Iran in protest na dood van Mahsa Amini door zedenpolitie
© Getty Images

Iran in protest na dood van Mahsa Amini door zedenpolitie

Door Jess Pular  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Vuren branden en vrouwen dansen rond de vlammen terwijl ze hun hijabs in brand steken als een ultieme daad van verzet tegen een regime dat hen probeert te controleren. In Iran is protest uitgebroken. Dit gebeurt nadat een 22-jarige vrouw, Mahsa Amini, is overleden nadat ze door de Iraanse zedenpolitie werd gearresteerd omdat ze de openbare kledingvoorschriften zou hebben overtreden. Hieronder leest u alles wat u moet weten over wat er nu in Iran gebeurt.

/

De autoriteiten ontkennen elke betrokkenheid bij haar dood, maar de gebeurtenis heeft een ontwrichtende opstand ontketend onder leiding van vrouwen in Iran die terugvechten tegen de strenge regels van het land voor vrouwen. In de afgelopen week zijn er protesten uitgebroken in steden in heel Iran, en naarmate de onrust toeneemt, hebben die protesten zich verplaatst naar Turkije, de Verenigde Staten, Australië en meer.

Volgens The Guardian zijn er ten minste drie mensen omgekomen tijdens de protesten in de straten, maar er is geen teken dat de protesten zullen afnemen.

Waarom protesteren vrouwen in Iran?

Vrouwen en bondgenoten zijn in steden in heel Iran de straat opgegaan om te protesteren tegen de strenge kledingvoorschriften die de regering oplegt aan vrouwen. De eerste aanleiding was de dood van Mahsa Amini in september, nadat zij werd gearresteerd omdat ze deze regels zou hebben overtreden. Getuigen beweerden dat ze door de autoriteiten werd geslagen en dat haar verwondingen hebben bijgedragen tot haar dood.

Als onderdeel van de protesten verbranden vrouwen hun hijabs, die ze in het openbaar moeten dragen. Ook knippen ze hun haarlokken af als een daad van verzet.

/

Wie was Mahsa Amini en hoe is ze gestorven?

Mahsa Amini was een 22-jarige vrouw die op 13 september tijdens een bezoek aan Teheran, de hoofdstad van Iran, door de plaatselijke autoriteiten werd gearresteerd omdat ze de openbare kledingvoorschriften zou hebben overtreden, waaronder het dragen van een hijab en het bedekken van armen en benen met loszittende kleding.

Ze werd in hechtenis genomen en volgens getuigen door de politie geslagen. Door de verwondingen raakte Amini in een diepe coma. Hoewel de politie Amini’s coma toeschrijft aan een hartaanval, meldt het VN-kantoor voor de mensenrechten dat ze “met een wapenstok op het hoofd is geslagen”.

Amini werd overgebracht naar een ziekenhuis en overleed op 16 september. Haar familie heeft volgehouden dat ze fit en gezond was en ontkent de beweringen van de autoriteiten dat ze “eerdere lichamelijke problemen” had.

Nada Al-Nashif, waarnemend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.”De tragische dood van Mahsa Amini en de beschuldigingen van marteling en mishandeling moeten onmiddellijk, onpartijdig en doeltreffend worden onderzocht door een onafhankelijke bevoegde autoriteit”, zei ze in een verklaring. “De autoriteiten moeten ophouden vrouwen die zich niet aan de hijab-regels houden, aan te vallen en op te sluiten.”

Lees ook: Onze 5 favoriete boeken van afgelopen zomer

Wat zijn de huidige kledingvoorschriften voor vrouwen in Iran?

In Iran moeten vrouwen hun hoofd bedekken met een hoofddoek (hijab) en hun armen en benen met loszittende kleding. Om dit af te dwingen werd in 2005 de “zedelijkheidspolitie” opgericht om ervoor te zorgen dat alle vrouwen zich in openbare ruimtes aan de code houden. Zij mogen elke vrouw die zich naar hun mening niet aan de code houdt, aanhouden en vasthouden.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Iran.