5 dingen die je nog niet wist over Emmanuel Macron
© Shutterstock

5 dingen die je nog niet wist over Emmanuel Macron

Door Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Gisterenavond werd snel duidelijk dat Emmanuel Macron, en niet de extreemrechtse Marine Le Pen, de grote winnaar van de Franse presidentsverkiezingen zou worden. Frankrijk heeft dus een nieuwe president en met zijn 39 jaar is hij de jongste Franse president ooit. Maar wie is de leider van ons buurland nu precies? Hier zijn vijf weetjes over de nieuwe president die je vast nog niet wist.

1. Hij is pianist en had een passie voor toneel

Macron was op jonge leeftijd al erg verstandig en verkoos vaak het gezelschap van volwassen boven dat van leeftijdgenoten. Daarnaast had hij ook een groot muzikaal talent. Hij studeerde tien jaar lang piano en won er zelfs de derde prijs mee aan het conservatorium van Amiens. Ook had hij een passie voor drama. Op zijn vijftiende speelde hij in een toneelstuk waar hij zijn toekomstige vrouw leerde kennen.

2. Er staat een sterke vrouw achter hem

De nieuwe Première Dame van Frankrijk heet Brigitte Trogneux. Door hun grote leeftijdsverschil – ze is 24 jaar ouder, exact ook het verschil dat Melania scheidt van Donald Trump, maar dan in de omgekeerde richting – en het feit dat ze vroeger zijn lerares Frans is geweest, is hun relatie best controversieel. Maar zoals Mitterrand zou zeggen: Et alors?

Emmanuel Macron vraagt altijd raad aan zijn vrouw en bespreekt ook alles met haar. Hoewel ze geen officiële functie had in zijn team, werkte ze toch volop mee aan zijn campagne zoals een echte spindoctor. Ze blijkt ook een absolute troef, want veel mensen denken dat het leeftijdsverschil het bewijs is van de eigenzinnigheid van de nieuwe president. En dat kan Frankrijk wel gebruiken.

3. Hij is de enige van zijn gezin die geen dokter werd

Emmanuel is de zoon van twee artsen. Zijn vader was een drukbezette neuroloog en zijn moeder was kinderarts. Macron werd als kind vooral door zijn grootmoeder opgevoed, omdat zijn ouders simpelweg geen tijd hadden. Zijn jongere broer en zus traden in de voetsporen van hun ouders en werden respectievelijk cardioloog en nefroloog. Emmanuel zelf had minder interesse in de branche, maar president van Frankrijk is zeker geen slecht alternatief, toch?

4. Zijn grootmoeder Germaine was zijn rots

De jonge Emmanuel werd voor een groot deel opgevoed door zijn grootmoeder. Als vijfjarige jongen wou hij zelfs bij haar intrekken. Hij had met niemand zo’n sterke band als met zijn grootmoeder, die hij liefkozend Manette noemde. Zijn grootmoeder was zijn rots en betrok hem al op jonge leeftijd in de politiek. Hun bijzondere relatie heeft later ook tot de breuk met zijn politieke vader Hollande geleid. Volgens Macron reageerde de voormalige president veel te koel op haar overlijden en dat was voor hem een onvergefelijke zaak.

Avec Annie en souvenir des goûters de vacances avec Manette, ma grand-mère.

Een bericht gedeeld door Emmanuel Macron (@emmanuelmacron) op

5. Hij spreekt perfect Engels

Emmanuel beheerst de Engelse taal perfect. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend voor een president, maar voor veel Franstaligen – en ze zijn niet alleen, denk maar aan Herman van Rompuy – is dat niet altijd een evident gegeven. Macron spreekt bijna vlekkeloos Engels en demonstreerde dat al in meerdere conferenties. Tot ongenoegen van Le Pen en aanhangers, die vinden dat het een belediging is van de Franse cultuur.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Emmanuel Macron, Frankrijk, Franse president.