Week van de Fair Trade: Tony’s Chocolonely’s chocolade is 100% Fairtrade
© Instagram @tonyschocolonely_nl

Week van de Fair Trade: Tony’s Chocolonely’s chocolade is 100% Fairtrade

Leestijd: 1 min

Van 3 tot 10 oktober is het de Week van de Fair Trade. De jaarlijkse campagne zet fair trade en eerlijke producten over het hele land in de schijnwerpers. Een van onze favoriete fairtradeproducten is de chocolade van Tony's Chocolonely, overheerlijke chocolade die nog een stapje fairder gaat!

Ondertussen kent bijna iedereen de heerlijke chocoladereep met melk-karamel-zeezout smaak van Tony’s Chocolonely. Het geliefde merk is een chocolademaker met een uniek verhaal. Tony’s ziet hun Fair Trade label als een goede start, maar streeft uiteindelijk naar een volledig slaafvrije cacao-industrie. De week van de Fair Trade is het ideale moment om het lekkere merk wat beter te leren kennen.

Hoe het begon

Tony’s Chocolonely’s is oorspronkelijk ontstaan uit het Nederlandse tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Toen een van de presentatoren, Teun van de Keuken, ontdekte dat er in de cacaoplantage’s nog vaak met (kind)slaven gewerkt wordt, besloot hij in actie te schieten. In 2005 is de eerste chocoladereep een feit en al snel wordt de fair trade chocolade een gigantisch succes.

Toch ontdekt het merk een aantal jaren later dat fair trade nog niet gelijk staat aan slavenvrij. Door de harde les besluit het merk te streven naar chocolade die nog eens stapje fairder is. Zo startte het merk met het ‘Tony’s in Africa’-project en deden ze onderzoek naar de cacaoketen en de mogelijkheden om die te verbeteren.

fair trade

/

De Tony premie

Tony’s Chocolonely bespaart kosten nog moeite om de cacao-industrie volledig slaafvrij te maken. Zo betaalt het merk een 25% hogere prijs voor hun bonen. De Tony’s premie, die bovenop de Fairtrade premie komt, maakt het mogelijk voor de cacaoboeren om boven de armoedegrens uit te komen.

Daarnaast ging het overheerlijke merk ook een nauwe samenwerking aan met Fairtrade. Samen ondersteunden ze de coöperaties bij het uitschrijven van een strategisch plan voor de komende vijf jaar. Ook volgend jaar staat er opnieuw een nieuw project op de agenda. Dan start Tony’s een mobile money pilot op, waardoor de cacaoboeren voortaan betaald kunnen worden via een smartphone!

Ook jij kan Tony’s Chocolonely helpen met hun fair trade missie. En dat kan gewoon door extra veel van hun heerlijke chocolade te eten tijdens de week van de Fair Trade. Of je nu kiest voor melk hazelnoot, witte chocolade of een van de originele limited editions, met elke hap doe je mee!

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Chocolade, Fair trade, Tony's Chocolonely.