“Iedereen moet een dagcrème gebruiken” & andere skincaremythes ontkracht
© Getty Images

“Iedereen moet een dagcrème gebruiken” & andere skincaremythes ontkracht

Leestijd: 3 min
Ze kreeg de bijnaam 'Cosmetics Cop' van Oprah en is zowat de chouchou van facialists, dermatologen en influencers: Paula Begouns huidverzorgingsmerk is er eentje om 'U' tegen te zeggen. Ze is niet op haar mond gevallen om te vertellen wat wél en vooral wat niet goed is voor de huid. Ze ontkracht zes grote skincaremythes. 

Natuurlijke ingrediënten zijn beter

“Een belachelijke uitspraak”, steekt Begoun bij deze mythe van wal. “Er zijn zowel goede als slechte natuurlijke ingrediënten. Alle ingrediënten in huidverzorging zijn uiteindelijk chemicaliën. Chemisch is geen slecht woord”, onderstreept de Amerikaanse. “Zo is zelfs water een chemisch middel in huidsverzorgingsproducten wanneer je cosmetica bestudeert.”

Lees ook: Met deze make-uptip van Dior krijg je in een oogwenk een frisse blik

Waarvoor opteer je dan best wel? Een mix van zowel natuurlijke als chemische ingrediënten. “De beste producten worden gemaakt met een mix van de twee. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat een volledig natuurlijk product niet kan doen wat een combinatie of volledig in een lab ontworpen product kan doen.” Je kan je favoriete producten zoals zonnecrème, retinol en niacinamide gewoon niet puur natuur maken.

/

Jade rollers en andere tools verbeteren je huid

Skincaregoeroe’s met hun beautytools voor thuis à la jade rollers? “Ze maken me gek”, stelt Begoun. “Zo’n spulletjes verspillen niet alleen je tijd, ook je geld.” Begoun legt verder uit dat ze vooral geen fan is van jade rollers, gua sha, dermarollers en micro-needling tools. “Ik hoor te vaak dat je huid naar boven masseren een liftend effect zou hebben, maar niets is minder waar. Als je je huid ziet bewegen, krijg je het tegenovergestelde effect.”

Tools als gua sha’s en jade rollers werken dat effect dan nog eens in de hand. Microneedling moet daarentegen door een professional gedaan worden, benadrukt de expert. “Wie zijn huid constant gaat verwonden, beschadigt die gewoon.”

/

Hoe minder producten je gebruikt, hoe beter

Er wordt weleens gezegd dat hoe minder producten je gebruikt, hoe dankbaarder je huid zal zijn. Maar dat hangt volgens Begoun vooral af van je huidtype. Heb je last van een vette huid, acne, eczeem, vergrote poriën of andere ietwat moeilijke huidkwaaltjes om onder handen te nemen? Dan zijn meestal een of twee producten niet genoeg. “Je gaat de problemen dan niet oplossen.”

/

Lees ook: Ontdek hier alle gezondheidsvoordelen van chocolade

Iedereen heeft een klassieke dagcrème nodig

Althans, dat hangt echt volledig af van je huidtype. Heb je een erg vette huid en heb je soms last van puistjes? Dan kan het interessant zijn om eens iets anders uit te proberen. “Niet iedereen heeft baat bij een traditionele dagcrème”, legt Paula – die zelf een vette huid heeft – uit. “Ik gebruik alleen maar vloeibare producten op mijn huid. Producten die erg licht zijn voor het gelaat.” Denk: toners, serums en lichte lotions. “Dikkere en zwaardere producten zorgen ervoor dat ik gemakkelijker uitslag krijg. Zoek naar een textuur die bij jou past.”
Heb je vaak last van puisjes? “Opteer dan voor producten die erg licht zijn zoals gels en liquids, zodat je je poriën niet verstopt. Combinatie huid heeft nood aan een gel of lichte lotion en droge huid geniet van een product met meer body zoals een crème.
/

Je moet je producten aanpassen aan het seizoen

Op plekken met warme zomers en koude winters wordt het advies wel vaker gegeven: verander je verzorgingsproducten naargelang het seizoen. Maar Begoun is het ook daar niet mee eens. Ze legt uit dat als je huid reageert op het weer, wanneer je bijvoorbeeld plots droge plekken hebt, je gewoon één product moet vervangen in plaats van je hele routine.

“Je moet alleen je producten veranderen als je huid ook verandert”, stipt Paula aan. “Zo kan je kiezen voor een iets dikkere en meer voedende dagcrème tijdens de winter, en in de zomer een licht exemplaar.”

Daarnaast benadrukt Paula dat je huid ook niet zomaar kan wennen aan een product of ingrediënt. “Stel je voor dat de zonnecrème die je gisteren gebruikte, plots over zes maanden niet meer werkt. Da’s gewoon niet logisch. En niet waar.” Heb je het gevoel dat een product niet meer werkt? Dan is je huid veranderd en heeft het nood aan een nieuw ingrediënt.”
/

‘Slugging’ is het beste wat je kan doen voor je huid

Je huid aanpakken met een dikke laag petroleum jelly of dagcrème, ook wel ‘slugging’ genoemd, is een enorme trend op TikTok. “Ze verkopen het daar als dé manier om je huid te verzorgen. Je gaat er niet van sterven, maar het is wel echt geen goede manier van huidverzorging. Integendeel, het is slechte huidverzorging”, benadrukt Paula. Petroleum jelly is geen slecht ingrediënt, maar het gaat niet veel meer doen dan ervoor zorgen dat de huid niet uitdroogt. Er zitten geen antioxidanten in of goede zuren. Net die ingrediënten waar de huid naar hunkert.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.