Waarom wil iedereen plots zuurdesembrood op zijn bord?
© Bakkerij FUNK

Waarom wil iedereen plots zuurdesembrood op zijn bord?

Leestijd: 1 min

Zuurdesembakkerijen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten en de vraag naar zuurdesembrood groeit onverminderd verder. Waarom wil iedereen plots zuurdesembrood op zijn bord? Wij vroegen het aan Lisa Wynen, mede-oprichtster van de Antwerpse bakkerij FUNK.

Iedereen (en zijn moeder) lijkt plots te zweren bij zuurdesembrood, nochtans geen nieuwe uitvinding. Het stokoude broertje van het (supermarkt)brood dat we vandaag kennen, zou immers zijn oorsprong vinden in het oude Egypte. Tegenwoordig winnen niet alleen gespecialiseerde bakkerijen er hun brood mee – pun intended – maar bieden ook koffietentjes, brasserieën en bars het aan.

Lisa kreeg zuurdesembrood met de paplepel ingegeven gezien de passie van haar mama voor authentiek brood. Die microbe kreeg ze zelf ook te pakken en na een aantal succesvolle locaties van ‘Have a roll’ te hebben geopend, besloot ze samen met business partner Dennis Van Peel bakkerij FUNK te openen, hun passieproject waar ze naast zuurdesembrood ook natuurwijn en gebak serveren. Niemand beter dus om ons meer inzicht te geven in de ins & outs van zuurdesembrood.

Waarom is zuurdesembrood momenteel zo populair?

LW: “Zuurdesembrood heeft veel meer smaak doordat het op een natuurlijke manier wordt gemaakt, zonder gist, suiker of bewaarmiddelen. De desem zorgt voor een natuurlijke gisting met allerlei aroma’s tot gevolgd die het brood een lekkere, unieke smaak geven. Mensen grijpen steeds meer naar natuurlijke producten met zo min mogelijk bewaarmiddelen. Zuurdesembrood past perfect in dat plaatje.”

Wanneer besloten jullie zelf op de kar te springen?

LW: “Bij de uitwerking van het concept voor bakkerij FUNK kon zuurdesembrood niet ontbreken. We vinden het zelf super lekker en houden ook van het inclusieve aspect ervan. Zo bevat zuurdesem vanwege het fermentatieproces pro- en prebiotica. Het helpt gluten afbreken en mensen die glutensensitief zijn kunnen het doorgaans goed verdragen. Met ‘Have a roll’ proberen we een zo breed mogelijk publiek aan te spreken door plantaardige cinnamon rolls aan te bieden. Ook bij Funk is er voor ieder wat wils. Van vegan koffiekoeken tot zuurdesemtoasts met allerlei beleg: iedereen vindt er zijn ding.”

Is zuurdesem  here to stay?

LW: “Zeker en vast: het gaat al eeuwenlang mee en gaat nooit verdwijnen. Dat heeft het te danken zijn onovertreffelijke smaak, die je enkel bereikt met een flinke portie geduld. Hoe meer tijd je de desem geeft om te rijzen, hoe smaakvoller het brood zal zijn.  Bovendien smaken geen twee zuurdesembroden hetzelfde vanwege hun eigen unieke fermentatieproces. We geven dan ook heel veel liefde aan ons zuurdesembrood, en dat proef je.”

Of bakkerij FUNK binnenkort ook naar andere steden komt, laat Lisa nog in het midden. “FUNK is voor ons echt een passieproject. We zijn beiden Antwerpenaren en willen het voorlopig heel graag lokaal houden.” Wel tipt ze Renard Bakery (in Brussel), Broodbroeders (in Mechelen) en Fort Negen (in Amsterdam) als favoriete adresjes om elders van zuurdesembrood te genieten.

Lees ook: Brunchen in Antwerpen: 5 verrassende adressen, Maag- en darmklachten? Maak kennis met postbiotica, de opvolger van probiotica, Recept: deze pesto-eieren van TikTok wil je proberen.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Antwerpen, Brood, Funk, Gezond, Zuurdesem.