Shop hier modest fashion van Belgische modemerken
© Bernadette Antwerp

Shop hier modest fashion van Belgische modemerken

Leestijd: 2 min

Ramadan 2022 is van start en buiten een maand vol bezinning en inkeer hoort daar ditmaal ook terug een Suikerfeest zonder coronarestricties bij. Eindelijk weer samenkomen met geliefden in de leukste modest fashion om bij te praten rond tafels vol lekkers. Marie Claire selecteert de mooiste modest fashion items, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

/

Modest fashion is de modestroming die vooral gevolgd wordt door vrouwen die hun lichaam willen bedekken omwille van persoonlijke of religieuze redenen. Zoals The Narcist-oprichtster Sarah Dimani eerder al vertelde aan Marie Claire, “betekent modest gekleed gaan voor elke vrouw iets anders, waardoor je het maar heel moeilijk kan omschrijven, net omdat het zo persoonlijk is.”

Zij legde ook uit dat het grootste misverstand rond modest fashion is dat de modestroming gelinkt is aan de islam. “Wanneer ik modest fashion google, gaan de eerste vijf pagina’s over moslima’s, terwijl het om een veel grotere doelgroep gaat”, aldus Dimani. “Het is een kledingstijl, vrouwen kunnen ervoor kiezen om modest gekleed te gaan zonder dat ze gebonden zijn aan religie. Bovendien vinden moslima’s pas sinds enkele jaren hun draai in de modest fashion wereld. Daarvoor was de stijl al erg populair in andere religies, zoals het jodendom en het christendom.”

Modest fashion wordt miljardenindustrie

In 2017 begon de modesector stilaan in te zien dat er een grote markt openlag voor meer geklede en bedekte looks. Verschillende merken en webshops sprongen op de kar en kwamen met hun eigen modest fashion. Na een jaar was de modestroming, volgens het Antwerpse ModeMuseum, al uitgegroeid tot een industrie met een waarde die op 44 miljard dollar werd geschat.

Recenter bleek uit het State of the Global Islamic Economy Report 2020/21 dat de modest fashion industrie nu al zo’n 277 miljard dollar waard is, en deze in 2024 naar schatting 311 miljard dollar zal bedragen. Naast inzetten op meer inclusie door zich niet uitsluitend op een westers publiek te focussen, is dit voor de modesector, kortom, ook een slimme manier om extra geld te verdienen.

Dior Or

Van Uniqlo tot Farfetch

In 2018 ging Uniqlo in zee met Hana Tajima, moslima en ontwerpster, voor een collectie met als titel ‘Embracing the beauty of all women’: voor alle vrouwen dus, met tunieken en jurken tot op de grond. En ook Zara, H&M en andere ketens zetten actief in op meer verhullende mode.

Luxespelers volgden in hun voetsporen. Zo werkte Farfetch al samen met The Modist, een platform uit Dubai, en lanceert het nu in samenwerking met Browns een collectie waarvoor zeventig internationale designers hun draai geven aan kaftans, modest avondkleding en loungewear. De Britse webshop Net-a-Porter heeft een Modest Edit met creaties van onder andere Elie Saab, het Belgische Bernadette en JW Anderson. Ook Dior zet met de Dior Or capsulecollectie (zie foto hierboven) in op modest fashion.

Zelf nog op zoek naar mooie modest fashion? Marie Claire zet een aantal stukken van Belgische merken op een rij.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.