Veuve Clicquot, al 200 jaar pretty in pink
©

Veuve Clicquot, al 200 jaar pretty in pink

Leestijd: 1 min

De weduwe Clicquot was me d'er eentje. Ze was 27 jaar toen ze haar succesvolle champagneboer-bankier-wolhandelaar, meneer François Clicquot, verloor. Dat was in 1805. Champagne belooft nu eenmaal zoveel meer pret dan het bankwezen of de wolhandel, en dus koos Barb Nicole Ponsardin voor de champagnebusiness, waarin ze een ware revolutie ontketende.

Remuage

Met haar praktische geest vond ze een wijnrek uit waarbij de flessen met hun hals naar onder staken. Een medewerker draaide de fles regelmatig een beetje zodat het bezinksel sneller richting hals viel. De zogenaamde ‘remuage’. De stop werd er voorzichtig afgehaald en het bezinksel klutste er als eerste uit. Daarna werd de fles weer wat bijgevuld. Dankzij deze uitvinding kon er op grotere schaal geproduceerd worden. Veuve Clicquot werd aldus de grondlegger van de moderne champagnemethode.

Roemrijk

Tegenstand (‘wat dacht die vrouw wel?’) of terughoudendheid (‘dat gaat nooit lukken’) vormden geen obstakel voor dit marketinggenie. Met het opvallende gele etiket veroverde de champagne – die ondertussen haar naam droeg en draagt – grote delen van de wereld en koningshuizen. Getuige daarvan zijn de vele Veuve Clicquots die gevonden werden in scheepswrakken op de zeebodem.

Rosé

La Veuve Clicquot mag nog een andere uitvinding op haar naam schrijven. Haar hang naar perfectie doet haar de rosé champagne uitvinden. Er bestond in die dagen al zoiets, maar de kleur rose was te danken aan een soort kirr die aan de champagne werd toegevoegd. Dat maakte de wijn bijzonder zoet. En ook al was de smaak in die tijd veel gesuikerder dan nu, die bessensiroop was van het goede teveel. Er moest een betere, geraffineerdere methode zijn en ze besloot om van rode en witte druiven samen een rosé champagne te brouwen. Zo geschiedde in 1818. Net 200 jaar geleden.

Feestje

Gisteren was er een feestje in de Jardin d’Acclimatation in Parijs naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de Rosé champagne. De tuin is eigendom van de LVMH-groep, waaronder ook het champagnemerk valt. In het gewone leven is het een attractiepark waar families graag toeven. Er zijn ouderwetse schiet- en frietkramen, paardenmolens, botsauto’s, bootjes, maar je kan ook op de razendsnelle rups of Dalton Terror. Gisteren  was het park omgetoverd in een waar #VCrose200 themapark. Elk hapje had een rose toets. Roze hamburgertjes, krab met barbapapa (echt waar!), barbapapa tout court en nog van alles werden à volonté geserveerd onder begeleiding van stemmige life-bandjes op deze blije kermis. En de champagne vloeide rijkelijk.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: 200 jaar Rosé Veuve Clicquot, Brut, Champagne, Rosé, Veuve Clicquot.