelijk maakt ook België daar snel werk van.

/

Wereldmenstruatiedag

We can’t end periods, but we can end period poverty. Of nog, Period poverty is a bloody shame. In Gent duiken dezer dagen heel wat onverwachte slogans in het straatbeeld op. Met deze graffiti-actie wil Saforelle, de producent met meer dan 30 jaar ervaring in hygiëne en intieme verzorging, aandacht vragen voor de vele meisjes en vrouwen wereldwijd die met menstruatiearmoede kampen.

Lees ook: Off the record: “Ik doneerde eicellen aan mijn broer”

Saforelle onderneemt nog meer actie. Want ook dit jaar voor Wereldmenstruatiedag slaat ze voor de tweede keer de handen in elkaar met vzw BruZelle. Deze Brusselse organisatie zamelt maandverband in, verpakt dit in stoffen zakjes die door vrijwilligers gemaakt worden en verdeelt deze pakketjes vervolgens gratis en discreet aan mensen in moeilijke leefomstandigheden.

Saforelle & Wallin’ – het Graffitistraatje in Gent

Voor Wereldmenstruatiedag stelden de initiatiefnemers 270 verzorgingspakketten samen, met daarin maandverbanden uit biologisch katoen en een zeepvrije wasgel die de vaginale pH en flora respecteert. De menstruatiematerialen zullen discreet en gratis worden verdeeld door BruZelle, via een aantal lokale maatschappelijke instanties in de regio Leuven en Brussel.

Veronica Martinez, directrice bij vzw BruZelle: “Hygiëne is fundamenteel voor de menselijke waardigheid en zelfrespect. We zijn blij dat we op dat vlak vrouwen kunnen helpen die in een precaire situatie leven. BruZelle heeft intussen bijna de kaap van 75.000 zakjes met menstruatiemateriaal gerond, goed voor bijna anderhalf miljoen verdeelde maandverbanden. De actie van Saforelle zet ons verder op weg om samen de strijd tegen menstruatiearmoede aan te gaan.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BruZelle 🩸 (@bruzelle.vzw.asbl)

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Menstruatie, Menstruatiearmoede, Vrouwen.