“Ik geloof in intuïtief eten. Geen dieet met regels, geen methode die focust op afvallen, niet iets waar je bij kan falen. Je eet als je honger hebt, stopt als je verzadigd bent, ziet voeding niet als goed of slecht en compenseert niet extra als je minder voedzaam hebt gegeten. Intuïtief eten laat mensen afstappen van diëten maar gaat niet over zomaar eten wat je wil. De bedoeling is dat je evolueert naar een free-flowing-eetsysteem, zonder constant te wikken en te wegen wat je wel en niet moet eten”, steekt Rombauts van wal.
Wat is intuïtief eten?
Intuïtief eten is een antidieetmethode, ontwikkeld in 1995 door twee Amerikaanse diëtisten. Het is een gewichtsneutrale aanpak, oorspronkelijk bedoeld om mensen met een eetstoornis of chronische diëters, die een disconnectie tussen hoofd en lichaam ervaren, weer de verbinding met hun lijf te leren maken. Keuzes maken vanuit wat je lichaam nodig heeft en afstappen van alle regels die je bent gaan geloven.
Lees ook: Is homeopathie echt of nep?
“Het idee is om uit de eeuwige dieetcirkel te geraken: om nooit meer een dieet met stomme regels te laten bepalen wat en wanneer je eet, maar opnieuw te leren luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel. Dat is eng want mensen zijn gewoontedieren: onze hersenen houden van vaste routines en regels waar we niet over hoeven na te denken. Vaak is het gemakkelijker te blijven zitten in je comfortzone dan iets nieuws te ontdekken waarvan de uitkomst onbekend is.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Allesbehalve diëten
“Je denkt misschien wel dat je geen dieet volgt, maar we zijn zo geïndoctrineerd door de dieetcultuur dat we het amper doorhebben. Je volgt geen actief dieet, maar bent wel bezig met koolhydraten te beperken en geniet niet van je bord spaghetti. Is het niet raar dat diëten als paddenstoelen uit de grond blijven schieten, maar het elk jaar opnieuw slechter gesteld is met het zelfvertrouwen van de gemiddelde vrouw?
Lees ook: Het effect van sporten op de hersenen.
Dat we honderden euro’s uitgeven aan producten waarvan we denken dat ze dat zullen fiksen, maar dat het eindresultaat is: minder zelfvertrouwen, een verstoorde relatie met voeding en je lichaam en de constante angst om dik te worden? Focus op een gezondere levensstijl door een evenwichtig voedingspatroon te ontwikkelen, roken en stress te verminderen en voldoende beweging, slaap en me-time in te plannen. Dat is allesbehalve diëten.”
Diëten is niet de oplossing
“Je mag de wens hebben om af te vallen. Dat is oké en bijna onvermijdelijk in deze maatschappij waarin dun zijn de heilige graal is. Het is belangrijk dat je beseft dat diëten niet de oplossing is voor een slanker lichaam en dat voor je lichaam willen zorgen de eerste stap is naar het bereiken van een gezonde relatie met je lichaam. Hoe meer je jezelf accepteert, hoe meer je voor je lichaam wil zorgen en het respectvol zal behandelen in plaats van het uit te hongeren of er negatief over te praten.
Lees ook: Van depressie tot diarree: de invloed van darmen op lijf en geest.
Ook al zijn we er zoveel mee bezig, we geven weinig aandacht aan ons lichaam en verliezen er doorheen de jaren de connectie mee. Je kan die connectie terugvinden door het meer aan te raken. Je kan bijvoorbeeld na een douche aandachtig zijn voor je lichaam en de tijd nemen om jezelf uitgebreid in te smeren met bodylotion. Geef jezelf een hoofdmassage, geniet van het licht aanraken van je huid of geef jezelf een dikke knuffel.”
Het artikel gaat verder onder de foto.
Blijf uit de buurt van een weegschaal
“Probeer uit de buurt te blijven van een weegschaal. Koop nieuwe kledij op een dag waarop je jezelf neutraal tot goed voelt in je vel. Zorg ervoor dat je enkel winkels binnenstapt waar ze zeker je maat hebben en waar ze geen commentaar geven op je uiterlijk. Koop dat strakke kleedje en die grotere maat. Ruim je kleerkast op en gooi te kleine kleren weg, zodat je elke ochtend een outfit kan kiezen waarin je die dag kan stralen. Confronterend, maar het zal een opluchting zijn als je alleen nog maar kleren hebt die goed zitten. Je geraakt niet van je negatieve gedachten over je lichaam af als je jezelf blijft wurmen in te kleine kleren.”
“Als je zelf soms complimenten geeft over gewichtsverlies, sta er dan eens bij stil hoe dat kan binnenkomen. Ongetwijfeld zijn ze goedbedoeld, maar het kan voor de persoon bevestigen dat hij of zij minder succesvol of mooi is als hij of zij dikker is. Daarnaast weet je ook niet of er een reden is voor het gewichtsverlies. Soms kan het een onderliggende oorzaak hebben zoals veel stress, een eetstoornis of een ziekte. Iemands gewicht is onze zaak niet. En het doet er ook niet toe. Gewicht bepaalt onze waarde niet. Wil je iemands dag goed maken? Geef dan een complimentje op basis van iemands persoonlijkheid.”
Meer info en voedingstips vind je hier. Het boek F*ck it, maandag start ik écht is uitgegeven bij Pelckmans, € 22,50, o.a. hier te koop.