Fairtrade, bio en lokaal
De week van de Fairtrade loopt van 7 tot 17 oktober en hoopt eerlijke producten in de kijker te zetten. Er zijn namelijk nog steeds te veel producenten die in barre omstandigheden leven en werken en niet kunnen overleven van hun verloning. Daarom zorgt Fairtrade ervoor dat de producenten van hun producten eerlijk betaald worden, toekomstige generaties kunnen opleiden en de middelen hebben om te investeren in duurzame productie.
Dit bericht bekijken op Instagram
Ter ere van de week van de Fairtrade daagt de organisatie ons allemaal uit tot het klaarmaken van een maaltijd vol eerlijke, biologische en lokale producten. Deel het resultaat onder de hashtag #connectwhatsgood en wordt een echte Instagram-chef. Smullen maar!
Gele curry met geroosterde zoete aardappel en ananas
Ons absoluut favoriete Fairtrade product is de currypasta. Makkelijk in de maak en heerlijk in de smaak, wat wil je nog meer? Je kan ontzettend veel variaties maken, maar dit recept heeft alles waar wij van houden.
Ingrediënten; 4 personen:
- Van Fairtrade Original
- 400 ml kokosmelk
- pakje gele currypasta
- blik ananas van 227 gram
- 300 gram pandanrijst
- Biologische en/of lokale ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 bosje lente-ui in ringen gesneden
- 1 zakje jong blad spinazie 150 gram
- 3 zoete aardappelen in blokjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 50 gram gehakte ongezoute pinda’s
- half theelepel kaneel
- zout en peper
Recept:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de zoete aardappelblokjes op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel zonnebloemolie. Kruid met peper en zout en laat ongeveer 25 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin gekleurd zijn.
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Bak ondertussen de ui en knoflook glazig met 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan.
- Voeg de currypasta toe en bak even mee. Giet vervolgens de kokosmelk erbij en breng aan de kook.
- Voeg de kaneel, de spinazie, de helft van de lente-ui en de zoete aardappel toe en laat op laag vuur nog 3 minuten pruttelen.
- Doe op het eind de ananas erdoor en verwarm even mee. Doe de rijst in een kom en schep de curry erover. Garneer met de achtergehouden lente-ui en de gehakte pinda’s.
Pico de gallo
Een onmisbare Mexicaanse klassieker, pico de gallo met nachos. Het recept staat niet alleen bekend om zijn pikante, frisse smaak. Het is behalve ongelofelijk lekker ook kleurrijk om naar te kijken, het straalt namelijk de kleuren van de Mexicaanse vlag uit.
Ingrediënten:
- 3 tomaten, zonder vruchtvlees in blokjes
- 1 serranopeper of rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gehakt
- 2 el koriander, gehakt
- 1 el limoensap
- 1 el olijfolie
- Zout
Recept:
- Meng alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met zout.
Marokkaanse gehaktballetjes met kerstomaatjes
Bij Marokkaanse gerechten denken we altijd aan couscous, maar wist je dat de Arabische keuken veel veelzijdiger is dan dat? Met deze Marokkaanse gehaktballetjes scoor je gegarandeerd dankzij de verrassende specerijen en smaken.
Ingrediënten; voor 4 personen:
- Van Fairtrade Original
- 1 pakje Marokkaanse gehaktballetjes kruidenpasta
- Biologische en/of lokale ingrediënten
- 530 gram gehakt
- bosje verse koriander
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper
- 400 ml tomatenblokjes
- 400 gram kerstomaten
- 1 Turks brood
Recept:
- Meng het gehakt met een snufje peper en zout en de helft van de fijngesneden koriander en draai tot kleine balletjes.
- Bak de gehaktballetjes met olijfolie in een pan met deksel voor zo’n 8 minuten op matig vuur.
- Voeg de blokjes tomaat en de kruidenpasta toe, meng voorzichtig. En warm de oven op op 180 graden.
- Verdeel na 5 minuten verwarmen op matig vuur de kerstomaatjes erover en laat afgedekt nog zo’n 5 minuten gaar worden.
- Verwarm ondertussen het brood. Bestrooi met de rest van de fijngesneden koriander en serveer het brood erbij.
Pompoensoep met gele curry en kokos
De winter komt eraan en dat vraagt om pompoensoep. Dit jaar gaan wij voor een variant op de traditionele soep door er gele curry en kokos aan toe te voegen. Deze soep doet je de koude van buiten onmiddellijk vergeten.
Ingrediënten; voor 4 personen:
- Van Fairtrade Original
- 1 pakje gele curry kruidenpasta
- 400 ml kokosmelk
- Biologische en/of lokale ingrediënten
- 1 flespompoen
- 1 grote winterwortel
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 15 gram koriander
- 1 limoen
- 15 gram pompoenpitten
- een paar druppels pompoenpitolie
- 600 ml groentebouillon
- olijfolie
- zout en peper
Recept:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draden. Snijd de pompoen met schil in stukken van ongeveer 2 centimeter.
- Maak de winterwortel schoon en snijd in even grote stukken als de pompoen.
- Doe de stukken pompoen samen met de wortel in een ovenschaal en besprenkel met olie. Breng op smaak met peper en zout. Zet de schaal 30 minuten in de oven en rooster de groenten gaar. Halverwege even omscheppen.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de koriander grof. Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook. Voeg de geroosterde pompoen en wortel toe en bak deze kort mee.
- Roer de gele curry kruidenpasta door het geheel en bak ook dit kort mee. Voeg de koriander toe (houdt wat koriander achter voor de garnering), giet de kokosmelk en bouillon erbij en breng de soep aan de kook.
- Pureer de soep met een staafmixer helemaal fijn en duw de soep met de bolle kant van een soeplepel door een bolzeef. Warm nog even goed door. Druppel naar smaak wat sap van een limoen bij de soep en breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in vier komen en garneer af met wat pompoenpitten, een paar druppels pompoenpitolie en wat korianderblaadjes. Lekker om te serveren met plat brood.
Green tea-ijsjes
Als verfrissend tussendoortje of dessert, deze ijsjes zijn de perfecte dorstlesser. De schijfjes komkommer en de munt geven de ijsjes een extra touche. De ietwat zurige limoen maakt het ijsje helemaal af.
Ingrediënten; voor 8 ijsjes:
- Van Fairtrade Original
- 1 zakje Biologische groene thee
- 2 el honing
- Biologische en/of lokale ingrediënten
- 300 ml kokend water
- 200 gram komkommerschijfjes
- 8 schijfjes limoen
- handje verse muntblaadjes
- 1 eetlepel limoensap
Recept:
- Laat het theezakje ongeveer vijf minuten trekken in het hete water en roer de honing erdoor tot deze is opgelost.
- Laat de thee afkoelen.
- Doe de thee met de komkommer (houd wat schijfjes apart om in de ijsjes te doen), munt en limoensap in een blender en draai tot een egale massa.
- Doe de vloeistof in de ijsvormpjes en doe er wat komkommer, limoen en munt in. Steek de ijsstokjes erin en laat zeker acht uur in de vriezer.
Lees meer Marie Claire op: World Veggie Day: 5 heerlijke vegetarische recepten, 25 tips om elke dag duurzaam te leven en Pantone brengt nieuwe kleur rood uit om het stigma rond menstruatie te doorbreken.