Wereldmeisjesdag: een op zeven meisjes kan nog steeds niet naar school
© Plan International

Wereldmeisjesdag: een op zeven meisjes kan nog steeds niet naar school

Leestijd: 2 min

Naar aanleiding van Wereldmeisjesdag plaatst Plan International België, de internationale NGO die zich inzet voor kinderrechten en gendergelijkheid, vandaag zeven schoolbanken op de Brusselse Kunstberg. De toegang tot één van deze banken werd geblokkeerd en symboliseert de gebrekkige toegang tot onderwijs voor meisjes over de hele wereld.

/

Wetenschappelijke studies van de Wereldbank uit 2018 tonen aan dat als een meisje langer naar de middelbare school gaat, ze minder snel trouwt en minder kans heeft om een kind te krijgen voor haar 18e verjaardag. Per jaar dat een meisje extra naar de middelbare school kan gaan, daalt dit risico met gemiddeld 6%. ​ Onderwijs is dus een essentieel middel om de cyclus van tienerhuwelijken en -zwangerschappen te doorbreken, en is een cruciaal element om de autonomie voor meisjes te verhogen.

In heel wat landen wordt meisjes de toegang tot onderwijs ontzegd. In conflictgebieden is de kans twee keer zo groot dat meisjes niet naar school kunnen gaan. De helft van alle niet-schoolgaande meisjes ter wereld, 50 miljoen in totaal, woont in Sub-Sahara-Afrika. Ook de helft van de meisjes die voor hun 18everjaardag een kind krijgen, wonen daar. Eén op drie meisjes trouwt er voor haar 18e, waardoor Sub-Sahara-Afrika het hoogste risico op tienerhuwelijk ter wereld heeft. ​

Lees ook: Dit waren de meest opvallende beautylooks op de catwalk in Parijs en Milaan

/

Het belang van kwaliteitsvol onderwijs

Het recht op onderwijs gaat verder dan de toegang en aanwezigheid, maar het gaat ook over kwaliteit. Kwaliteitsvol onderwijs vereist de juiste infrastructuur en goed opgeleide leerkrachten. Het gaat niet alleen om financiële onafhankelijkheid. Meisjes die naar school gaan, ontwikkelen zelfvertrouwen en een vermogen om actie te ondernemen. Ze kunnen sociale normen uitdagen en de cyclus van ongelijkheid doorbreken. Onderwijs stelt meisjes in staat om verandering te brengen voor zichzelf, maar ook in hun gemeenschap en in de wereld. ​ ​

/

Van inzicht tot actie

Meisjes zijn vastberaden om de obstakels die hen tegenhouden te overwinnen en Plan International ondersteunt hen bij elke stap. In 2022 hielp Plan International 5.922.000 meisjes om betere toegang te krijgen tot onderwijs. De organisatie ondersteunde 2.450.754 meisjes in hun traject om actieve burgers te worden en verbeterde de seksuele en reproductieve gezondheid van 5.812.944 meisjes. ​

Met haar actie in Brussel op 11 oktober wil Plan International België de Belgen betrekken bij de strijd om samen te zorgen dat meer meisjes toegang kunnen krijgen tot kwaliteitsvol onderwijs. De actie zal worden uitgevoerd in aanwezigheid van federaal minister Caroline Gennez en andere belangrijke leden van de Plan International gemeenschap in België, waaronder scholen, studenten en vrijwilligers.

“Op deze Wereldmeisjesdag willen we de wereld herinneren aan het cruciale belang van onderwijs voor alle meisjes. Bewustzijn rond de problematiek leidt tot actie, waardoor we echt een positieve impact kunnen creëren in het leven van meisjes. We nodigen jullie dan ook graag uit om samen met ons het publiek en beleidsmakers bewust te maken van het cruciale belang van onderwijs voor alle meisjes”, stelt Isabelle Verhaegen, National Director van Plan International België.

Lees ook: Uitgetest: zijn deze beautyhypes op TikTok hun geld waard?

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.