Drie tips (+ bonustip) om voedingsetiketten in no time te ontcijferen
© Jakub Kapusnak op foodiesfeed

Drie tips (+ bonustip) om voedingsetiketten in no time te ontcijferen

Door Camille Hanot & Emma Verbeke
Leestijd: 3 min

Niets is ingewikkelder dan het proberen begrijpen van een voedingsetiket, zeker wanneer je haast hebt en rondloopt in een overvolle supermarkt. De verleiding is dan ook groot om direct te grijpen naar het product met de mooiste verpakking, maar dat is niet altijd de gezondste keuze. Dankzij deze drie handige tips vergeet je nooit meer hoe je een voedingsetiket moet ontcijferen.

Op de verpakking van een product staan maar twee interessante indicatoren: de ingrediëntenlijst en de tabel met voedingswaarden. Gevonden? Volg dan deze drie tips om producten te kopen die goed zijn voor je gezondheid.

Tip 1 : hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter

Hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe meer het bewerkt is en dat is een slecht teken. Vermijd voedsel waar het etiket heel veel onverstaanbare ingrediënten of veel voedingsadditieven (een ‘E’ gevolgd door 3 cijfers) opsomt.

Producten met 10 à 5 ingrediënten laat je beter staan in de winkelrekken. Ook producten die meer dan drie ingrediënten bevatten die je niet kent, vermijd je best.

We can’t get enough of @moonmansmistress, Jamel and Liz! We share a similar passion for creating delicious health conscious edibles, using “real food” with a nutritional or medicinal value. When it comes to ingredients list, shorter is better. Repost @moonmansmistress with @repostapp ・・・ “Nutrition is not low-fat. It’s not low-calorie. It’s not being hungry and feeling deprived. It’s nourishing your body with real, whole foods so that you are consistently satisfied and energized to live life to the the fullest. After all, isn’t that what this life is about?” #wholeplantmedicine #foodofthegods #superfood #healthconscious #antioxidants #antioxidant #ingredientlist #activelifestyle #minimalist #healthy #ingredients #cleaningredients #minimallyprocessed #coconutoil #eathealthy #healthyfood #medicine #naturalmedicine #coconutoil #edibles #medibles #edibleslist #cannabislifestyle #420lifestyle #cannabissociety #athlete #microdosing #feelgood #preventdisease

Een bericht gedeeld door The Art OF Edibles (@theartofedibles) op

/

Tip 2: Let vooral op de eerste ingrediënten

Is suiker het eerste ingrediënt op de lijst? Zet het dan maar snel terug in de rekken. Hoe hoger een ingrediënt op de lijst staat, hoe meer het product van dat ingrediënt bevat. Als suiker op de eerste plaats staat, bevat het product dus vooral suiker. En dat vermijd je beter.

De verpakking van een product kan ook erg misleidend zijn. Een smeerpasta op basis van hazelnoten bevat soms amper hazelnoten, maar des te meer suiker en palmolie. Kijk verder dan de slogan en de beschrijving op de verpakking en raadpleeg altijd de ingrediëntenlijst.

/

Tip 3: Let op verborgen suikers en niet op calorieën

Suiker verstopt zich overal: in frisdrank, ham, cornflakes, conservenblikken… Het zit ook vaak verscholen onder allerlei verschillende namen op het voedingsetiket. Sacharose, maïssiroop, gerstsiroop, fructose(siroop), rijstsiroop; het zijn slechts enkele ingrediënten die eigenlijk een verborgen vorm van suiker zijn. Suiker is erg verslavend, nog meer dan drugs. Vermijd het dus waar mogelijk.

Als je suiker wil vermijden, controleer dan in eerste instantie altijd de ingrediëntenlijst. Daarna kijk je best naar de tabel met voedingswaarden. Onder de koolhydraten vind je de lijn ‘waarvan suikers’: dat is de hoeveelheid suiker die er precies (al dan niet toegevoegd) in het product zit. Als een product bijvoorbeeld 33 gram suiker per 100 gram bevat, dan bestaat het product voor 33% uit suiker. Het WHO adviseert ons om maximum 25 gram suiker per dag te eten… De rekensom is snel gemaakt.


/

Bonustip: 2 apps om te downloaden

Open Food Facts op  IOS en Android. Deze app laat je toe om een product te scannen en geeft je daarna de voedselscore ervan. Goede producten behalen een A-score, slechte een E.

Yuka is een andere app voor IOS en Android die een product een score op 100 geeft wanneer je het scant. De applicatie houdt rekening met de voedingswaarde, additieven en of het product bio is of niet. Om alles nog duidelijker te maken, geeft de app ook een kleurcode aan elk product. Een minpuntje: de app is (voorlopig) enkel beschikbaar in het Frans.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Gezond eten, Gezonde voeding, Suiker, Voedingsetiketten.