Wat is er aan de hand met de Noorse sportsters die protesteren tegen bikinibroekjes?
© Getty Images

Wat is er aan de hand met de Noorse sportsters die protesteren tegen bikinibroekjes?

Leestijd: 1 min

Het Noorse vrouwenteam strandhandbal koos op het EK voor shorts in plaats van het reglementaire bikinislips. Met een boete van 150 euro per speelster tot gevolg. De Amerikaanse zangeres Pink liet ondertussen weten de dames te steunen in hun strijd tegen de seksistische kledingvoorschriften. Wij praten je bij. 

/

Voor aanvang van het Europees Kampioenschap (EK) vroeg de Noorse strandhandbalfederatie toestemming aan de Europese bond om haar vrouwenteam in shorts te laten spelen in plaats van in bikinislips. “De atletes moeten zich comfortabel voelen, dat is het belangrijkste”, zei Kåre Geir Lio, de voorzitter van de Noorse federatie. “Iedere speelster zou dus – binnen bepaalde grenzen – moeten kunnen kiezen wat ze wil aantrekken.”

Lees ook: De meest vrouwonvriendelijke uitspraken uit de sportwereld.

Ze kregen een negatief antwoord, want het reglement luidt dat “vrouwen bikini’s moeten dragen. Het broekje moet aansluitend zijn, een opwaartse hoek vertonen richting het bovenbeen en aan de zijkanten niet meer dan tien centimeter zijn.” Een inbreuk op de regels zou leiden tot een boete per speelster van 150 euro. En dat terwijl hun mannelijke evenknieën op internationaal niveau al jaren shorts dragen.

/

Seksistische kledingvoorschriften

De eerste wedstrijden speelden de Noorse vrouwen dan maar in de traditionele bikinislips. Maar voor de laatste wedstrijd tegen Spanje besloten ze zich niet langer te laten doen door de seksistische kledingvoorschriften. Ze droegen shorts, met steun van hun federatie die aangaf een mogelijke boete te willen betalen.

Lees ook: Lore Bruggeman is de eerste vrouwelijke Belgische skateboarder op de Olympische Spelen.

Nu krijgt de Noorse ploeg ook steun uit onverwachte hoek. De Amerikaanse zangeres Pink schreef op Twitter dat ze de vrouwen steunt en heel trots is op hen. “De Europese handbalfederatie zou een boete moeten krijgen voor seksisme”, vindt de zangeres. “Ik betaal die boetes voor jullie met plezier, doe zo verder.”

https://twitter.com/Pink/status/1419127641068630016?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1419127641068630016%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vrt.be%2Fvrtnws%2Fnl%2F2021%2F07%2F26%2Fzangeres-pink-wil-boete-betalen-voor-noorse-handbalploeg-die-wei%2F

/

“Oncomfortabel en bekeken”

Ook Valérie Nicolas, de manager van het Franse strandhandbalteam, sprak zich uit tegen de gedateerde kledingvoorschriften. “Als er niets verandert voor het volgende toernooi, zal ik zelf druk zetten en ervoor zorgen dat we spelen in de klederdracht die wij willen. En we zullen de gevolgen ervan dragen. We hebben spelers verloren door de outfits. Ze zeggen me dat ze zich oncomfortabel, naakt en bekeken voelen in de pakjes. Dit is een sport met veel beweging en de bikini hindert vooral. Daarnaast treden er ook ongemakkelijkheden op, bij menstruatie bijvoorbeeld. En dan heb je natuurlijk ook nog de religieuze redenen.”

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Een portret van Naomi Osaka, de activistische tennisster met een eigen documentaire op Netflix.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Europees Kampioenschap, Seksisme, Sportwereld.